Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιες χώρες έχουν απαγορεύσει εξαγωγές τροφίμων [πίνακες]


Η Ινδία δεν είναι η μόνη - Αίγυπτος, Καζακστάν, Κόσοβο και Σερβία έχουν επίσης απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριούΟ πόλεμος στην Ουκρανία επέφερε εκτίναξη των διεθνών τιμών των σιτηρών, καθώς οι δύο εμπλεκόμενες χώρες είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Ακολούθως και η Ινδία την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις εξαγωγές σιταριού, εκτοξεύοντας περαιτέρω την τιμή του στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων κατά περίπου 6% τη Δευτέρα.
Όπως επισημαίνει η δεξαμενή σκέψης Peterson Institute for International Economics (PIIE) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον η εισβολή της Ρωσίας ήρθε σε μια πολύ κακή στιγμή για τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, οι οποίες ήδη αντιμετώπιζαν αυξήσεις των τιμών ως απόρροια αφενός των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω της πανδημίας, αφετέρου της μείωσης των αποδόσεων των καλλιεργειών σε σημαντικές εξαγωγικές χώρες εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συγκαταλέγονται στους πέντε κορυφαίους παγκόσμιους εξαγωγείς για πολλά σημαντικά δημητριακά και ελαιούχους σπόρους, όπως κριθάρι, ηλιέλαιο και ηλιέλαιο, καθώς και καλαμπόκι.

Όσο για την Ινδία, δεν είναι η μόνη που επιβάρυνε την παγκόσμια τροφοδοσία απαγορεύοντας τις εξαγωγές σιταριού. Η Αίγυπτος, το Καζακστάν, το Κόσοβο και η Σερβία έχουν επίσης απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού. Στον πίνακα που ακολουθεί περιλαμβάνονται οι χώρες οι οποίες έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων και οι ημερομηνίες μέχρι τις οποίε ισχύει η απαγόρευση σε πρώτη φάση.
Πληθωρισμός και την επισιτιστική κρίση

Και δεν είναι μόνο το σιτάρι. Πολλές χώρες έχουν επιβάλει από την πλευρά τους απαγόρευση εξαγωγών άλλων τροφίμων σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού ο οποίος εκτινάχθηκε στα ύψη ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία.

Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί για ένα μεγάλος εύρος προϊόντων δημιουργώντας ένα ντόμινο ανατιμήσεων που πυροδοτεί περαιτέρω τον πληθωρισμό. Τέτοια είναι το ηλιέλαιο, το φοινικέλαιο, τα λιπάσματα, τα δημητριακά κ.ά.

Πέρα από την αύξηση των τιμών που είναι ένα το κρατούμενο, η ανησυχία για την επάρκεια ειδών διατροφής γίνεται όλο και πιο έντονη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ουκρανία δεν μπόρεσε να εξάγει σιτηρά, λιπάσματα και φυτικά έλαια, ενώ ο πόλεμος καταστρέφει καλλιέργειες και απειλεί την περίοδο φυτεύσεων. Επίσης, η ουκρανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι έκλεψε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών και τους μεταπώλησε.
Η G7

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στη συνάντηση της G7 στη βόρεια Γερμανία, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, εκφράστηκαν ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια και φόβοι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί στη μικρότερη γειτονική της Μολδαβία.
«Οι άνθρωποι θα πεθαίνουν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επείγον ερώτημα: πώς μπορούν να τραφούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο; Οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι θα συμβεί αν δεν έχουμε τα σιτηρά που, συνήθως προμηθευόμασταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία», είπε η Μπέρμποκ.

Πρόσθεσε ότι η G7 θα εργαστεί για την εξεύρεση υλικοτεχνικών λύσεων για να βγάλει ζωτικής σημασίας εμπορεύματα από τις αποθήκες της Ουκρανίας πριν από τις επόμενες συγκομιδές.
Πηγή: www.ot.gr
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια