Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εκτοξεύονται οι τιμές των καυσίμων μετά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Ποια μέτρα στήριξης μπαίνουν στο τραπέζι



Οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύονται σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα - Τα σχέδια που βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση.




Στοχευμένη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μικρά νησιά όπου λειτουργεί μονοψήφιος αριθμός πρατηρίων καυσίμων, νέο "γέμισμα" της κάρτας καυσίμων (fuel pass), ώστε όλοι οι καταναλωτές να λάβουν έναν ακόμη γύρο επιδοτήσεων για να αντιμετωπίσουν την ακριβή αμόλυβδη που κατανάλωσαν –δηλαδή το μέτρο να έχει τον χαρακτήρα αναδρομικότητας- αλλά και ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση, καθώς οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύονται σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.



Η χθεσινή νυχτερινή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να βάλουν εμπάργκο σχεδόν στο 90% των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου έστειλε την τιμή του Brent στα 123 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Στα 119 δολάρια αναρριχήθηκε και το αργό, ενώ χθες το απόγευμα, οι πρατηριούχοι ενημερώθηκαν ότι σήμερα, η διυλιστηριακή τιμή στην αμόλυβδη ανέρχεται στα 1,765 ευρώ το λίτρο δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτό σημαίνει νέες ανατιμήσεις στην αντλία και μέση πανελλαδική τιμή ανά λίτρο πάνω από τα 2,3 ευρώ μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.
Τα μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, προκειμένου οι οδηγοί να γνωρίζουν τι τους περιμένει ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών. Η κυβέρνηση θα επιμείνει σε στοχευμένα μέτρα στήριξης, καθώς, παρά τις απίστευτες καθημερινές ανατιμήσεις –η αμόλυβδη ακρίβυνε πάνω από 12% μέσα στον Μάιο- εξακολουθεί να μην προκρίνεται η λύση της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης λόγω τεράστιου δημοσιονομικού κόστους.





Η παρέμβαση για τις τιμές των καυσίμων στα νησιά θεωρείται δεδομένη καθώς εκεί εντοπίζεται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα με τιμές λιανικής στην αμόλυβδη άνω των 2,6 ευρώ. Αναζητείται ο τρόπος ώστε η στήριξη να φτάσει στους κατοίκους των νησιών και όχι στους χιλιάδες τουρίστες.

Έτσι, στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες ιδέες: από την αύξηση της ενίσχυσης μέσω του μεταφορικού ισοδύναμου (αυτό είναι απολύτως στοχευμένο μέτρο καθώς λαμβάνει υπόψη από την εντοπιότητα μέχρι την αυξημένη επιδότηση για τα νησιά με λίγα πρατήρια) μέχρι και την ένταξη περισσότερων νησιών στο ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ. Το τελευταίο μέτρο θα λειτουργήσει ως "ασπίδα" συνολικά κατά της ακρίβειας. Φαίνεται ότι υπάρχει πλέον πεδίο συμφωνίας με τους Ευρωπαίους για ένα τέτοιο μέτρο καθώς το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά διασώθηκε ύστερα από πολυετείς διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου.

Ο… ανεφοδιασμός του fuel pass είναι επίσης στην 1η λίστα των επιλογών καθώς τα χρήματα δίδονται στοχευμένα με ποσοτικά και εισοδηματικά κριτήρια ενώ υπάρχει ήδη έτοιμη η υποδομή που μπορεί να αξιοποιηθεί για δεύτερη φορά. Ήδη χρήση της κάρτας έκαναν πολύ πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες.



Πηγή: www.thetoc.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια