Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέες απειλές από Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά: "Δεν μπλοφάρουμε, θα κυνηγήσουμε τους Ελληνες"

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας εκτόξευσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιστρέφοντας από το επίσημο ταξίδι του στο Ισραήλ.

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους, ο κ. Τσαβούσογλου, έκανε σαφές ότι η Τουρκία δεν μπλοφάρει όταν απειλεί για την αποστρατικοποίηση των νησιών και μάλιστα πρόσθεσε: "Δεν μπλοφάρουμε, αν δεν σταματήσουν, θα τους κυνηγήσουμε".

Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά της, που έχουν "μη στρατιωτικό καθεστώς, από το 1960 και μετά και αν δεν σταματήσει αυτό, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία της Ελλάδας εκεί, απείλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

"Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω το θέμα. Τα βήματα της Ελλάδας στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία”, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Παράλληλα είπε ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει νέα επιχείρηση στη Συρία εάν αυξηθεί η απειλή γι΄ αυτήν στη συνοριακή περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός, αναφερόμενος στην Ελλάδα, επικαλέστηκε το διεθνές δίκαιο για τα επιχειρήματά του:

"Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να ακυρώνει το καθεστώς των νησιών που της είχαν δοθεί υπό όρους, βάσει των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Όποιον λόγο και να βρει η Ελλάδα, δεν ισχύει", δήλωσε.


Πρόσθεσε μάλιστα με καθαρά απειλητική ρητορική, ότι "το θέμα δεν πρέπει να απορριφθεί με κενά λόγια του τύπου "η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική, εποφθαλμιά τα εδάφη μας”. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση συμφωνίας. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να πούμε "δεν πειράζει, όσα όπλα κι αν βάλουν”. Εφόσον δεν σταματήσετε την παραβίαση [των όρων], θα σας κυνηγάμε", δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Το πρωτοσέλιδο της AHaber με τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο τίλος γράφει "Αυστηρή απάντηση στην Ελλάδα, Είμαστε σοβαροί δεν μπλοφάρουμε". Ο βασικός τίτλος πάντως αφορά το ενδεχόμενο νέας επίθεσης στη Συρία, με την εφημερίδα να θέτει το ερώτημα αν θα υπάρξει νέα επιχείρηση: Yeni Operasyon olacal mi?

Τσαβούσογλου

Η Ελλάδα στέλνει επιστολή στον ΟΗΕ

 Ηδη πριν γίνουν γνωστές οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, η Ελλάδα είχε κάνει γνωστό ότι στέλνει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της επειδή είναι στρατιωτικοποιημένα αποτελούν "νέα εξέλιξη" και "υπονομεύουν σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα" ξεκαθαρίζει στην επιστολή της η κυβέρνηση, με ημερομηνία 25 Μαϊου, με την οποία απαντά σε εκείνη του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου Φεριντούν Σινιρλίογλου της 30ής Σεπτεμβρίου 2021.



Πηγή: www.thetoc.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια