Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αλαλούμ με το στεγαστικό επίδομα

Την ώρα που δεν λειτουργεί η απαιτούμενη ψηφιακή εφαρμογή, το υπουργείο Εργασίας άλλαξε απροειδοποίητα τον αποδέκτη χορήγησης του επιδόματος των 360 ευρώ, με αποτέλεσμα ο αριθμός των δικαιούχων να εμφανίζεται μειωμένος και πολλοί ανασφάλιστοι υπερήλικοι κινδυνεύουν πλέον με... έξωση

Τον κίνδυνο να ξεσπιτωθούν από τα σπίτια που νοικιάζουν αντιμετωπίζουν αρκετοί υπερήλικοι ανασφάλιστοι.

Αιτία, η αλλοπρόσαλλη πολιτική του υπουργείου Εργασίας, το οποίο άλλαξε τον αποδέκτη χορήγησης του στεγαστικού επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων ύψους 360 ευρώ, χωρίς να σκεφτεί ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν στην κυριολεξία στον ήλιο μοίρα είναι λογικό μόλις δουν στον λογαριασμό τους χρήματα που δεν γνωρίζουν τον λόγο προέλευσής τους να τα αξιοποιήσουν, είτε για να πληρώσουν το ηλεκτρικό είτε να καλύψουν την ακρίβεια στα τρόφιμα.

Κάποιοι θα σπεύσουν αμέσως να μιλήσουν για «τη γνωστή νοοτροπία του Ελληνα». Σίγουρα δεν θα έχουν γνωρίσει γέροντες που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας με ετήσιο φορολογητέο όριο –για να λάβουν το επίδομα– το ποσό των 4.320 ευρώ και πολύ συχνά δεν έχουν ούτε καν τηλέφωνο για να επικοινωνήσουν με τη ΔΕΗ όταν τους κόβει το ρεύμα.

ADVERTISING

Ομως, η πρόνοια για τους ηλικιωμένους οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να θεμελιώσουν τις προϋποθέσεις για κανονική σύνταξη, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται παντελώς από το κράτος και τους συγγενείς, αποτέλεσε μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της τότε αναπληρώτριας υπουργού Θ. Φωτίου, η οποία κληροδότησε πολύ συγκεκριμένο έργο σε όλο το κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής. Εργο το οποίο έμεινε ημιτελές, όπως διαπιστώνεται και από το ιστορικό του στεγαστικού επιδόματος.

Μετά το 2018, ο ΟΠΕΚΑ απέσπασε από τον ΟΓΑ, όπως έγινε και με τις άλλες παροχές κοινωνικής αλληλεγγύης, τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης υπερηλίκων. Τότε οι δικαιούχοι κατά μέσο όρο ήταν 1.850 άτομα. Μάλιστα, ως άμεσοι αποδέκτες είχαν επιλεγεί οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων κατοικιών, ώστε να αποφευχθεί η χρήση του επιδόματος για άλλους σκοπούς με συνέπεια να μην πληρωθεί το ενοίκιο και να γίνει έξωση στον υπερήλικα.

Αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, αρχίζουν οι καθυστερήσεις, ενώ οι δικαιούχοι αποθαρρύνονται από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ να καταθέσουν αιτήσεις εν αναμονή μιας νέας ρύθμισης που έχει προαναγγείλει η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η νέα ρύθμιση ψηφίστηκε στις 26.11.2020 με τον Ν.4756. Το μόνο νέο σε αυτόν ήταν ότι η υποβολή των αιτήσεων θα γινόταν ψηφιακά και άρα οι δικαιούχοι έπρεπε να αναμένουν το νέο πληροφοριακό σύστημα. Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και πάλι το υπουργείο Εργασίας τον περασμένο Ιούλιο στην ερώτηση που κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2021. Με τη διαφορά ότι λίγες ημέρες πριν από την απάντηση, διάταξη σε άσχετο νόμο που είχε ψηφιστεί στις 5 Ιουνίου όριζε ότι τις αιτήσεις των δικαιούχων ο ΟΠΕΚΑ θα τις εξέταζε με τον παλιό τρόπο, κι επομένως οι δικαιούχοι θα μπορούσαν να τις υποβάλουν εγγράφως. Μόνο που οι δικαιούχοι δεν ενημερώθηκαν για κάτι πολύ σημαντικό: στο εξής, το στεγαστικό επίδομα θα πιστωνόταν στον λογαριασμό των υπερηλίκων και όχι σε αυτόν του ιδιοκτήτη. Αποτέλεσμα, να υπάρχουν ιδιοκτήτες απλήρωτοι που προχωρούν στη διαδικασία εξώσεων, ενώ στις συνθήκες της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των τιμών οι υπερήλικοι έχουν διαθέσει για την κάλυψη άλλων αναγκών τους το επίδομα και οι οφειλές προς τους ιδιοκτήτες αυξάνονται.

Ταυτοχρόνως, ο αριθμός των δικαιούχων εμφανίζεται μειωμένος κατά 55%. Από 1.620 τον Σεπτέμβριο του 2019 οι ωφελούμενοι που επιδοτούνται τον Νοέμβριο του 2021 ανέρχονται σε 785 υπερηλίκους. Οσο για την ηλεκτρονική εφαρμογή, αυτή δεν λειτούργησε ποτέ. Με ευθύνη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Κυριάκου Πιερρακάκη, οι αιτήσεις για τα επιδόματα –και όχι μόνο αυτό της στεγαστικής βοήθειας– για τους υπερήλικους ανασφάλιστους δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Η αδυναμία ηλεκτρονικής αποτύπωσης οδηγεί μόνο σε κατά προσέγγιση αντιμετώπιση των πολλών και σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή η ευαίσθητη κατηγορία πολιτών. Κάθε δομή κοινωνικής αλληλεγγύης έχει τα δικά της στοιχεία και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσοι υπερήλικοι ανασφάλιστοι χρειάζονται την πρόνοια της πολιτείας. Αλλωστε, καμία υπηρεσία δεν αναζητεί αυτεπάγγελτα αυτούς τους ανθρώπους. Αν έχουν την αντοχή, τη διαύγεια και κάποιο λογιστή, ίσως κάποιοι από αυτούς να φτάσουν μέχρι τα γραφεία των δήμων ή του ΟΠΕΚΑ. Οι υπόλοιποι, θα ζουν με τη βοήθεια της γειτονιάς, της εκκλησίας ή των συσσιτίων.

Στοχοποίηση

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι οι ανασφάλιστοι άνω των 67 ετών αναδεικνύονται και στα πρώτα θύματα του κοινωνικού ρατσισμού της κυβέρνησης, η οποία με το άρθρο 38 του Ν.4865/21 διαχωρίζει τους ασφαλισμένους από τους ανασφάλιστους πολίτες ως προς τη δωρεάν συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και εξετάσεων από ιδιώτες γιατρούς. Η διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας, Πλεύρη, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στους φορείς αναπήρων και υγειονομικού προσωπικού, διότι στοχοποιούσε τους ανασφάλιστους για τις αυξημένες, κατά το υπουργείο, δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και καταργούσε την ισοτιμία ανάμεσα σε ανασφάλιστους και ασφαλισμένους που είχε κατοχυρώσει το άρθρο 33 του Ν.4368/16.

Παρ’ όλες τις αντιδράσεις, το άρθρο ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η κυβέρνηση επιχείρησε να το εφαρμόσει στις 15 Μαρτίου 2022, ύστερα από μία πρώτη αναστολή του. Επειτα από μία εβδομάδα αναγκάστηκε να ανακοινώσει νέα αναστολή, λόγω των συνεχιζόμενων αντιδράσεων, ενώ η νέα μετάθεση της ημερομηνίας εφαρμογής της διάταξης μετατέθηκε για την 1η Ιουνίου 2022.

Η «Εφ.Συν.» θα συνεχίσει και το επόμενο Σαββατοκύριακο τη διερεύνηση αυτού του κοινωνικού προβλήματος. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς: οι υπερήλικοι ανασφάλιστοι δεν «πουλάνε» και οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων, που έχουν αναλάβει να προετοιμάσουν τη βουλευτική κάθοδο σε μία από τις εκλογικές περιφέρειες Πειραιά για την αρμόδια υφυπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης –και εξαιρετικά φωτογενή– Δόμνα Μιχαηλίδου, έχουν εξαιρέσει αυτήν τη «θεματική» από τις προτεραιότητες της προεκλογικής περιόδου στην οποία έχουμε εισέλθει.





Πηγή:








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια