Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χατζηδάκης: Ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις στο τέλος της χρονιάς

Στο τέλος της χρονιάς θα ξεπαγώσουν οι αυξήσεις στις συντάξεις σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.





"Στο τέλος της χρονιάς θα υπάρξει ξεπάγωμα συνολικό των αυξήσεων στις συντάξεις, βάσει των προβλέψεων της νομοθεσίας", τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή "Σε ρυθμούς επικαιρότητας" με τον Αλφόνσο Βιτάλη.



"Προβλέπεται μάλιστα ένας υφιστάμενος μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο θα προσδιορίζεται αυτή η αύξηση, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση του υπουργού ή της κυβέρνησης, αλλά σε συνάρτηση με την αύξηση του πληθωρισμού και την αύξηση του ΑΕΠ. Ο μαθηματικός τύπος τα συνδέει και στο τέλος προσδιορίζεται με αυτό τον τρόπο η αύξηση. Και επειδή αυτή συνδέεται με την αύξηση του πληθωρισμού και την αύξηση του ΑΕΠ, θα ξέρουμε στο τέλος της χρονιάς πόση ακριβώς θα είναι η αύξηση, επειδή δεν ξέρουμε τώρα ποια είναι τα δυο συγκεκριμένα μεγέθη", ξεκαθάρισε, σημειώνοντας πως προβλέφθηκε ο μαθηματικός τύπος επειδή "από τη μια υπάρχει πίεση σε νοικοκυριά και συνταξιούχους και από την άλλη υπάρχει πίεση στον προϋπολογισμό".

Υπενθύμισε ότι υπήρξε μια αύξηση για πολλούς συνταξιούχους με τον νόμο Βρούτση, που διόρθωσε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς "συνταξιούχοι που είχαν ασφαλιστικό χρόνο πάνω από 30 έτη, είδαν να αυξάνεται η σύνταξή τους μέχρι και σε ποσοστό 7% για κάποιους και αυτό αφορά 224.000 περιπτώσεις". Επίσης, "άλλοι συνταξιούχοι, λόγω της παρέμβασης που έγινε στον ίδιο νόμο, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι-συνταξιούχοι, είδαν το 40% της σύνταξή τους που έπαιρναν μέχρι τότε, να γίνεται 70%", και επιπλέον, "οι συνταξιούχοι είδαν μια αύξηση λόγω της μείωσης του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%". "Άρα με διαφορετικούς τρόπους υπήρχε μια κάποια στήριξη ορισμένων ομάδων συνταξιούχων", επισήμανε.



Ερωτηθείς για τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι έχει γίνει μια πολύ σημαντική πρόοδος, καθώς έχουν κλείσει όλες οι παλιές εκκρεμότητες, δηλαδή έχουν κλείσει όλες οι υποθέσεις για τα έτη 2016, 2017 και 2018. "Τώρα, όπου να’ ναι, κλείνουν σχεδόν πλήρως και οι υποθέσεις του 2019, κάτι ελάχιστες έχουν μείνει. Για το 2020 έχουν μείνει πάλι λίγες εκκρεμότητες. Τον Μάιο αναμένεται μια μεγάλη εκκαθάριση και ουσιαστικά το πρόβλημα θα περιοριστεί από εδώ και πέρα στο 2021 όπου και εκεί η μεγάλη πλειονότητα των υποθέσεων έχει εκκαθαριστεί", ξεκαθάρισε

"Σε σχέση με τις κύριες συντάξεις οι εκκρεμότητες θα κλείσουν μέσα στο καλοκαίρι λόγω και των δυο νέων θεσμών που αποφασίσαμε να εισαχθούν, που είναι οι συντάξεις εμπιστοσύνης και οι συντάξεις fast-track. Νέοι θεσμοί που συνδυάζουν την εξέλιξη των τεχνολογιών μέσα στον ίδιο τον ΕΦΚΑ με μια καινούργια προσέγγιση εμπιστοσύνης απέναντι στον πολίτη και με κοινή λογική. Είμαστε σε ένα δρόμο αρκετά καλό, υπάρχουν ήδη στοιχεία που το δικαιολογούν", δήλωσε.

Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι αποφάσεις που βγήκαν για κύριες συντάξεις το 2019 ήταν 123.000 και το 2021 φτάσαμε στις 224.000, δηλαδή μια αύξηση 83%. "Αυτό δεν έγινε τυχαία και μάλιστα έγινε με 900 υπαλλήλους λιγότερους στον ΕΦΚΑ. Έγινε γιατί εφαρμόστηκαν νέα συστήματα, νέες μέθοδοι, αξιοποιήθηκαν τεχνολογίες, οργανώθηκε το πράγμα καλύτερα και για αυτό η πρόοδος θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί", διαβεβαίωσε ο ίδιος.
"Πάντρεμα” προσφοράς και ζήτησης για θέσεις στον Τουρισμό

Ερωτηθείς για τις κενές θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί στον Τουρισμό, δηλαδή για την προσφορά και ζήτηση για την κάλυψη των θέσεων εργασίας, ο υπουργός Απασχόλησης επικαλέστηκε στη μελέτη του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων που κάνει λόγο για 51.000 κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο. Από την άλλη ανέφερε πως εργαζόμενοι και φορείς μιλάνε για ανεργία και ζητούν αντίστοιχη επιδοματική πολιτική από την κυβέρνηση.

"Για να μη μείνουμε σε θεωρητικές συζητήσεις, ζητήσαμε από τους επιχειρηματίες να μας φέρουν μέχρι 31 Μαΐου ποιες είναι οι κενές θέσεις συνολικά σε Τουρισμό και επισιτισμό, να τις καταθέσουν στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, στον πρώην ΟΑΕΔ, και από τα μητρώα της Υπηρεσίας να προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα "πάντρεμα” μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Τι ζητάνε οι επιχειρηματίες και ποιο προσφορά υπάρχει από την πλευρά των εγγεγραμμένων στο Μητρώο, έτσι ώστε να στείλουμε τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα και να έρθουν σε επαφή με τους επιχειρηματίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό. Είναι μια πρακτική προσέγγιση η οποία ελπίζω ότι θα οδηγήσει σε κάποια αποτελέσματα και θα τερματίσει τη συζήτηση ως προς το πόσες θέσεις κενές υπάρχουν, αν υπάρχουν και αν μπορούν να καλυφθούν, ποιες θέσεις μπορούν να καλυφθούν από την υπάρχουσα προσφορά. Θα έχουμε σίγουρα μια κάποια πρόοδο και μια καλύτερη χαρτογράφηση της κατάστασης", σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Για το αν θα υπάρξουν και ανάλογες πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς, είπε ότι ούτως η άλλως η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης γίνεται πιο εξωστρεφής και "βγαίνει από τα γραφεία και επιχειρεί να κάνει αυτό που είναι το βασικό του καθήκον, να μη δίνει απλώς επιδόματα, αλλά να επιχειρήσεις να καταστήσει τους ανέργους, εργαζόμενους. Να τους βρει δουλειά". "Όταν ακόμα λεγόταν ΟΑΕΔ είχε ξεκινήσει να οργανώνει τις λεγόμενες Ημέρες Καριέρας, στις οποίες εμφανίζονταν επιχειρήσεις έλεγαν πόσες θέσεις εργασίας προσφέρουν και εργαζόμενοι συζητούσαν με εκπροσώπους των επιχειρήσεων προσπαθώντας να γίνει στην πράξη αυτό το πάντρεμα", τόνισε.

Ειδικότερα για τον τουρισμό, ο υπουργός είπε ότι πέρα από την προσφορά και τη ζήτηση για θέσεις εργασίας, υπάρχουν επίσης και άλλα θέματα όπως οι συνθήκες εργασίας και οι μισθοί. "Για τις συνθήκες εργασίας ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί και για αυτό οι έλεγχοι ξεκίνησαν φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Και θα είναι αυστηροί με έμφαση στις πιο τουριστικές περιοχές, δεν υπάρχει περιθώριο για "εκπτώσεις” στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην εικόνα του τουριστικού προϊόντος της χώρας", ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας ότι οι έλεγχοι γίνονται και για τη μαύρη και υποδηλωμένη εργασία.

Για τους μισθούς, σημείωσε ότι "από πέρυσι είχαμε κηρύξει την κλαδική σύμβαση μεταξύ ξενοδοχείων και εργαζομένων ως υποχρεωτική, δηλαδή κάλυψε και αυτούς που δεν την υπέγραψαν". Είπε, μάλιστα, ότι οι μισθοί που προβλέπονται στην κλαδική σύμβαση είναι αρκετά υψηλότεροι από τον κατώτατο μισθό ακόμα και μετά την πρόσφατη αύξησή του κατά 50 ευρώ. "Υπήρχε μια εκκρεμότητα για διάφορους νομικούς λόγους για μια αντίστοιχη σύμβαση στον επισιτισμό, και στο επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στις 31 Μαΐου σκοπός είναι να προχωρήσουμε προς την ίδια κατεύθυνση", συμπλήρωσε.
"Εξαπατούν όσοι λένε ότι έχουν μαγικά κουμπιά για την ακρίβεια"

Για το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη κοινωνική πίεση, αλλά αυτό είναι το σκηνικό σε όλη την Ευρώπη. Υπενθύμισε ότι 22 χώρες στις 27 της ΕΕ δίνουν κατώτατο μισθό, και από τις 22 χώρες η Ελλάδα είναι στην ένατη θέση της κατάταξης με την τελευταία αύξηση με την οποία δόθηκε ουσιαστικά σε ετήσια βάση ένας πρόσθετος 15ος μισθός. "Έχουμε ξεπεράσει τη Μάλτα και την Πορτογαλία, την οποία η αντιπολίτευση την έχει κάνει σύμβολο το τελευταίο διάστημα", είπε χαρακτηριστικά.

"Ο κόσμος πιέζεται στο πλαίσιο αυτής της διεθνούς και ευρωπαϊκής κρίσης, η κυβέρνηση εξαντλεί όλες τις δυνατότητες και στην πανδημία και στη τρέχουσα κρίση με τις ενισχύσεις που δίνονται και μέσω του Ταμείου Ρύπων και μέσω των εκπτώσεων της ΔΕΗ και μέσω των νέων μηχανισμών για τους οποίους μίλησε ο πρωθυπουργός πρόσφατα. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης μπορούν να οδηγήσουν σε μια ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης κατά 70% – 80%", δήλωσε.

"Επίσης, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι όλοι όσοι λένε στους Έλληνες πολίτες ότι έχουν "μαγικά κουμπιά” για να εξαφανίσουν τελείως το πρόβλημα, πολύ απλά τους εξαπατούν. Εμείς θα μείνουμε σε ένα δρόμο που βεβαίως θα δείχνει την ευαισθησία της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες, αλλά από την άλλη δεν θα εγκαταλείπει την κοινή λογική και τη σοβαρότητα που ταιριάζει στη διαχείριση αυτών των κρίσεων. Η πλειονότητα της κοινής γνώμης στέκεται θετικά απέναντι στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ο κ. Σταϊκούρας δεν φέρνει λεφτά από το σπίτι του, διαχειρίζεται τα λεφτά των φορολογουμένων. Προσπαθούμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Πηγή: www.thetoc.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια