Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αισχρή κυβερνητική κοροϊδία – συνέχιση της ληστείας των λαϊκών νοικοκυριών με το ρεύμα


H αγωνία του Μητσοτάκη να κάνει κάτι για να σταματήσει την κατρακύλα ήταν εμφανής ακόμα και στο ύφος που είχε στο χτεσινό διάγγελμά του για το ηλεκτρικό ρεύμα. Βλέποντας τον Τσίπρα να σπεκουλάρει καθημερινά μ’ αυτό το θέμα και τον ΣΥΡΙΖΑ να γυρίζει ακόμα και σχετικά σποτάκια, ήθελε κάτι που θα του επέτρεπε να πάει στο συνέδριο της ΝΔ έχοντας πάρει μια ανάσα, έχοντας δώσει στα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας τη δυνατότητα να σκεπάσουν τα πάντα με τον εκκωφαντικό θόρυβο για τις… γενναίες κυβερνητικές παροχές.

Μέχρι και… ευρωσκεπτικιστής κινδύνεψε να χαρακτηριστεί, καθώς μίλησε για την «Ευρώπη [που] εμφανίζεται -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- κατώτερη των περιστάσεων» και διακήρυξε με αποφασιστικό ύφος: «Δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία»! Δεν είπε, βέβαια, ότι κανένας δεν τον υποχρέωσε να περιμένει. Μόνος του το επέλεξε. Ο ίδιος και οι υπουργοί του δήλωναν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι λύση μπορεί να δοθεί μόνο σε επίπεδο ΕΕ και όχι από κάθε χώρα χωριστά. Τι άλλαξε τώρα και αποφάσισε να… στρίψει μόνος του, σαν… ευέλικτο ταχύπλοο;

Τίποτα δεν άλλαξε. Ολα όσα ανακοίνωσε είναι σκέτη προπαγάνδα, με την οποία οι γκεμπελίσκοι του Μαξίμου προσπαθούν να καλλιεργήσουν την ψευδαίσθηση κάποιων… ριζοσπαστικών μέτρων, ενώ πρόκειται για συνέχιση και ελαφρώς διεύρυνση των ίδιων φιλανθρωπικού χαρακτήρα μέτρων που εφαρμόζονται εδώ και καιρό. Ο Μητσοτάκης έπρεπε να προσποιηθεί ότι τάχα «τα χώνει» στην ΕΕ, για να δικαιολογήσει το καθυστερημένο της ανακοίνωσης αυτών των μέτρων.

Μέτρων που, μάλιστα, θα πληρωθούν (σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη πληρωθεί) από τον ελληνικό λαό μέσω της φορολογικής πολιτικής και των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλέβει πολλά από τη μία τσέπη και επιστρέφει ψίχουλα στην άλλη.

Προτού δούμε αναλυτικότερα τα μέτρα που περιέγραψε στο χτεσινό διάγγελμά του ο Μητσοτάκης και «συγκεκριμενοποίησαν» σήμερα το πρωί οι υπουργοί του (για να γίνει πιστευτή η προπαγάνδα παρατάχτηκαν Σταϊκούρας, Σκρέκας, Σκυλακάκης και οι γενικοί γραμματείς Πετραλιάς και Σδούκου, που υποτίθεται ότι θα συγκεκριμενοποιούσαν όσα είχε ανακοινώσει ο Μητσοτάκης, όμως στα βασικά σημεία κράτησαν τη γραμμή της… δημιουργικής ασάφειας), πρέπει να κάνουμε μερικές προκαταρκτικές επισημάνσεις.Πώς γίνεται να υπόσχονται πως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι «σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πως «σκοπός είναι οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ανεξαρτήτως της εξέλιξης της τιμής φυσικού αερίου» (Σταϊκούρας) και ταυτόχρονα να περιμένουν «ότι θα μειώσει, τουλάχιστον κατά 0,5 μονάδα, τον πληθωρισμό, σε ετήσια βάση» (Σκυλακάκης); Ο επίσημος πληθωρισμός έτρεχε τον Απρίλη με 9,4% και με αυξητική ροπή. Αν το ρεύμα επανερχόταν στις προ κρίσης τιμές (έστω «ελαφρώς υψηλότερες»), η επίδραση στον πληθωρισμό δεν θα ήταν μόλις μισή μονάδα. Αρα λένε ψέματα.
Ο Μητσοτάκης είπε ότι «οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης (sic!) στην κοινωνία» και πως «τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%». Και διακήρυξε: «“Κόβονται μαχαίρι“ τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας». Εχουν «υπερέσοδα» (για υπερκέρδη πρόκειται αλλά το «υπερέσοδα» ακούγεται πιο… φιλοαναπτυξιακό) οι καπιταλιστές που παράγουν ενέργεια; Ρωτάμε, γιατί ακριβώς πριν από ένα μήνα, στις 5 Απρίλη, ο υπουργός Ενέργειας Σκρέκας έλεγε: «Τα κροκοδείλια δάκρυα όσων υπονόμευσαν και πολεμούν την εξυγίανση της ΔΕΗ, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τα ψεύδη περί υπερκερδών, δεν μπορούν σήμερα να πείσουν κανέναν». Σημειώνουμε ότι η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος από τους παραγωγούς ενέργειας στην Ελλάδα, μακράν μεγαλύτερος από τους άλλους τρεις. Ποιον να πιστέψουμε, λοιπόν, τον αρμόδιο υπουργό που μας διαβεβαίωνε ότι είναι ψεύδη τα περί υπερκερδών ή τον πρωθυπουργό που μας λέει ότι θα «κοπούν μαχαίρι» τα υπερκέρδη; Οι μόνοι ψεύτες εν προκειμένω είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του.
Ξεπερνάμε την πρόκληση περί «μερίσματος αλληλεγγύης» που θα καταβάλουν οι καπιταλιστές στην κοινωνία (να τους στήσουμε και αγάλματα) και στεκόμαστε στη φημολογία που διαρρέεται από την κυβέρνηση, ότι η ΡΑΕ βρήκε υπερκέρδη 600 εκατ. ευρώ (και όχι 1,4 δισ. ευρώ που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ). Με φόρο 90% προκύπτουν κρατικά έσοδα 540 εκατ. ευρώ. Δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός ότι αυτά είναι λεφτά που τα έχει ήδη πληρώσει στις εταιρίες ο ελληνικός λαός. Σύμφωνα με τον Σταϊκούρα, το συνολικό κόστος της «νέας δυναμικής δέσμης παρεμβάσεων» «ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2022, εκ των οποίων περίπου 1,1 δισ. ευρώ επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό». Αν από τα υποτιθέμενα 3,2 δισ. αφαιρέσουμε το υποτιθέμενο 1,1 δισ. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τα 0,54 δισ. που υποτίθεται ότι θα είναι ο φόρος επί των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, φτάνουμε στο μισό του κατά Σταϊκούρα συνολικού κόστους της «νέας δυναμικής δέσμης παρεμβάσεων». Τα υπόλοιπα ποιος θα τα πληρώσει; Μιλάμε για 1,6 δισ. ευρώ, όχι για πενταροδεκάρες. Αρα λένε ψέματα και για το συνολικό κόστος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σταϊκούρας αραδιάζει ψεύτικα νούμερα, θυμίζοντας τον Παπαδόπουλο της χούντας. Για να καταλάβετε για τι ψεύτη μιλάμε, παραθέτουμε αυτό που είπε σήμερα για τον κατώτατο μισθό: «Και τέλος, η “5η γραμμή άμυνας και στήριξης“ είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, συνολικού ποσοστού 11,8% αν συνυπολογιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων». Μητσοτάκης και Χατζηδάκης, με τις δικές τους λαθροχειρίες, ανέβασαν την αύξηση του κατώτατου μισθού στο 9,7%. Ο Σταϊκούρας τους ξεπέρασε, μιλώντας για 11,8%! Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς αυτόν τον ανερυθρίαστο ψεύτη, όταν αραδιάζει νούμερα για τις… γενναίες επιδοτήσεις στο ρεύμα; [Θυμίζουμε ότι η πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μόλις 5%, με πληθωρισμό που «τρέχει» με διπλάσιο ποσοστό].

Ας δούμε τώρα τη «νέα δυναμική δέσμη παρεμβάσεων» που ανακοίνωσαν ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του.Θα επιστρέψουν –λέει- το 60% της αύξησης που είχαν οι καταναλωτές από τον Δεκέμβρη μέχρι και τον Μάη. Δεν θα επικεντρωθούμε στο μπάχαλο που θα προκύψει, γιατί αυτό θα λειτουργούσε αποπροσανατολιστικά. Το μπάχαλο δεν είναι το κύριο ζήτημα.

Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος άρχισαν από τον Αύγουστο του 2021. Στις 5 Αυγούστου εισήγαγε η ΔΕΗ την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής (αντικαθιστώντας τη ρήτρα CO2, που ίσχυε για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που συνέδεσε τα τιμολόγια με το χρηματιστήριο ενέργειας, που στηρίζεται στην τιμή του φυσικού αερίου). Επομένως, τα χαράτσια του τεράμηνου Αυγούστου-Νοέμβρη θα χρησιμοποιηθούν –εν μέρει- για τις επιστροφές του πεντάμηνου Δεκέμβρη-Μάη. Οι οποίες δεν θα είναι στο 100% των χαρατσιών, αλλά στο 60%, αφού αφαιρεθεί η όποια επιδότηση έχει δοθεί μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τον Σκυλακάκη, «οι οικιακοί καταναλωτές για την πρώτη κατοικία τους έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί 464 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 280 εκατ. ευρώ (60% των 464 εκατ. ευρώ)». Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τα νούμερα (σίγουρα είναι χαμηλότερα σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις και υψηλότερα σε ό,τι αφορά τα χαράτσια που πλήρωσε ο ελληνικός λαός), οι καταναλωτές θα πάρουν πίσω, μόνο για το χαράτσι στην πρώτη κατοικία (για τη δευτερεύουσα κατοικία που έχει παραχωρηθεί στα παιδιά ή για το κλειστό σπίτι στο χωριό τίποτα!) 280 εκατ. ενώ έχουν πληρώσει 464 εκατ. ευρώ!

Τα υπόλοιπα πού θα πάνε; Στα χρηματοκιβώτια των «ολιγαρχών» παραγωγής ρεύματος! Θυμηθείτε ότι λογαριάζουν να τους φορολογήσουν με 540 εκατ. ευρώ. Τι θα φορολογήσουν; Τα υπερκέρδη που έβγαλαν με το μαυραγορίτικο κόλπο της ρήτρας αναπροσαρμογής, όχι τα κέρδη που θα έβγαζαν χωρίς αυτό το κόλπο. Μάλιστα, δε θα τους πάρουν όλα τα υπερκέρδη, αλλά θα τους αφήσουν και 60 εκατ. ευρώ! Από πού θα βγουν αυτά; Από τους λογαριασμούς της λιανικής, των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων.

Οι καταναλωτές –πάντα σύμφωνα με την κυβέρνηση- πλήρωσαν παραπάνω 464 εκατ. και θα πάρουν πίσω 280 εκατ. ευρώ (μόνο για την περίοδο Δεκέμβρη-Μάη, καθώς τα χαράτσια της περιόδου Αυγούστου-Νοέμβρη πήγαν… υπέρ πίστεως). Θα πληρώσουν, δηλαδή, ένα «νταβατζιλίκι» 184 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι καπιταλιστές παραγωγοί ενέργειας (λένε ότι) έβγαλαν υπερκέρδη 600 εκατ. και θα επιστρέψουν μόνο τα 540 εκατ. ευρώ! Περιττεύει να πούμε πως τα 600 εκατ. ευρώ υπερκέρδη θα είναι αποτέλεσμα της… δημιουργικής λογιστικής των εξπέρ που στελεχώνουν τα λογιστήρια αυτών των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Τα υπερκέρδη τους, χάρη στη «μόντα» της ρήτρας αναπροσαρμογής, είναι υπερδιπλάσια.

Επανερχόμαστε στο θράσος του Μητσοτάκη που βάφτισε «μέρισμα αλληλεγγύης» τη φορολόγηση των υπερκερδών (των υπερκερδών, όχι των κανονικών κερδών)! Κατέκλεψαν τον ελληνικό λαό, βυθίζοντάς τον σε παραπέρα φτωχοποίηση (μετά απ’ αυτήν της μνημονιακής περιόδου) και επιστρέφοντας μέρος των κλεμμένων βαφτίζονται… εθνικοί ευεργέτες! Τους αφήνει, μάλιστα, και το 10% των υποδηλωμένων υπερκερδών, ως… μπόνους για την… κοινωνική μεγαλοψυχία τους!

Να μην ξεχάσουμε να σημειώσουμε το γκεμπελίστικο κολπάκι με το ότι «η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή». Σιγά που θα βρεθεί λαϊκό νοικοκυριό που θα πάρει πίσω 600 ευρώ (για 100 ευρώ το μήνα μιλάμε). Τέτοια επιστροφή λίγα νοικοκυριά θα πάρουν, αστικά και μεσοαστικά κυρίως, με πολύ μεγάλα σπίτια και συστήματα θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια. Η κυβέρνηση, όμως, ήθελε να ακουστεί το εξακοσάρι, για λόγους προπαγάνδας.«Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενισχύονται σημαντικά και διευρύνονται γενναία», είπε ο Σταϊκούρας, περιγράφοντας το δεύτερο άξονα της κυβερνητικής παρέμβασης. Διότι, «επιδοτούνται, για πρώτη φορά, και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 KWh της κύριας κατοικίας, καθώς και καταναλώσεις υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών» και «το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ευρώ». Το κόστος αυτό «θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος, ύψους 90%, επί των επιπλέον εσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», πάντα κατά τον Σταϊκούρα.

Αν από τους καπιταλιστές παραγωγούς αντληθούν 540 εκατ. ευρώ και τα 280 διατεθούν για την επιδότηση Δεκέμβρη-Μάη, μένουν άλλα 260 εκατ. Επομένως, τα υπόλοιπα 640 εκατ. ευρώ (για να φτάσουμε στα 900 εκατ. που είπε ο Σκυλακάκης) θα διατεθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή από τον ελληνικό λαό και πάλι. Είπαμε, κλέβουν πολλά από τη μία τσέπη και επιστρέφουν λίγα ως φιλοδώρημα στην άλλη.Επαναλαμβάνουμε ότι όλες αυτές τις ψευτο-επιδοτήσεις (όποιο κι αν είναι το ύψος τους, γιατί δε θα φτάνει στα νούμερα που έδωσε ο Σταϊκούρας) θα τις πληρώσει ο ελληνικός λαός, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού. Αυτός είναι ο περιβόητος «δημοσιονομικός χώρος» για τον οποίο μιλούσαν το πρωί Σταϊκούρας και Σκυλακάκης.

Οι τιμές αυξάνονται συνεχώς και μαζί τους αυξάνεται η μάζα του ΦΠΑ που εισπράττει το κράτος, καθώς οι συντελεστές ΦΠΑ παρέμειναν αναλλοίωτοι. Αυτό ονομάζεται φορολογική κλοπή των λαϊκών στρωμάτων. Το να διατηρείς στο ίδιο ύψος (ακόμα και στο δυσθεώρητο 24% του βασικού συντελεστή ΦΠΑ) τους συντελεστές της έμμεσης φορολογίας, με πληθωρισμό που καλπάζει και έχει ήδη πιάσει το 10%, είναι έγκλημα κατά του λαού. Γιατί οι λαϊκές μάζες πληρώνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα του ΦΠΑ, καθώς αυτές αποτελούν τη μεγάλη καταναλωτική μάζα.Από τον Ιούλη –λέει- θα λειτουργεί ένα νέο σύστημα που θα κρατήσει τις τιμές του ρεύματος χαμηλά. Θα αυξάνονται μεν, αλλά… λίγο. Εδώ η… δημιουργική ασάφεια χτύπησε ταβάνι. «Θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν», είπε ο Μητσοτάκης. Γιατί έμμεσο και όχι κανονικό πλαφόν; «Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής», συνέχισε. Ολο το ζουμί βρίσκεται στη λέξη «ουσιαστικά». Δεν αναστέλλεται νέτα-σκέτα, αλλά θα είναι… κάτι σαν αναστολή.

Αν δεν καταλάβατε τι ακριβώς θα γίνει, μην ανησυχήσετε για τη… νοητική σας επάρκεια. Είναι τα αποτελέσματα της… δημιουργικής ασάφειας. Πού ν’ ακούγατε τον Σταϊκούρα: «Από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένα χρόνο, ενισχύεται –οριζόντια – ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά. Συγχρόνως, θα προσαρμόζεται –σε μηνιαία βάση– το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά, ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμό εκπτώσεων στα τιμολόγια, ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση». Ουδείς κατάλαβε τι ακριβώς πρόκειται να γίνει. Ακόμα και διάφοροι «ειδικοί» που κλήθηκαν στις ραδιοφωνικές εκπομπές δήλωναν ότι δεν κατάλαβαν και… πλακώθηκαν στις εικασίες και τα σενάρια.

Ο Σκρέκας υπήρξε λιγότερο σιβυλλικός: «Υιοθετούμε ένα μοντέλο δραστικής παρέμβασης στην Ελληνική αγορά ενέργειας που “αποσυνδέει“ τη λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από την διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, αφού τα έσοδα των μονάδων παραγωγής για όσο διάστημα διαρκεί ο νέος μηχανισμός προκύπτουν από το πραγματικό κόστος λειτουργίας αποκλείοντας τη δημιουργία μελλοντικών υπερεσόδων».

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι οι καπιταλιστές παραγωγοί θα πουλάνε με βάση το «κόστος παραγωγής» που θα προκύπτει από τα λογιστικά τους βιβλία. Εχετε ακούσει τον όρο «υπερτιμολόγηση εισαγωγών»; Είναι αγαπημένο… σπορ των καπιταλιστών στην Ελλάδα. Ολόκληρα βιβλία έχουν γραφεί (από τη δεκαετία του ’60 ακόμη) για τις υπερτιμολογήσεις με τις οποίες φούσκωναν τεχνητά τις δαπάνες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, αποκομίζοντας τριπλό όφελος: κερδοσκοπούσαν στην εσωτερική αγορά, γλίτωναν φορολογικά βάρη και μπορούσαν να κρατάνε το κρυφό κέρδος (απαλλαγμένο από κάθε φόρο) στις τράπεζες του εξωτερικού, όπου οι λογαριασμοί τους ήταν και είναι τεράστιοι.

Εφόσον οι τιμές των ενεργειακών πρώτων υλών (πρωτίστως του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιούν κυρίως οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα) συνεχίσουν να αυξάνονται, θα αυξάνονται και οι τιμές λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ακόμα κι αν οι καπιταλιστές παραγωγοί δεν κάνουν υπερτιμολογήσεις κόστους (που θα κάνουν).

Θα περιμένουμε να δούμε σε τι κομπίνα θα καταλήξουν, καθώς θα πρέπει να υπάρξει έγκριση και από την ΕΕ. Οπως είπε ο Σκρέκας, «προκαταρκτικές συζητήσεις για τη θεσμική αλλαγή με την Γεν Διευθύντρια ενέργειας της ευρωπαϊκής επιτροπής έχουν ξεκινήσει ήδη και την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί επίσημα η γνωστοποίηση για την νέα θεσμική παρέμβαση». Δηλαδή, ακόμα δεν έχουν καταλήξει, αλλά έκαναν αυτές τις αόριστες ανακοινώσεις για να εξυπηρετήσουν το σκοπό της γκεμπελίστικης προπαγάνδας τους.

Σημειώνουμε ξανά πως όποιο σύστημα κι αν εφαρμόσουν, θα είναι προσωρινό και δε θα θίξει τα τεράστια κέρδη των καπιταλιστών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Το είπε ευθέως ο Σκρέκας: «Με τον τρόπο αυτό ανακτούμε το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ». Μ’ άλλα λόγια, ό,τι παρουσιάσουν στους ισολογισμούς τους ως… νόμιμο κέρδος δεν πρόκειται να θιγεί. Κι ως γνωστόν, τους ισολογισμούς τους φτιάχνουν οι λογιστάρες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, όχι ο χονδρέμπορος καλσόν, καλτσών, αναψυκτικών, πετσετών και ειδών ζαχαροπλαστικής Σκρέκας.Παρά τις… γενναίες κοινωνικές επιδοτήσεις, λοιπόν, το ρεύμα θα συνεχίσει να αυξάνεται. Το είπε… λογοτεχνικά ο Μητσοτάκης: «Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όσο διαρκεί ο πόλεμος, καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση. Οποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να το κάνει, σας λέει ψέματα».

Λέμε ότι για όλα φταίει ο Πούτιν και… καθαρίσαμε. Δεν έκλεισε, όμως, ο Πούτιν τις λιγνιτικές μονάδες. Ο Μητσοτάκης τις έκλεισε (είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ), πριν από την ώρα τους μάλιστα. Ναι, αλλά πληρώνουμε στο χρηματιστήριο ρύπων της ΕΕ, είναι η απάντηση. Σταματήστε να πληρώνετε και στηρίξτε την ηλεκτροπαραγωγή στο λιγνίτη που επί δεκαετίες ήταν το «εθνικό καύσιμο» στην Ελλάδα και στήριξε τη δημιουργία του βιομηχανικού γίγαντα που ήταν κάποτε η ΔΕΗ, προτού την κόψουν σε κομμάτια. Αυτό, φυσικά, δεν πρόκειται να το κάνουν ποτέ. Η ανυπακοή στην ΕΕ θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως για την ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό.

Οι ιδιώτες καπιταλιστές που μπήκαν στην ενέργεια έστησαν μονάδες με φυσικό αέριο και ήταν αυτοί που πίεσαν για την «απολιγνιτοποίηση». Μαζί με το διευθυντήριο των Βρυξελλών, που οργανώνει την «πράσινη μετάβαση», δηλαδή το πλιάτσικο με τις ηλεκτρογεννήτριες.

Να μιλήσουμε μήπως για τους «τσαμπουκάδες» του Μητσοτάκη ενάντια στον ρωσικό ιμπεριαλισμό; Για το στήσιμο σταθμών επαναεροποίησης LNG, σύμφωνα με τους αμερικάνικους σχεδιασμούς, που ανεβάζουν το κόστος του καυσίμου σε δυσθεώρητα ύψη; Οχι πως μπορεί να υποκατασταθεί το ρωσικό φυσικό αέριο με το σε χαμηλή διαθεσιμότητα LNG, όμως αυτές οι κινήσεις σπρώχνουν προς τα πάνω τις τιμές. Ο ελληνικός λαός πληρώνει και το υπέρογκο κόστος για να βρίσκεται η ελληνική αστική τάξη «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Πηγή: eksegersi.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια