Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων: Μέρισμα έως 2.160 ευρώ με μία αίτηση






Προκαταβολή των μερισμάτων ενός έτους στους υποψήφιους συνταξιούχους του Δημοσίου σχεδιάζει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).



Το σχέδιο έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης με την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του Ταμείου που αποφάσισε ο νέος του πρόεδρος, Επαμεινώνδας Ατσαβές, ώστε να απλοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες υπολογισμού, κανονισμού και απονομής των μερισμάτων, τα οποία πληρώνονται πριν βγει η κύρια σύνταξη.

Τα αποθεματικά του Ταμείου, καθώς και ο συντελεστής βιωσιμότητάς του επιτρέπουν στη διοίκηση να προχωρήσει σε πρόσθετες διευκολύνσεις προς τους ασφαλισμένους του και να αξιοποιήσει τις καταστατικές διατάξεις του ΜΤΠΥ για την προπληρωμή των μερισμάτων 12 μηνών σε νέους συνταξιούχους.

Μέχρι το 2012, το Ταμείο χορηγούσε δάνεια, προεξόφληση σύνταξης και προεξόφληση μερίσματος με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, αλλά όλες οι συμπληρωματικές αυτές παροχές ανεστάλησαν λόγω των Μνημονίων, και τώρα ήρθε, όπως φαίνεται, η ώρα να «ξεπαγώσουν».

Στο τραπέζι

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του σχεδίου που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», εξετάζεται από το φθινόπωρο να δίδεται η επιλογή σε όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, και εφόσον πληρούν τα κριτήρια λήψης μερίσματος από το ΜΤΠΥ (καταβολή εισφορών για 20ετία), να παίρνουν προκαταβολικά τα μερίσματα 12 μηνών. Στην ουσία να προπληρώνονται τα ποσά ενός έτους, για να καλύψουν τις άμεσες ή και τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες τους μέχρι να βγουν η σύνταξη και το εφάπαξ.

Το μέσο μηνιαίο μέρισμα ανέρχεται στα 110 ευρώ, που σημαίνει ότι η προκαταβολή 12 μερισμάτων θα ισοδυναμεί με 1.320 ευρώ κατά μέσο όρο.

Για υπαλλήλους με 40ετή υπηρεσία κατηγορίας Π.Ε., καθώς και για όσους λαμβάνουν επίδομα θέσης (κατηγορίας Τ.Ε. και Π.Ε.), το μέρισμα φτάνει στα 180 ευρώ το μήνα και η προκαταβολή 12 μερισμάτων μπορεί να φτάνει στα 2.160 ευρώ.

Τo ΜΤΠΥ καταβάλλει μερίσματα σε 280.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ.), με ένα συνολικό ποσό περίπου στα 260 εκατ. ευρώ. Τα μερίσματα πληρώνονται ανά τρίμηνο, δηλαδή μέσα στο έτος γίνονται 4 καταβολές στους συνταξιούχους. Εισφορές στο Ταμείο πληρώνουν περισσότεροι από 300.000 ασφαλισμένοι του Δημοσίου, πλην των υπαλλήλων στους ΟΤΑ.
Πηγή: www.eleftherostypos.gr









Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Χαράλαμπος Πάσχος είπε…
Καλά θα κάνει το Ταμείο να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των δικαστηρίων και να επιστρέψει αυτά που οφείλει στους συνταξιούχους από τις περικοπές του 2012.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Να επιστραφούν όλα αυτά που μας έκοψαν και από τα δύο ταμεία και μας δουλεύουν με νόμους και προσωπικές διαφορές.