Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ουκρανία: Σοκ στις αγορές, κατέρρευσαν τα κρυπτονομίσματα


Φόβους για ελλείψεις προκαλεί η απόφαση της Ουκρανίας να μπλοκάρει τη ροή του ρωσικού αερίου


Σοβαρές αναταράξεις εξακολουθούν να σημειώνονται στις διεθνείς αγορές από τις μετοχές, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι τα κρυπτονομίσματα, τα οποία είχαν ηγηθεί στο ράλι της ανόδου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας ένα πρωτοφανές ντόμινο επιπτώσεων με επίκεντρο την εκτόξευση του πληθωρισμού και τις κεντρικές τράπεζες να επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά μέσα από απανωτές αυξήσεις επιτοκίων.


Η άνοδος στο κόστος δανεισμού κάνει πολλούς επενδυτές να εγκαταλείπουν τις μετοχές από τη Wall Street μέχρι την Ευρώπη και την Ασία, και τα κρυπτονομίσματα να καταρρέουν…

Μάλιστα, το bitcoin, το πιο διαδεδομένο και δημοφιλές κρυπτονόμισμα, έχασε μέσα σε λίγο διάστημα το 50% της αξίας του, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 30.000 δολαρίων.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις συνεχείς διακυμάνσεις στις αγορές, κάνοντας ειδική αναφορά στην προσπάθεια των επενδυτών να βρουν ασφαλή καταφύγια λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας…
Κλείνει τη στρόφιγγα η Ουκρανία

Την ίδια ώρα, το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τη Δύση στη Ρωσία έχει ανατρέψει πλήρως τον προγραμματισμό και τις συνήθειες δεκαετιών στην προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να έχουν εκτοξευθεί ξανά στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου και να δημιουργούνται φόβοι ακόμα και για ελλείψεις, οι οποίοι πηγάζουν κυρίως από την πρόθεση της Ουκρανίας να κλείσει τη διαδρομή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέχρι να ελέγξει πλήρως το σύστημα αγωγών.

«Η Ουκρανία δεν θα ανοίξει ξανά τη διαδρομή διαμετακόμισης φυσικού αερίου Sokhranovka από τη Ρωσία προς την Ευρώπη έως ότου το Κίεβο αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της εταιρείας εκμετάλλευσης GTSOU.

Η εταιρεία την περασμένη Τρίτη κήρυξε κατάσταση ανωτέρας βίας, επικαλούμενη κλοπές φυσικού αερίου από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, και την Τετάρτη διέκοψε τις ροές μέσω της Sokhranovka, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που στέλνει η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.
Ντίζελ… με δελτίο

Στο μεταξύ, με το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και την Ευρώπη να στρέφεται κυρίως προς τις ΗΠΑ για να αναπληρώσει τις προμήθειες από τη Ρωσία λόγω του εμπάργκο, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται φόβοι ακόμα και για ελλείψεις σε καύσιμα. Είναι ενδεικτικό ότι ο ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης διυλιστηρίων Τζον Κατσιματίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για επιδείνωση της κρίσης των υγρών καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν θα εκπλαγώ να δω το ντίζελ να διατίθεται με δελτίο στην Ανατολική Ακτή (των ΗΠΑ) αυτό το καλοκαίρι» είπε ο Κατσιματίδης, διευθύνων σύμβουλος της United Refining Co, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg.

«Αυτή τη στιγμή τα αποθέματα είναι χαμηλά και μπορεί να δούμε έλλειψη τους επόμενους μήνες» ανέφερε. Τα αποθέματα καυσίμου στην Ανατολική Ακτή έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο σε δεδομένα που χρονολογούνται από το 1990. Τα αποθέματα της χώρας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν είκοσι ετών, καθώς οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο βασικός προμηθευτής ντίζελ στον κόσμο.
Πηγή:









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια