Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

''Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών οφείλει να απορρίψει ομόφωνα την αίτηση αποφυλάκισης του νεοναζιστή Κομιανού''


Αύριο, 1 Ιούνη του 2022, εκδικάζεται η δεύτερηη αίτηση αποφυλάκισης του νεοναζιστή Κομιανού (είχε οριστεί να εκδικαστεί στις 2 Φλεβάρη και πήρε δύο αναβολές, μία για τις 28 Μάρτη και μία για την 1η Ιούνη). Μετά από τις συνεχείς αναβολές, η συνήγορός του θα προβάλει τον ισχυρισμό ότι με τη συνέχιση της κράτησής του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δεύτερο βαθμό, θα υποστεί υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη! Εντωμεταξύ, όμως, ορίστηκε η δικάσιμος του δεύτερου βαθμού για τις 15 Ιούνη του 2022.

Αυτό τον ισχυρισμό τον έχουν προβάλει όλοι οι καταδικασθέντες νεοναζιστές που υπέβαλαν αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κάποιοι νεοναζιστές, με πρόσχημα το διορισμού νέων συνηγόρων, θα υποβάλουν αίτημα διακοπής της δίκης και έτσι, κατά πάσα πιθανότητα, αυτή θα αρχίσει το φθινόπωρο του 2022!

Για τον Κομιανό γράφαμε στις 2 Φλεβάρη:

Γράψαμε προηγουμένως για την… ξαφνική εισαγωγή προς εκδίκαση από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, αίτησης αποφυλάκισης του νεοναζιστή ταγματοεφοδίτη Κομιανού (καταδικασμένου σε 9 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα).

Οταν εκφωνήθηκε η υπόθεση, η συνήγορός του ζήτησε αναβολή, διότι είχε λήξει η εξουσιοδότηση που είχε από τον πελάτη της! Το δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση για τις 28 Μάρτη. Εδώ όμως τίθεται ένα ζήτημα: πώς η συνήγορος, που δεν είχε εξουσιοδότηση, παραστάθηκε και υπέβαλε αίτημα αναβολής; Η υπόθεση έπρεπε να εκφωνηθεί και η αίτηση αποφυλάκισης να απορριφθεί ως ανυποστήρικτη.

Με το τέλος της συνεδρίασης, απευθυνθήκαμε στην πρόεδρο του δικαστηρίου, δηλώσαμε τη δημοσιογραφική μας ιδιότητα και ρωτήσαμε πώς είναι δυνατόν να εκδικάζεται μια υπόθεση χωρίς να είναι γραμμένη στο Πινάκιο τη Δευτέρα, αλλά ούτε και στο Πινάκιο που θυροκολλήθηκε έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου (αψευδής μάρτυρας η φωτογραφία που δημοσιεύουμε παρακάτω).

Η πρόεδρος δεν απάντησε, απάντησε όμως η εισαγελέας λέγοντάς μας ότι η υπόθεση αναβλήθηκε! Η αναβολή, όμως, προέκυψε από αίτημα της δικηγόρου του έγκλειστου νεοναζιστή.

Δεν θα ασχοληθούμε με τις κραυγές της συνηγόρου του νεοναζιστή, που «ρωτούσε να μάθει» ποιοι είμαστε εμείς που παρακολουθούμε τα Πινάκια (μας γνωρίζει πολύ καλά, βέβαια). Σιγά μην ανοίξουμε διάλογο μαζί της. Για εμάς προέκυψε ένα μείζον ζήτημα που αφορά τις δικαστικές αρχές: παραβίαση της αρχής της δημοσιότητας της δίκης, με έμμεσο τρόπο. Ως δημοσιογράφοι έχουμε καθήκον ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Οταν μια υπόθεση μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος αποκρύπτεται μ’ αυτόν τον τρόπο, σημαίνει ότι επιδιώκεται να μην την καλύψει ο Τύπος. Η εξήγηση του λάθους της γραμματέως δεν μας καλύπτει. Ακόμα και μετά την πρώτη επικοινωνία μας, δεν ανέγραψε το όνομα του Κομιανού στο Πινάκιο έξω από τη δικαστική αίθουσα (συμπληρώνοντας το Πινάκιο, όπως συνηθίζεται). Κι όταν τη συναντήσαμε τυχαία στο δικαστικό μέγαρο και της επισημάναμε αυτό το γεγονός, μας απάντησε ότι… δεν τρέχει και τίποτα!

Δεν τρέχει και τίποτα, όταν ένας νεοναζιστής ζητά να αποφυλακιστεί και η υπόθεση περνά «στα μουλωχτά»! Εμείς θα θυμίσουμε ότι για την αποφυλάκιση ενός άλλου νεοναζιστή, του Πατέλη, που ο Τύπος είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη δίκη (χάρη στη δική μας έγκαιρη ενημέρωση) και στη συνέχεια να ενημερώσει για την απόφαση αποφυλάκισης, ασκήθηκε αναίρεση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Πλιώτα (έχει ήδη εκδικαστεί από Ποινικό Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου και αναμένεται η απόφαση Σημ.Ο Αρειος Πάγος έχει κάνει δεκτή την αναίρεση και ο Πατέλης ξανακλείστηκε στη φυλακή).

Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει ο κάθε δικηγόρος που υπερασπίζεται τους νεοναζιστές πελάτες του. Εμείς απαιτούμε να τηρείται ό,τι προβλέπεται για την εξασφάλιση της δημοσιότητας οποιασδήποτε δίκης. Οχι λειψά Πινάκια που συμπληρώνονται… προφορικά. Ολες οι υποθέσεις να αναγράφονται στα Πινάκια, όπως είναι το νόμιμο.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ απευθυνθήκαμε στην προϊσταμένη του Εφετείου Αθηνών, η οποία μας είπε ότι η γραμματεία όφειλε να συμπληρώσει το Πινάκιο με την υπόθεση Κομιανού. Απευθυνθήκαμε, επίσης, στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών, η οποία συμφώνησε με την επισήμανσή μας και δήλωσε ότι θα επιληφθεί του ζητήματος.

Ιδού το Πινάκιο της ντροπής, χωρίς την υπόθεση του Κομιανού (o αριθμός απόφασης στη δίκη της ΧΑ είναι 2644/2020 και δεν υπάρχει πουθενά στην πρώτη στήλη, ενώ το σύνολο των υποθέσεων είναι 14 και όχι 16, όπως έγιναν μετά την… ξαφνική προσθήκη της αίτησης αποφυλάκισης του Κομιανού και μιας άλλης υπόθεσης – για ξεκάρφωμα).


Στις 28 Μάρτη, μετά τη δεύτερη αναβολή που ζήτησε και πήρε ο Κομιανός, γράφαμε:

Είναι τόσο… υπέρμετρη και αναπανόρθωτη βλάβη που υφίσταται στη φυλακή ο νεοναζιστής Κομιανός, που η υπεράσπισή του ζήτησε σήμερα μια ακόμη αναβολή στην εκδίκαση της αίτησης αποφυλάκισης που έχει υποβάλει στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών. Ο λόγος; Δεν είχε, λέει, έγγραφα από τη φυλακή για τα μεροκάματα που έκανε και για την καλή διαγωγή που επέδειξε και δεν είχε και μάρτυρα να εξετάσει!

Με μια λέξη: «δουλευόμαστε». Την προηγούμενη φορά δεν είχε εξουσιοδότηση από τον πελάτη της, τώρα δεν είχε έγγραφα και μάρτυρα! Σχεδόν δυο μήνες (2 Φλεβάρη έγινε η προηγούμενη αναβολή) δεν έφτασαν για να ετοιμαστεί η υπεράσπιση. Το σημειώνουμε, για να μην ακούσουμε την 1η Ιούνη (για τότε ανέβαλε την υπόθεση το δικαστήριο) ότι ο Κομιανός υφίσταται υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη εκτίοντας την ποινή που του έχει επιβληθεί, ενώ την ίδια στιγμή παίρνει τη μία αναβολή πάνω στην άλλη. Είναι προφανές ότι φοβούνται μια ακόμη απορριπτική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών.

Στο τέλος παραθέτουμε το τμήμα του σκεπτικού της απόφασης 2644/2020 του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που αφορά τον Κομιανό. Σημειώνουμε πως ο αστυνομικός μηχανισμός αντιμετώπισε ευνοϊκά αυτό το… μπουμπούκι του νεοναζισμού, μετάγοντάς το στην ΚΑΥΦ (Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών) του Κορυδαλλού, ενώ τον κομμουνιστή Δημήτρη Κουφοντίνα, όχι μόνο τον έδιωξε από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας, αλλά και δεν τον μετήγαγε στον Κορυδαλλό –όπως προέβλεπε ο νόμος τους- αλλά στον Δομοκό.

Θυμίζουμε ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ καταδικάστηκε συνολικά ως εγκληματική οργάνωση και πως η διάταξη για υφ’ όρο απόλυση είναι δυνητική και δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής στην περίπτωση των μελών και στελεχών αυτής της εγκληματικής οργάνωσης που παραμένει ενεργή!



Πηγή: eksegersi.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια