Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέα μέτρα στήριξης για τη "χρυσή αμόλυβδη": Όλα τα σενάρια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Φόβος για νέα εκτόξευση

Επειδή το ενδεχόμενο να δούμε ακόμη υψηλότερες τιμές στην αμόλυβδη είναι ορατό, τα σενάρια έχουν ήδη μπει στο τραπέζι.





Στις δηλώσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών έκανε ένα μικρό βήμα μπροστά. Από το "μέτρα στήριξης θα υπάρξουν μόνο αν βρεθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος" πήγαμε στο "είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος".



Αυτό ουσιαστικά μας φέρνει σε μια ιδιόμορφη αντίστροφη μέτρηση. Οι καταναλωτές θα χρειαστεί να περιμένουν περίπου 6-7 εβδομάδες προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις που αυτή τη φορά θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της εξωφρενικής τιμής της αμόλυβδης.


Όταν η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με την τιμή χονδρικής της αμόλυβδης στα 1,733 ευρώ ανά λίτρο και την λιανική στα 2,24 ευρώ, στο οικονομικό επιτελείο γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση, διότι ούτε το ευρώ με το δολάριο έχει δει τα χαμηλότερα επίπεδα που προβλέπουν οι αναλυτές ούτε υπάρχει κάποιος ξένος αναλυτής που να υποστηρίζει ότι η τιμή του βαρελιού στο πετρέλαιο έχει πιάσει την κορυφή. Ως εκ τούτου, επειδή το ενδεχόμενο -που αυξάνει και η ζήτηση παγκοσμίως- να δούμε ακόμη υψηλότερες τιμές στην αμόλυβδη είναι ορατό, τα σενάρια έχουν ήδη μπει στο τραπέζι.



Η πίστωση καινούργιου ποσού στην κάρτα καυσίμων φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Το μέτρο εκτιμάται ότι λειτούργησε με επιτυχία καθώς διατέθηκαν χρήματα σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια οδηγούς χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.


Επίσης, το μέτρο δεν είχε οριζόντιο χαρακτήρα, καθώς μπήκε εισοδηματικό κριτήριο. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι το μέτρο φτάνει σε φορολογούμενους της χώρας και όχι σε τουρίστες όπως θα συνέβαινε με μια πιο "οριζόντια" παρέμβαση όπως είναι για παράδειγμα η επιδότηση της αμόλυβδης στην "αντλία" όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο κίνησης.

Η στοχευμένη παρέμβαση για τη στήριξη των κατοίκων στα νησιά είναι επίσης μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης διότι εκεί οι τιμές έχουν ξεφύγει σε επίπεδα πολύ υψηλά ακόμη και για τα δεδομένα του… πλανήτη. Τα 2,6 ευρώ της Αμοργού για παράδειγμα, πρέπει να είναι μια από τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο. Η κάρτα καυσίμων, επιτρέπει την στοχευμένη μεγαλύτερη στήριξη στα νησιά με περαιτέρω αύξηση του ποσού που θα πιστωθεί στην κάρτα για τους μόνιμους κατοίκους.

Από την άλλη, υπάρχει και το εργαλείο του "μεταφορικού ισοδύναμου" η διεύρυνση του οποίου μπορεί να συμβάλει στην μείωση των ανισοτήτων που υπάρχουν και ανάμεσα στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά αλλά και στα νησιά ανάμεσά τους καθώς η κατάσταση εμφανίζεται εντελώς διαφοροποιημένη ανάλογα με το μέγεθος του νησιού και τον αριθμό των πρατηρίων που διαθέτει.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος στους ελέγχους στην αγορά, προσπαθώντας να συγκρατήσει φαινόμενα αισχροκέρδειας, νοθείας και λαθρεμπορίου που βρίσκονται σε άνθιση λόγω των εξαιρετικά υψηλών τιμών. Ακόμη όμως και η επιβολή των προστίμων εκτιμάται ότι δεν θα βοηθήσει παρά σε ένα βαθμό καθώς το κύριο πρόβλημα παραμένει η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο από τη μία και η διεθνής τιμή του πετρελαίου από την άλλη.

Πηγή: www.thetoc.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια