Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΡΗΤΗ TV (BINTEO)


Εφ’ όλης πολιτική συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του τηλεοπτικού σταθμού ΚΡΗΤΗ TV και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Σαχίνη, το βράδυ της Τετάρτης, 6 Απριλίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας

Την κάθετη διαφωνία του με την στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική, όσον αφορά την ουκρανική κρίση και την αλλαγή δόγματος, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV «Αντιθέσεις» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, στο πλαίσιο της περιοδείας του.

«Έχω κάθετη διαφωνία με την στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική και με την αναθεώρηση του δόγματος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και την προσχώρηση στο δόγμα Παπάγου, της Ελλάδας ως προκεχωρημένου φυλακίου. Με την επιλογή Μητσοτάκη όχι να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια αλλά να στείλουμε επιθετικό πολεμικό υλικό στη Ουκρανία -που δεν θα αλλάξει τους συσχετισμούς αλλά έχει έναν ισχυρό συμβολισμό ότι η Ελλάδα είναι μέρος της σύγκρουσης, είναι μέρος της κρίσης - πολύ φοβάμαι ότι δεν είμαστε καν προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, είμαστε προκεχωρημένοι δίχως να έχουμε καμία φύλαξη».

Υποστήριξε ότι ο «πρωθυπουργός ενδεχομένως με το να εμφανίζεται αντιρώσος και δυτικόφιλος προσδοκά ως αντάλλαγμα τη μη αναβάθμιση της Τουρκίας. Το αντίθετο συμβαίνει, εμείς βγαίνουμε στην σέντρα και η Τουρκία αναβαθμίζεται. Φοβάμαι ότι είναι μία αρνητική εξέλιξη για την εξωτερική πολιτική της χώρας και την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη την έχει ο κ. Μητσοτάκης».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και στις πρόσφατες δηλώσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου είπε: «Δεν μπορώ να ξέρω ποιος είναι ο λόγος και η αιτία αυτής της ανακίνησης, αυτό που ξέρω είναι ότι η χώρα εδώ και δεκαετίες έχει μία εθνική στρατηγική, έχουμε κόκκινες γραμμές, δεν υπάρχει περίπτωση καμία κυβέρνηση να δεχθεί την ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί την αποστρατικοποίηση των νησιών. Αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την επίλυση των διαφορών μας με βάση το διεθνές δίκαιο, άρα και την προσφυγή ενδεχομένως στη Χάγη για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας κυριαρχίας. Μετά μπορούμε να συζητήσουμε και κοινές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Τώρα για ποιο λόγο ο κ. Βενιζέλος προέβη σε αυτή την δήλωση ας τον ρωτήσετε».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ένα ακόμη ζήτημα καθώς μετά την λήξη της ουκρανικής κρίσης η ΕΕ δείχνει ότι θα διατηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις λόγω της κατοχής από την Ρωσία ουκρανικού εδάφους. Είπε χαρακτηριστικά: «Θα έχουμε κυρώσεις για την κατοχή της Ουκρανίας ενώ για ένα κράτος μέλος που είναι η Κύπρος όπου υπάρχει κατοχή εδώ και 48 χρόνια δεν θα έχουμε κυρώσεις;».

Στο βίντεο που ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Τσίπρα:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης: 

Αναγκαίος ο ενεργειακός επανασχεδιασμός της χώρας



Για αναξιοπιστία και σχεδιασμό, χωρίς στρατηγική στα ενεργειακά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα στρατηγικά λάθη της κυβέρνησης, στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τους πολίτες σε μία κατάσταση κοινωνικής ασφυξίας, με πολύ μεγάλες αντιφάσεις και ανισότητες, προκλητικές ανισότητες. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζητά εκλογές, γιατί η κυβέρνηση είναι ακατάλληλη να διαχειριστεί τις οικονομικές και ενεργειακές επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως είναι αναγκαίος ο ενεργειακός επανασχεδιασμός, με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, ο οποίος θα έχει αρχή μέση και τέλος. «Αυτό το οποίο κατηγορώ την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι ότι ήταν χωρίς σχέδιο. Ο κ. Δένδιας έλεγε κανένα κοίτασμα και καμία εξόρυξη, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε με δήθεν περιβαλλοντικό προσωπείο να κλείσει ο λιγνίτης από 2023 και τώρα ξαφνικά μας λένε να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα. Αυτό νομίζω ότι δεν συνιστά μία σοβαρή στρατηγική.

Όπως είπε «εν μέσω της ενεργειακής κρίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμήθηκε και πάλι τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης, όταν επί τρία χρόνια, όπως τόνισε, ο ίδιος και οι υπουργοί του απέκλειαν κάθε είδος έρευνας αποσιωπώντας την τελευταία πράξη της κυβέρνησης Συριζα να δώσει άδεια ερευνών για τα θαλάσσια τεμάχια νότια του νησιού που επανέρχεται τώρα στην επικαιρότητα. «Αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα της αναξιοπιστίας και του ελλείμματος στρατιωτικής της κυβέρνησης, είναι η ίδια κυβέρνηση που το 2019 μας είπε βίαιη απολιγνιτοποίηση και τώρα μετά από τρία χρόνια που δεν έχει κάνει τίποτα, για επικοινωνιακούς και πάλι λόγους και μόνο, βγαίνει και λέει θα αξιοποιήσω τα κοιτάσματα της εξόρυξης φυσικού αερίου που εμείς είχαμε υπογράψει το 2019 και έχουνε μείνει αναξιοποίητα».

Αιχμές κατά ΚΙΝΑΛ

Για πρώτη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμμέσως πλην σαφώς, ρίχνοντας γέφυρα στο ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή όταν αυτή όπως είπε παρέδιδε με χρέη τη χώρα στον Γιώργο Παπανδρέου, αφετέρου όμως κάλεσε το χώρο του ΚΙΝΑΛ να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Η ΝΔ «έχει ξεπεράσει την εποποιία - που είπε ο κ. Δούκας- της κυβερνήσεως Καραμανλή ο κ. Μητσοτάκης, την έχει ξεπεράσει κατά πολύ και νομίζω ότι μας οδηγεί σε μία κατάσταση κοινωνικής ασφυξίας, με πολύ μεγάλες αντιφάσεις και ανισότητες, προκλητικές ανισότητες. Φοβάμαι επίσης ότι αυτή η πολιτική δεν θα είναι μία πολιτική που θα αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση, σε εμάς δηλαδή, τη δυνατότητα να έχουμε μία ευχέρεια διαχείρισης, γιατί πάλι χάος θα παραλάβουμε, είναι της μοίρας μας γραφτό».

«Όχι μόνο δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους ορισμένοι, αλλά ταυτόχρονα αφήνουν και ανοιχτό το ενδεχόμενο οτι θα συνεργαστούν με τη δεξιά και τον κ. Μητσοτάκη μετά τις εκλογές. Δεν θέτουν το αίτημα των εκλογών, δηλαδή να μείνει ο Μητσοτάκης άλλο ένα χρόνο και αφήνουν και ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως ξεκαθάρισε, δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Όσοι λοιπόν δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους νομίζω ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό επ αόριστον. Κάποια στιγμή πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τι θέλουν να συμβεί σε αυτό τον τόπο. Θέλουν να έχουν συμμετοχή σε κυβέρνηση; Και αν ναι σε ποια κατεύθυνση; Με ποιους προγραμματικούς όρους και προς ποια μεριά», τόνισε ο αρχηγός της αξιωμτικής αντιπολίτευσης.

Για τα εθνικά θέματα

«Εχω κάθετη διαφωνία με τη στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική και με την αναθεώρηση του δόγματος του πυλώνα σταθερότητας και της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής στο δόγμα Παπάγου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι «αυτό είναι δόγμα Παπάγου, δεν είναι ούτε καν δόγμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, στό δόγμα του λεγόμενου προκεχωρημένου φυλακίου και πολύ φοβάμαι ότι με την επιλογή Μητσοτάκη, τις πρώτες μέρες το πολύ μάλιστα, όπως είπα όχι να αποστείλουμε βοήθεια ανθρωπιστική, αλλά να στείλουμε πολεμικό υλικό, επιθετικό πολεμικό υλικό το οποίο ούτως ή άλλως δεν θα αλλάξει τους χειρισμούς της έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία.

Άρα έχει έναν ισχυρό συμβολισμό και μόνο αυτό ότι η Ελλάδα είναι μέρος της σύγκρουσης, μέρος της κρίσης. Πολύ φοβάμαι ότι δεν είμαστε πια ούτε καν προκεχωρημένο φυλάκιο της δυσης, είμαστε προκεχωρημένοι χωρίς καν να έχουμε καμία φύλαξη. Και το λέω αυτό διότι ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης να κρατάει αυτή τη στάση θεωρώντας ότι όσο πιο αντιρώσος και όσο πιο δυτικόφιλος δείξει το διάστημα αυτό της σύγκρουσης, βασιλικότερος του βασιλέως θα έλεγε κάνεις, θα πάρει ενδεχομένως ως αντάλλαγμα την μη αναγνώριση, τη μη αναβάθμιση της Τουρκίας από την Δύση. Το αντίθετο συμβαίνει και εμείς βγαίνουμε στη σέντρα και οι Τουρκία αναβαθμίζεται. Φοβάμαι λοιπόν ότι αυτή είναι μία αρνητική εξέλιξη για την εξωτερική πολιτική της χώρας και την αποκλειστική ευθύνη για αυτή την εξέλιξη, την έχει ο κ. Μητσοτάκης»

Διαβάστε το πρώτο μέρος της συνέντευξης του κ. Τσίπρα

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Σαν σήμερα πριν 81 χρόνια η χώρα μας δέχεται μία δεύτερη εισβολή, αφού έχει νικηφόρο αγώνα στο αλβανικό έπος, έχει την πισώπλατη όπως είπαν κάποιοι μαχαίρια, την εισβολή και του γερμανικού παράγοντα. 81 χρόνια μετά, με τις εξελίξεις στην Ουκρανία η Γερμανία επανεξοπλίζεται. Και έχω ένα ερώτημα κύριε πρόεδρε. Επειδή επί δικής σας κυβέρνησης κατατέθηκε το διακομματικό πόρισμα για τις επανορθώσεις και τις οφειλές. Με πρωτοβουλία της δικής σας κυβέρνησης ολοκληρώθηκε. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε δεν γίνεται επιτακτικό αυτό αυτό το αίτημα με τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας;

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι σήμερα συνολικά η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα βέρτικο, οι εξελίξεις οι διεθνείς, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές .Έχουμε ένα πόλεμο, έχουμε μια εισβολή από την πλευρά της Ρωσίας, της ρωσικής ομοσπονδίας στην Ουκρανία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο σε μία αναθεωρητική λογική η οποία είναι πέρα και έξω από τους διεθνείς κανόνες. Έχουμε αυτή την ώρα ένα από τους ανθρωπιστικό δράμα με εκατομμύρια ανθρώπων να εκτοπίζονται, άμαχους να είναι θύματα αυτής της επέμβασης και έχουμε και μία Ευρωπαϊκή Ένωση, μία Ευρώπη, η οποία όχι μόνο ήταν απροετοίμαστη και αμήχανη μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, αλλά φοβάμαι ότι δεν έπραξε αυτά που έπρεπε να πράξει, δουλεύοντας για το δικό της συμφέρον και για το κοινό καλό προκειμένου να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Ως εκ τούτου λοιπόν , είναι δυστύχημα που 81 χρόνια μετά βρισκόμαστε ξανά σε σημείο να λέμε ότι ο πόλεμος είναι μία πραγματικότητα στην Ευρώπη μάλιστα, είναι δυστύχημα να βλέπουμε αυτές τις εικόνες στους δέκτες της τηλεόρασης μας και ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και είναι δυστύχημα να έχουμε τούτη την ώρα μια εξέλιξη η οποία θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, τεράστιες επιπτώσεις, οικονομικές επιπτώσεις, καθώς οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση- ορθώς βεβαίως γιατί έπρεπε κατά την άποψή μου να κάνει ότι μπορεί για να εμποδίσει την συνέχεια του πολέμου -οι κυρώσεις αυτές όμως σε ένα μεγάλο βαθμό πλήττουν περισσότερο αυτούς που τους βάζουν, παρά αυτούς που τις δέχονται. Άρα νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο και θα έπρεπε σε αυτό το αδιέξοδο να υπάρχουν άμεσα κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο για να τερματιστεί αυτή η εισβολή, να υπάρξει μία διευθέτηση που θα δώσει τουλάχιστον ένα τέλος σε αυτό το δράμα που βλέπουμε τούτη την ώρα στην Ουκρανία.

Από εκεί και πέρα με ανησυχεί ότι μέσα σε μία μέρα η γερμανική ηγεσία προχώρησε στην αναθεώρηση μιας στρατηγικής που ήταν στρατηγική 70 ετών. Η Οστ Πολιτίκ βεβιασμένα κατά την άποψή μου. Με ανησυχεί το γεγονός ότι μία χώρα που παίζει καθοριστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε καμία προετοιμασία και από τη μία μέρα μετά, ενώ ακολουθούσε τη στρατηγική της απόλυτης εξάρτησης ενεργειακής από τη Ρωσία κάνοντας και δεύτερο αγωγό, μέσα σε μία μέρα έφυγε τελείως αλλά το ερώτημα είναι που πάει, σε ποια στρατηγική πάει. Κανείς δεν ξέρει η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, δεν είναι μία υπόθεση που μπορεί να γίνει ούτε σε ένα χρόνο , ούτε σε δύο ούτε σε τρία χρόνια, όταν το 75% του φυσικού αερίου ποεπενδύει σε μία λογική εξοπλισμών, βεβαίως αυτό έχει και μία απάντηση που έχει να κάνει με το ότι η Γερμανία ενισχύει την εσωτερική της αγορά, στην πραγματικότητα αποφασίζει να επενδύσει στη γερμανική πολεμική βιομηχανία, όχι να αγοράσει από άλλους -από τρίτους- έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει, είναι μία προσπάθεια έμμεσης τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης. Εν τούτοις δε νομίζω ότι το μέλλον και προοπτική της Ευρώπης μπορεί να είναι ξανά οι εξοπλισμοί, ο ψυχρός πόλεμος, οι κυρώσεις και οικονομική σύγκρουση. Είναι ένας αδιέξοδος δρόμος που οφείλουμε ψύχραιμα, εγκαίρως να εντοπίσουμε ότι δεν βγάζει πουθενά και να τον αναθεωρήσουμε.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ:Επειδή μετείχατε και ως υποψήφιος στις μεγάλες συζητήσεις της Ευρώπης προς τα πού θα πάει και επειδή πολλοί συζητούν ότι η παγκοσμιοποίηση έτσι όπως την γνωρίσαμε όχι απλά έχει τριγμούς, μάλλον μας τελείωσε, πάμε σε ένα νέο σύστημα. Το ερώτημα είναι, το θίξατε, η Ευρώπη είπατε σε βέρτιγκο. Άρα η Ευρώπη χαμένη; Που πρέπει να πάει; Θα πάει με στρατιωτικό-βιομηχανικά συμπλέγματα να αναπτύξει την οικονομία; Μέχρι που; Κερδίζουν οι Αμερικανοί, κερδίζουν οι Ρώσοι; Εγώ δεν βλέπω να χάνουν από τις κυρώσεις στην τιμή τουλάχιστον σε βάθος χρόνου θα χάσουν. Κερδίζουν οι Κινέζοι, η Ευρώπη που πάει;

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: “Η Ρωσία είναι αλήθεια ότι δεν είναι μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κερδισμένη γιατί έχει υποστεί ένα τεράστιο ηθικό πλήγμα στη συνείδηση της Διεθνούς Κοινής Γνώμης , διότι κατατάσσεται τούτη την ώρα ο Πρόεδρος Πούτιν με τις επιλογές του και η Ρωσία με τις επιλογές της στις χώρες εκείνες που δεν λογαριάζουν δικαιώματα, δεν λογαριάζουν το διεθνές δίκαιο. Ηθικά είναι οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της εξέλιξης και πραγματικά ήταν και ένας από τους λόγους που πολλοί πιστεύαν ότι δεν θα επιχειρούσε μιας τόσο ευρείας εμβέλειας εισβολή, η Ρωσική Ομοσπονδία και ο Πρόεδρος Πούτιν. Εν τούτοις όμως, στο κομμάτι το αμιγώς οικονομικό το γεωπολιτικό, είναι γεγονός ότι η Ρωσία έχει εναλλακτική διέξοδο, έχει “plan b” που λένε. Εάν δεν είναι η Ευρώπη είναι οι μεγάλες χώρες της Ασίας, οι μεγάλες αγορές, είναι η Κίνα, η Ινδία. Η Ευρώπη δεν “έχει plan b” και αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τούτη την ώρα που βλέπουμε να μεγεθύνονται τα προβλήματα των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου, των κυρώσεων.

H Ρωσία έρχεται και λέει λοιπόν μέσα σε μία νύχτα, βλέπει κανείς ότι έχει όπλα απέναντι σε αυτό. Βγαίνει και λέει ότι θα σας ζητήσω να με πληρώνετε σε ρούβλια και εκεί που είχε πέσει το Ρούβλι στις διεθνείς αγορές 20%, και μόνο με την ανακοίνωση αυτή ανεβαίνει 25%. Άρα λοιπόν θέλω να πω ότι εδώ είναι σαφές ότι έχουμε ένα έλλειμμα στρατηγικής ως Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Ούτε γεωπολιτικά, ούτε οικονομικά έχουμε όφελος να συνεχιστεί αυτή η αντιπαράθεση- ο πόλεμος εννοώ- έγιναν τεράστια λάθη όλο το προηγούμενο διάστημα, διότι εγώ όσες φορές βρέθηκα στο Συμβούλιο Κορυφής και συζητούσαμε τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, έθετα δύο ζητήματα κι ήταν πολλές αυτές οι φορές γιατί ανανεώναμε τις κυρώσεις στη Ρωσία. Έθετα ως πρώτο ζήτημα αν πιστεύει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο χωρίς την Ρωσία. Δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας χωρίς τη Ρωσία και το βλέπουμε σήμερα αυτό. Να μην παρεξηγηθώ, είμαι από τους πρώτους που καταδικάζουν απερίφραστα τις επιλογές του Πούτιν, τον τρόπο με τον οποίο κυβερνά και τον αδιέξοδο δρόμο στον οποίο έχει οδηγήσει τη Ρωσία. Γιατί ο Πούτιν σήμερα στρέφει τη Ρωσία για πρώτη φορά με την πλάτη στη Δύση, στρέφεται εναντίον της Δύσης, από την εποχή του Ιβάν του Τρομερού.

Πάντοτε η Ρωσία είχε το πρόσωπό της προς τη Δύση, προς την Ευρώπη, όχι προς την Ασία. Τώρα φαίνεται ότι έχει κάνει μια άλλη επιλογή. Από την άλλη μεριά όμως πιστεύω ότι έχει ευθύνες η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εξωτερική της πολιτική που ας μην πω ότι τον ώθησε, τουλάχιστον δεν τον εμπόδισε να προχωρήσει σε αυτή την καταστροφική επιλογή. Διότι είναι σαφές, από την άλλη πλευρά ότι δεν θα ήταν αποδεχτό μία χώρα σαν την Ουκρανία, να έχει βαλλιστικούς πυραύλους ή να είναι χώρα του ΝΑΤΟ, που για πάρα πολλά χρόνια ήταν μια χώρα με την οποία συμβιώναν ειρηνικά οι δύο λαοί στο πλαίσιο της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης,

Οι Αμερικανοί ενδεχομένως έχουν οφέλη από αυτή την εξέλιξη, από το ότι η Ρωσια έχει στραφεί εναντίον της Ευρώπης και η Ευρώπη εναντίον της Ρωσίας, διότι δεν χάνουν οικονομικά, αντιθέτως θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους σε σχιστολιθικό αέριο και δεν χάνουν και γεωπολιτικά. Το εγκεφαλικά νεκρό–κατά Μακρόν-ΝΑΤΟ, σήμερα ξανα έχει ρόλο και λόγο ύπαρξης και γενικότερα νομίζω ότι ο μεγάλος χαμένος από αυτή την εξέλιξη, πέρα από την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό στον οποίο οφείλουμε όλοι να συμπαρασταθούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας γιατί υφίσταται σήμερα τις βόμβες , τον πόλεμο και την καταστροφή, ο μεγάλος χαμένος θα είναι εκτός της Ουκρανίας και η Ευρωπαϊκή Ενωση”.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Είναι εντυπωσιακό πάντως κ. Πρόεδρε , και το κλείνω αυτό το κεφάλαιο, γιατί είναι και θέμα Ευρωπαϊκής κουλτούρας και αντίληψης, ότι υπάρχει μία τομή δηλαδή είναι υποχρεωμένος όποιος θέλει να αναλύσει την αιτία και το αιτιατό, να ξανακάνει δήλωση ότι πρόκειται περί εισβολής που είναι αυτονόητο ότι είναι εισβολή, για να μπορέσει μετά να καταδείξει την αιτία και το αιτιατό, διαφορετικά κινδυνεύει να χαρακτηριστεί άσπρο ή μαύρο, ή ρωσόφιλος. Δεν είναι σημείο των καιρών για μια Ευρώπη άλλης κουλτούρας;

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι είναι σημείο των καιρών και έχει να κάνει όμως όχι μόνο με την Ευρώπη αλλά και με τον διάλογο στο εσωτερικό της χώρας. Έδώ μία συναυλία της αλληλεγγύης για όλους με στόχο να ενισχύσει την οικονομική βοήθεια προς τους αμάχους και τους πρόσφυγες που βομβαρδίζονται -προς τους Ουκρανούς πολίτες δηλαδή- θεωρήθηκε ως συναυλία ίσων αποστάσεων. Αυτονόητα πράγματα δηλαδή. Δεν μπορούμε να είμαστε μαζί στα αυτονόητα πράγματα. Ναι έτσι είναι δυστυχώς, αλλά εν τοιάυτη περιπτώσει νομίζω ότι εμείς οφείλουμε να έχουμε μία βαθύτερη ανάλυση των γεγονότων, από την επιδερμική ανάλυση που γίνεται συνήθως και να βλέπουμε και στο βάθος του χρόνου τι θα συμβεί ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και για την χώρα μας που είναι σε μία ασταθή περιοχή στην Μεσόγειο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Και έχει και απέναντι και μια χώρα, μία γείτονα, η οποία έχει και αυτή πολλές φορές μία αναθεωρητική ρητορική προς τις διεθνείς συνθήκες και καμιά φορά διεκδικεί και με τρόπο βίαιο, κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, τα οποία είναι κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο.”

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε μιας και το θίξατε, αλήθεια πως κρίνετε -είναι μια παραδοξότητα- το ρόλο της Τουρκίας αυτές εξελίξεις, δηλαδή ανήκει στο ΝΑΤΟ, δεν εφαρμόζει κυρώσεις, είναι αξιόπιστη για συνομιλητής ως εγγυητής ειρήνης μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, μιλάει καλά με την Ρωσία, την αποθεώνει ο Ζελένσκι, ο οποίος μιλάει αύριο στην ελληνική Βουλή και δεν ακούγεται κουβέντα, ούτε ότι είναι δύναμη εισβολής και κατοχής ως εγγυήτρια δύναμη στην Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε ότι έχει παραβιάσει μία σειρά κανόνων του Διεθνούς δικαίου απέναντι στην Ελλάδα κάθε φορά. Πώς κρίνετε όμως το ότι επιβραβεύεται η Τουρκία και πώς κρίνετε την ίδια στιγμή, το ρόλο της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία και όπλα έστειλε και από τις πρώτες καταδίκασε -και σε πιο οξείς τόνους- σας θυμίζω ότι το Ισραήλ πήγε νοσοκομειακή μονάδα και ταυτοχρόνως έπαιξε και ρόλο μεσολαβητή. Προφανώς και ανήκουμε στις δυτικές συμμαχίες, το ερώτημα είναι βάζοντας εκ παραλλήλου τις δύο κρατικές οντότητες τι συμπέρασμα βγάζετε;

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σαχίνη, με ανησυχεί αυτή η εξέλιξη. Η Τουρκία είχε πάντοτε βεβαίως μία στρατηγική επιτήδειας ουδέτερότητας από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως νομίζω ότι είναι σαφές σε όλους πια ότι δεν ισχύει καθόλου το αφήγημα που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση και από διάφορους εσωτερικούς κύκλους ότι είναι απομονωμένη η Τουρκία και ο Ερντογάν, η Τουρκία ενισχύεται, αναδεικνύεται ως μία κρίσιμη δύναμη γεωπολιτικά, ως μία περιφερειακή σημαντική δύναμη και κυρίως όπως το λέτε έχει τη δυνατότητα μέσα από μία θα έλεγα ιδιαίτερα αριστοτεχνική διπλωματική στάση, να μπορεί ενώ είναι δύναμη κατοχής εδώ και 48 χρόνια στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου και είναι δύναμη όπου όλα αυτά τα χρόνια παίζει έναν ρόλο αναθεωρητικό, έναν ρόλο αναθεώρησης διεθνών συνθηκών και αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών, να γίνεται σήμερα πιθανή εγγυήτρια δύναμη στο ουκρανικό και δύναμη που αναλαμβάνει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Είναι ανησυχητικό όχι μόνο για το δια ταύτα των επόμενων ημερών, αλλά και για το ρόλο που θα έχει την επαύριο και την ίδια στιγμή η Ελλάδα που ήταν πάντοτε μία χώρα που συμβόλιζε την Ειρήνη και το διάλογο σε πυλώνα σταθερότητας και γέφυρα στην περιοχή. Μια χώρα που ήτανε μεν και είναι στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά μπορεί να συνομιλεί, να συνομιλεί και προς την ανατολή -διότι είναι στο επίκεντρο τριών διαφορετικών πολιτισμών η Ελλάδα και υπήρξε και ο σημαντικότερος οικουμενικά πολιτισμός ο αρχαιότερος και σημαντικότερος στην περιοχή και ταυτόχρονα όμως είχε τη δυνατότητα επαναλαμβάνω να συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο, είχε τη δυνατότητα να συνομιλεί με την ίδια τη Ρωσία. Αν η Ελλάδα είναι μία χώρα σαν όλες τις άλλες στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει καμία δυνατότητα πρόσβασης και συνομιλίας με όλες αυτούς τους πολιτισμούς και όλες αυτές τις χώρες, τότε χάνει την αξία της, είναι σαν το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, δεν έχει καμία αξία.

Εχω κάθετη διαφωνία με τη στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική και με την αναθεώρηση του δόγματος του πυλώνα σταθερότητας και της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής στο δόγμα Παπάγου, γιατί αυτό είναι δόγμα Παπάγου, δεν είναι ούτε καν δόγμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, στό δόγμα του λεγόμενου προκεχωρημένου φυλακίου και πολύ φοβάμαι ότι με την επιλογή Μητσοτάκη, τις πρώτες μέρες το πολύ μάλιστα, όπως είπα όχι να αποστείλουμε βοήθεια ανθρωπιστική, αλλά να στείλουμε πολεμικό υλικό, επιθετικό πολεμικό υλικό το οποίο ούτως ή άλλως δεν θα αλλάξει τους χειρισμούς της έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία.

Άρα έχει έναν ισχυρό συμβολισμό και μόνο αυτό ότι η Ελλάδα είναι μέρος της σύγκρουσης, μέρος της κρίσης. Πολύ φοβάμαι ότι δεν είμαστε πια ούτε καν προκεχωρημένο φυλάκιο της δυσης, είμαστε προκεχωρημένοι χωρίς καν να έχουμε καμία φύλαξη. Και το λέω αυτό διότι ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης να κρατάει αυτή τη στάση θεωρώντας ότι όσο πιο αντιρώσος και όσο πιο δυτικόφιλος δείξει το διάστημα αυτό της σύγκρουσης, βασιλικότερος του βασιλέως θα έλεγε κάνεις, θα πάρει ενδεχομένως ως αντάλλαγμα την μη αναγνώριση, τη μη αναβάθμιση της Τουρκίας από την Δύση. Το αντίθετο συμβαίνει και εμείς βγαίνουμε στη σέντρα και οι Τουρκία αναβαθμίζεται. Φοβάμαι λοιπόν ότι αυτή είναι μία αρνητική εξέλιξη για την εξωτερική πολιτική της χώρας και την αποκλειστική ευθύνη για αυτή την εξέλιξη, την έχει ο κ. Μητσοτάκης”.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Θα θέλετε έναν πιο μεσολαβητικό ρόλο της Ελλάδας με διακριτές τις καταδίκες και το λέω υπό την έννοια ότι υπάρχει Ελληνισμός να μην το ξεχνάμε, 120- 150 χιλιάδες στο επίμαχο σημείο σήμερα, της Μαριούπολης για την οποία ο Πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι χάρη στην Τουρκία απεγκλωβίζεται από εκει ο πληθυσμός- υπάρχει δικός μας πληθυσμός εκεί- δεν θα μπορούσε η χώρα μας με τις διακριτές σχέσεις να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο και το ρωτώ για την επόμενη μέρα, γιατί ακούω για την ανοικοδόμηση της Μαριούπολης, αλλά εγώ θέτω ένα ερώτημα θα ανοικοδομήσουμε υπό ποια διοίκηση, Ουκρανική, Ρωσική ή δεν ξέρω τι άλλο;

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτο δεν το ξέρω καθόλου αυτή την ώρα που συζητάμε, διότι δεν ξέρουμε την έκβαση του πολέμου και έχω την αίσθηση βλέποντας την ιστορία ότι κάτι που κερδίζει στρατιωτικά δύσκολα παραχωρείται διπλωματικά. Αλλά πολύ σωστά είπατε, ένας λόγος παραπάνω για να έχει η Ελλάδα έναν κρίσιμο διαμεσολαβητικό ρόλο, ένας λόγος παραπάνω είναι η ύπαρξη ενός πολύ μεγάλου πληθυσμού Ελλήνων στην Ουκρανία 140.000 άνθρωποι στη Μαριούπολη.

Πολλοί από αυτούς είναι θύματα του πολέμου τούτη την ώρα, αποτύχαμε να έχουμε τη δυνατότητα εγκαίρως να απεγκλωβίσουμε ή να δώσουμε τη δυνατότητα απεγκλωβισμού σε αυτούς τους ανθρώπους, έπαιξε βέβαια καθοριστικό ρόλο ο έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, ο οποίος θα έλεγε κανείς ότι ξελάσπωσε τη χώρα, βρισκόμενος τις κρίσιμες ώρες εκεί δίπλα στους Έλληνες ομογενείς, δεν έκανε το ίδιο δυστυχώς ο πρέσβης μας στο Κίεβο πριν εκεί πέσει σφαίρα, αυτά είναι αντιφάσεις που δυστυχώς βαραίνουν την εξωτερική μας πολιτική, αλλά είμαι απολύτως σύμφωνος με το θέμα που θίξατε ότι η Ελλάδα έχει ένα λόγο παραπάνω, χάρη στην ύπαρξη αυτού του σημαντικού, ελληνικής καταγωγής πληθυσμού, να παίξει ένα ρόλο ιδιαίτερο και διαμεσολαβητικό.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε κλείνω το κεφάλαιο των εθνικών θεμάτων, δεν μπορούμε να τα καλύψουμε όλα, αλλά θέλω να σας ρωτήσω επειδή είπατε στην επόμενη μέρα να προσέξουμε το ρόλο που θα διεκδικήσει η Τουρκία και που ενδεχομένως για να την καλοπιάσουν στη διελκυστίνδα δυτικό η ανατολικό στρατόπεδο, να της τάξουν κάποιοι. Παραδόξως όμως και στην Ελλάδα ακούγονται απόψεις του τύπου το Αιγαίο δεν μπορεί να είναι μία κλειστή ελληνική λίμνη. Θέλω να πω ότι καμία κυβέρνηση δεν έχω ακούσει να μιλάει για λίμνη, το Αιγαίο είναι Πέλαγος και αν αντιλαμβάνομαι σωστά διαχρονικά μία είναι η διαφορά μας. Η οριοθέτηση ΑΟΖ -Υφαλοκρηπιδας. Υπενθυμίζω ότι η Τουρκία δεν δέχεται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα καν για την Κρήτη. Κατά συνέπεια μήπως είναι λίγο εκ του προχείρου η ανακίνηση στο εσωτερικό της δικής μας χώρας τέτοιων θεμάτων;

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν μπορώ να ξέρω ποιος είναι ο λόγος και ποια η αιτία αυτής της ανακίνησης, εγώ αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι η χώρα εδώ και δεκαετίες έχει μία Εθνική γραμμή στα ζητήματα αυτά, μια εθνιθκή στρατηγική, αυτή είναι ότι έχουμε κόκκινες γραμμές, είναι σαφείς οι κόκκινες γραμμές μας, αφορά το ότι δεν υπάρχει περίπτωση καμία κυβέρνηση θέλω να πιστεύω, να αποδεχτεί την ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, καμία κυβέρνηση να αποδεχτεί την άποψη ότι υπάρχουν αποστρατικοποιημενα νησιά, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την επίλυση των διαφορών μας, με βάση το διεθνές δίκαιο, άρα την προσφυγή ενδεχομένως και στο ειδικό δικαστήριο της Χάγης για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και άρα τον απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας κυριαρχίας.

Αν αυτό συμβεί μετά θα είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τα πάντα και την συνανάπτυξη και τη συνεργασία αλλά πρωτίστως πρέπει να γίνουν αποδεκτά και από το Διεθνές Δικαστήριο και από την Τουρκία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, η ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα η κυριαρχία μας. Αυτά δεν νομίζω ότι μπορεί να τα συζητήσει καμία κυβέρνηση και θέλω να πιστεύω ότι ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Από εκεί και πέρα για ποιο λόγο ο κ. Βενιζέλος προέβη σε αυτή την δήλωση, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο ίσως σε κάποια επόμενη συνέντευξη που θα κάνετε μαζί του να τον ρωτήσετε. Αυτό όμως που θέλω με την ευκαιρία- για να κλείσουμε το κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής και να μπούμε στα άλλα ζητήματα, στον άλλον πόλεμο που μαίνεται στην Ελληνική κοινωνία και είναι ο πόλεμος των λογαριασμών και της ακρίβειας- να πω ότι αυτό που με ανησυχεί πάρα πολύ, πέραν της αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις, είναι και το γεγονός ότι η στρατηγική δεκαετίας ή και πάνω από 10 χρόνια, για την ενεργειακή προοπτική, για τον eastmed, για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της λεκάνης της Μεσογείου και για ένα αγωγό που θα έρθει προς την Ελλάδα, αυτή η στρατηγική στην ουσία ακυρώθηκε επί των ημερών Μητσοτάκη, με έναν τρόπο ο οποίος θα έλεγε κανείς ότι μας αδικεί ιδιαίτερα ως χώρα. Διότι άλλο να βγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και να πουν ότι ξέρετε δεν είναι βιώσιμο το πρότζεκτ, κι άλλο να βγουν οι ΗΠΑ και να πουν ότι το πρότζεκτ το ακυρώνουμε διότι ενοχλεί την Τουρκία, διότι στην πραγματικότητα αυτό μας είπανε και άρα αυτό δεν συνάδει ή εν πάει περιπτώσει είναι αντιφατικό με τη στρατηγική Μητσοτάκη ότι τα δίνουμε όλα στη Δύση για να έχουμε καλύτερη συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Εδώ βλέπουμε ότι και εμείς τα δίνουμε όλα στη Δύση και η Τουρκία τα παίρνει όλα. Άρα είμαστε στο τέλος χαμένοι από όλες τις πλευρές και θέλω να εκφράσω και την ανησυχία μου, να έχουμε ακόμα χειρότερες εξελίξεις. Διότι ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα γίνει ο Eastmed αλλά θα περάσει ο αγωγός από την Αίγυπτο και αυτό φαίνεται να ακυρώνεται και υπάρχει στο τραπέζι η πιθανότητα ο αγωγός να γίνει και να πάει απευθείας στην Τουρκία, περνώντας μάλιστα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη των κατεχομένων. Αυτό λοιπόν θα είναι μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τη χώρα αν συμβεί και για την εξωτερική μας πολιτική. Θέλω να πιστεύω ότι θα αποτραπεί αλλά θα είναι μία εξαιρετικά μεγάλη ήττα αν συμβεί, όπως επίσης αρνητική εξέλιξη θα είναι αν η Τουρκία πάρει f-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αν η Τουρκία προχωρήσει σε στρατιωτική συνεργασία για αντιαεροπορικά συστήματα με την Ιταλία και τη Γαλλία με την οποία εμείς συνάψαμε μία στρατιωτική συμφωνία υποτίθεται για να έχουμε τη δυνατότητα να προασπίζουμε τα νώτα μας, απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Όλα αυτά τα καταθέτω ως ανησυχίες οι οποίες νομίζω είναι βάσιμες, δεν είναι υπερβολικές. Και ένα τελευταίο, πιστεύω και εύχομαι να τελειώσει γρήγορα αυτή η πολεμική σύγκρουση.

Όταν τελειώσει αυτή η πολεμική σύγκρουση, θα πρέπει να κάνουμε ταμείο και να δούμε ποιες θα είναι οι νέες ισορροπίες ισχύος στην στην Ουκρανία και στην ευρύτερη περιοχή. Συνήθως αυτές οι συγκρούσεις δεν λύνονται παρά μονάχα με ένα συμβιβασμό, αυτός ο συμβιβασμός δεν υπάρχει περίπτωση παρά να εμπεριέχει και μία διαφορετική χάραξη συνόρων ή εδαφών από ότι είχαμε πριν τις 24 Φλεβάρη στην Ουκρανία. Εάν λοιπόν μετά το συμβιβασμό έχουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κατοχή τμήματος της προηγούμενης επικράτειας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και αυτό εγείρει- και ορθώς θα πω εγώ- την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσει ένα μέρος των κυρώσεων όσο διαρκεί αυτή η κατοχή, θα υπάρχει ένα κρίσιμο και κύριο ερώτημα κύριε Σαχίνη. Για την Ουκρανία που δεν είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε , και ορθώς θα πω έγω γιατί δείχνουμε αλληλεγγύη, επειδή θα είναι κατεχόμενη μία περιοχή της θα έχουμε κυρώσεις αλλά για ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε που είναι η Κύπρος του εδώ και 48 χρόνια έχουμε παράνομη εισβολή και κατοχή, δεν θα συζητάμε κυρώσεις;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Άρα θα έπρεπε να το λέμε συνεχώς λέτε;

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ θέτω ένα κρίσιμο ερώτημα προτρέχοντας ίσως τις εξελίξεις, αλλά πρέπει να βλέπει κανείς για να διαμορφώνει την εξωτερική του πολιτική και λίγο μακρύτερα και βλέποντας ενδεχομένως και ποιες θα είναι οι εξελίξεις αυτές. Διότι ο τελευταίος Έλληνας Πρωθυπουργός που διεκδίκησε κυρώσεις στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο μαζί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τις παραβιάσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου τότε ήμουν εγώ. Ακολούθως είχαμε και στρατηγική που την είπε ευθαρσώς όχι τόσο ο κ. Μητσοτάκης άλλά αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Βαρβιτσιώτης ότι δεν είνμαι στρατηγική μας οι κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Άρα λοιπόν αυτά είναι κρίσιμα θέματα, στην εξωτερική πολιτική πρέπει να υπάρχει συνέχεια και πρέπει να είναι είμαστε σε ορισμένα ζητήματα απολύτως συνεννοημένοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις πιστεύω, γιατί στα θέματα αυτά κατά την άποψή μου – στα εθνικά θέματα- δεν χωράνε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει μία γραμμή μία Εθνική στρατηγική η οποία με σθένος να υπηρετείται.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Πάμε στον άλλο πόλεμο. Ακρίβεια σε ενέργεια, σε βασικά προϊόντα, καύσιμα, αγροεφόδια, λιπάσματα, ζωοτροφές, το ερώτημα είναι, είναι ακρίβεια και ανατιμήσεις λόγω πολέμου μόνο, είναι από πριν μία κατάσταση που επιταχύνεται, υπάρχει αισχροκέρδεια, υπάρχει καρτέλ, ή όπως λέει η κυβέρνηση βρήκατε παπά να θάψετε 5-6 πάλι με αντιπολιτευτικές κορώνες και δεν βλέπετε ότι όλος ο πλανήτης είναι στη δίνη του πολέμου και της κρίσης;

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: «Εντάξει νομίζω ότι σε αυτό το ερώτημα απαντάει ο ίδιος ο κόσμος που υφίσταται την ακρίβεια εδώ και πολλούς μήνες και δεν είναι υπόθεση του τελευταίου μηνός. Ο κόσμος γνωρίζει ότι η ακρίβεια είναι μία υπόθεση που έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά από το Σεπτέμβρη που μας πέρασε και άρχισε να κορυφώνεται τα Χριστούγεννα και αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Συνεπώς εδώ είναι κάτι το οποίο δεν χωράει καμία αμφισβήτηση ότι υπάρχουν τρομακτικές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία εδώ και πάρα πολλούς μήνες ανέχεται τα καρτέλ της αισχροκέρδειας στην ενέργεια και έχει και τεράστιες ευθύνες και για αυτή την καταστροφική εθνική ενεργειακή στρατηγική. Να τα πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή διότι στο ερώτημά σας νομίζω ότι ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης τώρα έχουν αλλάξει τροπάριο και μιλάνε για μαυραγορίτες και για αισχροκέρδεια, ενώ μέχρι προχθές μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει τίποτα και ότι όλα είναι μέλι γάλα. Νομίζω ότι δεν είναι υπερβολή αυτό το οποίο λέω, πως η ρήτρα προσαρμογής είναι ρήτρα Μητσοτάκη και το λέω αυτό διότι εδώ έχουμε μία αισχροκέρδεια στους παραγωγούς, στις εταιρείες που παράγουν ενέργεια με πρωτεργάτη της αισχροκέρδειας και μεγάλο πρωταγωνιστή τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, τη ΔΕΗ. Και ήταν επιλογή Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ το Σεπτέμβρη που μας πέρασε. Το 17% της ΔΕΗ να το δώσει σε fund και η έγνοια του από τότε και μετά να είναι πώς θα είναι υψηλή η τιμή στο χρηματιστήριο για να κερδίζουν τα fund, και  οι ιδιώτες μέτοχοι. Εμείς είχαμε τη ΔΕΗ 4,5 χρόνια και δεν ανέβηκε ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός, ούτε ένα ευρώ στους καταναλωτές. Τεσσεράμισι χρόνια δύσκολα όχι με ακρίβεια όπως τη σημερινή αλλά δύσκολα, δημοσιονομική σκληρότητα είχαμε και δεν ανέβηκε ούτε ένα ευρώ. Και ήμασταν εμείς αυτοί οι οποίοι με απόφασή μας μειώσαμε το ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6% από τον Απρίλιο του 2019 και έρχεται ο Χατζηδάκης αμέσως μετά ως υπουργός και ενσωματώνει αυτή τη μείωση του ΦΠΑ, την αυξάνει και την περνάει στον Καταναλωτή, πρώτη ένδειξη της πολιτικής τους. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ήταν αυτή η οποία οδήγησε την ΔΕΗ σε έναν ρόλο πρωταγωνιστή, σε ένα ράλι αισχροκέρδειας, σε ένα καρτέλ το οποίο αποδεδειγμένα -βγήκα στη Βουλή και είπα ότι τους οκτώ μήνες που περάσανε έχει κερδίσει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Και βεβαίως δεύτερο στρατηγικό λάθος ήταν η επιλογή της βίαιης απολιγνητοποίησης. Εδώ σηκώνει κανείς τα χέρια ψηλά, διότι προφανώς και έχουμε περιορισμούς και δεσμεύσεις από τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, αλλά δεν μπορεί η Γερμανία να έχει προοπτική το 2030 και μετά το 2030 και εμείς να βάζουμε το 2023. Η βίαιη λοιπόν απολιγνιτοποίηση, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η ανοχή στο καρτέλ της αισχροκέρδειας και η ιδεοληπτική εμμονή σε μία λογική που λέει ότι  αγορά μπορεί να αυτορυθμίζεται, η νεοφιλελεύθερη ιδεοληπτική εμμονή ότι εφόσον λοιπόν μπορεί να αυτορυθίζεται δεν πρέπει το κράτος να παρεμβαίνει. Αυτές ήταν οι αιτίες που η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και σε αυτή την κρίση. Γιατί παντού έχουμε διεθνείς κρίση στο τελευταίο διάστημα αλλά εδώ έχουμε το ακριβότερο ρεύμα, εδώ έχουμε τους περισσότερους θανάτους στην πανδημία, εδώ έχουμε τα περισσότερα στρέμματα καμμένα παρότι παντού υπάρχει κλιματική κρίση, άρα εδώ έχουμε αρνητικές πρωτιές. Τώρα από κει και πέρα πρέπει να σας πω ότι φοβάμαι πως οι επιπτώσεις του πολέμου δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στους λογαριασμός της ΔΕΗ. Οι επιπτώσεις του πολέμου δεν έχουν ακόμα εγγραφεί στην άνοδο των τιμών στο σούπερ μάρκετ, διότι υπάρχουν ειδικότερα ορισμένα τρόφιμα, ορισμένα είδη και προϊόντα όπως το στάρι, το μαλακό σιτάρι, το καλαμπόκι , ο αραβόσιτος, αλλά και λιπάσματα που αφορούν αγροεφόδια δηλαδή που αφορούν τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους, που η Ουκρανία και η Ρωσία είναι από τις βασικές  χώρες εισαγωγής και αυτό έχει δημιουργήσει και θα δημιουργήσει τεράστιες συνέπειες συνολικά στην αγορά. Όπως επίσης φοβάμαι ότι μπορεί να δούμε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στην χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, αν έχουμε το επόμενο διάστημα διάφορα παιχνίδια είτε με την απαίτηση να πληρώνεται σε Ρούβλι, είτε με κλείσιμο της στρόφιγγας άρα λοιπόν ακόμα δεν έχουμε δει στην τσέπη μας τις επιπτώσεις του πολέμου. Αυτές οι επιπτώσεις που βλέπουμε τώρα στην τσέπη μας και έχουμε οδηγηθεί σε απόγνωση είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής Μητσοτάκη».

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ:: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι περιμένει το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή δημοσιοποιείται σήμερα…

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: «Είναι δυνατόν να μην έχει πόρισμα από την ΡΑΕ, είναι δυνατόν οκτώ μήνες τώρα γίνεται αυτή η ιστορία; Τα δημοσιεύματα της Καθημερινής μας έλεγαν ότι μετράει και έχει τη δυνατότητα να του λέει ακριβώς πόση είναι η αισχροκέρδεια. Τα πράγματα νομίζω ότι είναι πολύ καθαρά και την αισχροκέρδια τη βλέπει ο κάθε καταναλωτής στο λογαριασμό του, βλέποντας την λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία βλέπει και δείχνει πως είναι ακριβώς το κόστος ενέργειας και πόσο έρχεται στον πολίτη. Κοιτάξτε εγώ αν ήμουνα πρωθυπουργός και πήγαινα στη σύνοδο κορυφής και είχα διακηρύξει κιόλας ότι έχω έναν πολύ μεγάλο στόχο να κερδίσω πράγματα από την Ευρώπη και στην ίδια σύνοδο κορυφής, δύο πρωθυπουργοί, δύο χώρες, ο Σάντσεθ της Ισπανίας και ο Κόστα της Πορτογαλίας που είναι και πληθυσμιακά κερδίζανε τη δυνατότητα να αποσυνδέσουν την τιμή της ενέργειας από το φυσικό αέριο και εγώ έμένα με τα χέρια αδειανά, το είπα ότι σε άλλη συνέντευξη, ενδεχομένως να μην μπορούσα να γυρίσω πίσω στη χώρα, θα γύρναγα με τα πόδια από τις Βρυξέλλες. Ο κ. Μητσοτάκης όμως πήγε εκεί διεκδίκησε κάτι το οποίο ήταν από την αρχή ουτοπικό, δηλαδή το πλαφόν στην τιμή στο χρηματιστηριακό κόμβο της Ολλανδίας, σιγά μην το δεχόντουσαν αυτό οι Ολλανδοί, δεν έκανε συμμαχίες με τις άλλες χώρες όπως έπρεπε να κάνει με την Πορτογαλία και την Ισπανία, κάποια στιγμή τον άφησαν απέξω διότι οι άνθρωποι σωστά ήθελαν να διεκδικήσουν για τους δικούς τους λαούς, τα δικά τους συμφέροντα, φτιάξανε ένα αφήγημα το οποίο μεταξύ μας δεν ευσταθεί ιδιαίτερα -της απομονωμένης ενεργειακά ιβηρικής Χερσονήσου- διότι αν είσαι απομονωμένη και δεν είσαι εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο , είναι ένας λόγος παραπάνω να μη χρειάζεσαι εξαίρεση. Και εδώ μείναμε για άλλη μια φορά στο άσσο, αλλά ακόμα και πριν πάει στην σύνοδο κορυφής η Κομισιόν έχει βγάλει μια εργαλειοθήκη, τι από αυτά θα αξιοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης. Μεταξύ των οποίων και τη φορολογία των υπερκερδών -μέχρι πρότινος δεν παραδεχόταν ότι υπάρχει υπερκέρδος και αισχροκέρδια. Πήγα εγώ στη βουλή και τον ανάγκασα να παραδεχτεί ότι υπάρχει αισχροκέδρια και ότι δήθεν μεγαλοστομίες, θα φορολογήσει με 90% , Που είναι το είδατε; Έχουν περάσει έχουν περάσει πάνω από 20 μέρες.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε μήπως δεν τον ενημερώνουν σωστά και οι υπουργοί του. Γιατί διαβάζω σήμερα ότι ο Συνήγορος του καταναλωτή δύο υπουργούς, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης τους έχει ενημερώσει από το καλοκαίρι ότι υπάρχει αισχροκέρδεια, ιδίως στην ρήτρα αναπροσαρμογής. Μήπως δεν έχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός;

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: «Είμαι βέβαιος ότι έχει ενημερωθεί, αλλά ταυτόχρονα είμαι βέβαιος ότι έχει πολύ σημαντικές δεσμεύσεις σε συμφέροντα και κυρίως είναι η δική του στρατηγική η ΔΕΗ να παίξει αυτό το ρόλο».

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Πιστεύετε ότι προτιμά να έχει κόστος ακόμη και πολιτικό, στην ευρεία πλειοψηφία των πολιτών ωφελώντας τέσσερις εταιρείες, κινδυνεύοντας με συντριβή εκλογική ενδεχομένως; Γιατί η ενέργεια ξέρετε καλύτερα από μένα πάει σε όλες δραστηριότητες. Είναι δυνατόν, το πιστεύετε αυτό;

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: «Πιστεύω ότι ορισμένες φορές όταν είσαι εγκλωβισμένος από τις πολιτικές σου εμμονές, στην πολιτική συμβαίνει αρκετές φορές. Και τούτη την ώρα είναι θύμα ενός τέτοιου αυτοεγκλωβισμού ο πρωθυπουργός της χώρας μας ο κ. Μητσοτάκης. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν έχει δυνατότητα και το ανάστημά να φορολογήσει και αν φορολογήσει θα το δείτε, θα φορολογήσει στους ισολογισμούς που θα παρουσιάσουν αυτές οι μεγάλες εταιρείες, που ενδεχομένως να εγκολπώσουν ένα μεγάλο μέρος των κερδών, όπως μπορούν να κάνουν οι εταιρείες στους τελικούς ισολογισμούς ανάλογα με άλλα έξοδα, επενδύσεις που θα έχει αναπτυξιακού χαρακτήρα κλπ.

Άρα λοιπόν εγώ επαναφέρω το κρίσιμο ερώτημα, τούτη την ώρα και κάθε μέρα που περνάει αυτό γίνεται χειρότερο, ο πολίτης βλέπει στους λογαριασμούς μία ρήτρα προσαρμογής, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κοστίζει -μεσοσταθμικά βγάλαμε τα στοιχεία, τα έβγαλα με ευθύνη και κάνεις δεν με αμφισβήτησε να μου πουν έλα εδώ τι είναι αυτά που λες, δεν είναι έτσι, είναι κάπως διαφορετικά και να δώσουν στοιχεία- Ποιος είναι υποχρεωμένος να δώσει στοιχεία; Εγώ καταγγείλω και καταθέτω τυχαία στη Βουλή. Πέρασαν 20 μέρες και δεν είναι λόγια του αέρα. Δεν είναι υποχρεωμένη η ΡΑΕ να δώσει στοιχεία, ποιος είναι υποχρεωμένος. Βγαίνω λοιπόν και λέω τους οκτώ αυτούς μήνες μεσοσταθμικά το φυσικό αέριο κόστιζε στους παραγωγούς 150 ευρώ και το πούλαγαν μεσοσταθμικά 203, είχανε κέρδος 53 ευρώ τη μεγαβατώρα. Το κέρδος αντιστοίχως ένα χρόνο πριν ήταν 3 ευρώ η μεγαβατώρα, όλα αυτό αθροιστικά κάνει ενάμισι δισεκατομμύριο, θα απαντήσει κανείς σε αυτό; Αυτό συνεχίζεται τώρα, εδώ έχουμε ένα μοντέλο καθορισμού της τιμής το οποίο είναι σχεδιασμένο για συνθήκες κανονικότητας και βάζεις την οριακή τιμή συστήματος. Σήμερα όμως δεν έχουμε συνθήκες κανονικότητας, σήμερα ο λιγνίτης έχει καταλήξει να είναι πολύ πιο φθηνός από ότι το φυσικό αέριο,παρόλα αυτά έχουμε προσδέσει το…  μείγμα στο φυσικό αέριο και δεν το αλλάζουμε, το έχουμε προσδέσει και συνεχίζεται αυτός ο μηχανισμός αισχροκέρδειας και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει. 

Όσο δεν παρεμβαίνει σε αυτό το μηχανισμό της αισχροκέρδειας, με επιλογή ο κ. Μητσοτάκης αυτός κυβερνάει, όσο και να επιδοτεί τον Καταναλωτή είναι σαν να επιδοτεί τις τέσσερις επιχειρήσεις που αισχροκερδούν, αυτό κάνει. Αφήνει αλώβητο το μηχανισμό να κερδίζει 50, 60, 70, 80 ευρώ η μεγαβατώρα και έρχεται και επιδοτεί μετά για να απαλύνει λίγο τον πόνο στον καταναλωτή, αφήνοντας αλώβητο αυτό το μηχανισμό. Αυτό λοιπόν είναι επιλογή είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, να το καταλάβει ο κόσμος που μας ακούει, η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ρήτρα Μητσοτάκη. Και όποιος σήμερα δεν θέτει ζήτημα να σταματήσει αυτό -και εγώ δεν βρίσκω άλλο τρόπο να σταματήσει παρά μονάχα μέσα από την λαϊκή ετυμηγορία και το δημοκρατικό δρόμο - και λέει ότι δεν πειράζει ας μη γίνουν εκλογές και ας μείνει άλλο ένα χρόνο Μητσοτάκης να μας ρημάξει, γιατί περί αυτού συζητάμε τώρα, στο τέλος αν συνεχιστεί αυτή η εξίσωση κ. Σαχίνη, η εξίσωση με καθηλωμένο το εισόδημα και να διογκώνονται οι λογαριασμοί, να διογκώνεται το κόστος στο σούπερ μάρκετ, να διογκώνονται οι τιμές στα ενοίκια, θα οδηγηθούμε σε κοινωνική κρίση, θα οδηγηθούμε  σε κοινωνική έκρηξη. Άρα πρέπει να πάρουμε θέση, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και στο μηχανισμό της αισχροκέρδειας προς όφελος κάποιων λίγων και στο αίτημα για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε μία κυβέρνηση που θέλει και μπορεί να αλλάξει αυτό το μηχανισμό της αισχροκέρδειας. Να στηρίξει την κοινωνία, να στηρίξει τους αδύναμους, να στηρίξει τη μεσαία τάξη και όχι να έχει έγνοια αν η ΔΕΗ  θα έχει κέρδη όπως είχε το 2021, με βάση δημοσιεύματα 950 εκατομμύρια προ φόρων , ή αν η τιμή της  στο ταμπλό του χρηματιστηρίου θα είναι υψηλή για να κερδίζουν υψηλό μέρισμα οι επενδυτές οι οποίοι ήρθαν με τις ευλογίες του κυρίου Μητσοτάκη».

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Μιλάμε για εισαγόμενο φυσικό αέριο.Και θέλω να σας θυμίσω η τελευταία πράξη της δικής σας κυβέρνησης ήταν η υπογραφή για να πάμε σε ερευνητικές γεωτρήσεις στα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης. Αυτό τρία χρόνια είναι στις ελληνικές καλένδες με αφήγημα ότι εμείς δεν θα γίνουμε Ελ Ντοράντο και ερχόμαστε το τελευταίο διάστημα συνεπεία της ενεργιακής κρίσης να επιστρέφουμε σε αυτό. Ποια είναι η γνώμη σας;

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: «Αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα της αναξιοπιστίας και του ελλείμματος στρατηγικής της Κυβέρνησης. Είναι η ίδια κυβέρνηση που το 2019 μας είπε βίαιη απολιγνιτοποίηση και που τώρα μετά από 3 χρόνια που δεν έχει κάνει τίποτα, για επικοινωνιακούς και πάλι λόγους και μόνο, βγαίνει και λέει θα αξιοποιήσω τα κοιτάσματα της εξόρυξης φυσικού αερίου, που εμείς είχαμε υπογράψει το 2019 και έχουνε μείνει αναξιοποίητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, έχουν υπάρξει εξελίξεις που έχουν οδηγήσει όλο τον πλανήτη όλη την ανθρωπότητα σε έναν σκεπτικισμό σε σχέση με την ανάγκη να υπάρξει ένας φραγμός σε αυτό που ονομάζουμε κλιματική αλλαγή. Άρα όλοι μας και όλες οι κυβερνήσεις είναι αναγκασμένες να προσαρμοστούν στις αποφάσεις που από κοινού έχουμε πάρει και τον περιορισμό της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και άρα αυτό σημαίνει ότι σιγά-σιγά πρέπει να προσανατολιστούμε στο να αποκλείσουμε το πετρέλαιο και έχουμε το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο. Το φυσικό αέριο όμως ως μεταβατικό καύσιμο, θα είναι για αρκετά χρόνια καλώς ή κακώς. Αν λοιπόν έχεις φυσικούς πόρους, ενεργειακούς πόρους φυσικού αερίου, το αυτονόητο είναι να τους εντοπίσεις και αν δεν είναι σε μία περιοχή όπου ενδεχομένως σου δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα, δηλαδή δεν είναι σε περιοχές που έχουν τουριστική ανάπτυξη -το Αιγαίο δηλαδή θα μπορούσε να είναι μια περιοχή όπου ενδεχομένως να μην το επιλέγεις αυτό- αλλά η ανοιχτή θάλασσα νομίζω ότι σου δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσεις αυτούς τους φυσικούς πόρους, δεδομένου ότι το φυσικό αερίου επαναλαμβάνω είναι ένα μεταβατικό καύσιμο το οποίο θα αξιοποιείται και με βάση τις συμφωνίες που υπάρχουν για την κλιματική αλλαγή, δίδεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί για τα επόμενα χρόνια. Έχουμε βάλει ως το 2050 ίσως και νωρίτερα, μακάρι το 2045 να έχουμε κλιματική ουδετερότητα άρα τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια το φυσικό αέριο είναι ένας χώρος, που θα είναι αξιοποιήσιμος.

Τώρα με την κρίση το μεγάλο λάθος λοιπόν, όπως εξηγούσα πιο πριν, είναι η δέσμευση του ενεργειακού μείγματος της χώρας στο φυσικό αέριο το οποίο είναι εισαγόμενος πόρος, διότι δεν έχουμε αξιοποιήσει κοιτάσματα -αν υπάρχουν και ενδεχομένως να υπάρχουν- δεν τα έχουμε αξιοποιήσει, τρία χρόνια η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, τρία χρόνια τα υπαρκτά κοιτάσματα λιγνίτη τα απενεργοποίησε. Εμείς λέγαμε ότι βεβαίως θα πρέπει να προχωρήσουμε στην απεξάρτηση αλλά πιο σταδιακά και με σχέδιο και άρα βρισκόμαστε αυτή την ώρα απολύτως ενεργειακά εξαρτημένοι και σε αδιέξοδο. Αυτό το αδιέξοδο νομίζω ότι μπορεί να αρθει με μία ριζική αλλαγή εθνικής ενεργειακής στρατηγικής. Θα πρέπει τα κοιτάσματα του λιγνίτη να επανενεργοποιηθούν, βεβαίως και δεν μπορούμε να οδηγηθούμε στην επαναλειτουργία εργοστασίων τα οποία για λόγους περιβαλλοντικούς έχουν κλείσει, αλλά τα υπάρχοντα ενεργά εργοστάσια πρέπει να αξιοποιηθούν και στην Πτολεμαΐδα που έχουμε δαπανήσει πάνω από 1,4 δις το προηγούμενο διάστημα ,πρέπει να αξιοποιηθεί ,η κυβέρνηση ήθελε να τη μετατρέψει και αυτή σε εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο. Άρα είναι αναγκαίος ένας επανασχεδιασμός με βάση τελευταίες εξελίξεις, ο οποίος θα έχει αρχή μέση και τέλος. Αυτό για το οποίο κατηγορώ την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι ήταν χωρίς σχέδιο. Ο κ. Δένδιας έλεγε κανένα κοίτασμα και καμία εξόρρυξη, ο κ. Μητσοτάκης με δήθεν περιβαλλοντικό προσωπείο έλεγε να κλείσει ο λιγνίτης από το 2023 και τώρα ξαφνικά μας λένε να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα. Αυτό νομίζω ότι δεν συνιστά μία σοβαρή στρατηγική».

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ:: Είστε υπέρ της αναδρομικότητας της περικοπής στο 50% των τιμολογίων στους λογαριασμούς, όπως αναφέρει ο Συνήγορος του Καταναλωτή -ο οποίος θα το πω δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κύριος Ζαγορίτης άλλοτε γραμματέας Νέας Δημοκρατίας- Κατά τη γνώμη του με αυτά τα τιμολόγια και την αισχροκέρδεια το 50% πρέπει να επιστρέψει. 

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: «Ο κ. Μητσοτάκης το Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ έχει εξαγγείλει ότι θα καλύπτουν το 80% της ρήτρας προσαρμογής, των επιπλέον αυξήσεων. Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη. Εν τοιάυτη περιπτώσει δεν μπορώ να προσδιορίσω εγώ αν είναι το 50, το 40, το 80%. Αυτό το οποίο όμως μπορώ να προσδιορίσω είναι ότι εδώ έχουμε μία ληστεία εις βάρος επιχειρήσεων, μικρών και μεσαίων, νοικοκυριών, ενεργοβόρων επιχειρήσεων, διότι εδώ δεν φωνάζουν μόνο η μεσαία τάξη και τα νοικοκυριά τα οποία νοικοκυριά στην τρίτη εβδομάδα με βάση επίσημες έρευνες δεν έχουν να πληρώσουν, δεν έχουν εισόδημα για να βγάλουν το μήνα, αλλά έχουμε και ένα σοβαρό πρόβλημα και σε σχέση με τις ενεργοβόρες  επιχειρήσεις που μπορεί να κλείσουν αν συνεχιστεί αυτή η ιστορία. Αλλά εδ΄ θα έχουμε τεράστιο θέμα για την οικονομία συνολικά. 

Εδώ στην Κρήτη οι επιχειρηματίες στον τουρισμό, θα έρθουνε φέτος να επιχειρήσουν με συμβόλαια που έχουν κλείσει προ κρίσης άρα οι τιμές θα είναι φιξαρισμένες στην περίοδο προ κρίσης αλλά με ένα ενεργειακό κόστος και με ένα κόστος  στα τρόφιμα το οποίο θα έχει εκτοξευθεί. Άρα θα έχουν ακόμα και αν πάνε όλα καλά που το εύχομαι να πάνε όλα καλά με τις αφίξεις των τουριστών στη νέα τουριστική σεζόν, θα έχουμε σίγουρα μία μείωση στα έσοδα των επιχειρήσεων.

Σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα τα άκουσα χθες από πρώτο χέρι. Άκουσα τους κτηνοτρόφους, τους παραγωγούς όπου το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευτεί, ιδίως όσοι έχουν κηπευτικά προϊόντα που είναι σε θερμοκήπιο και έχουν υψηλό ενεργειακό κόστος, όλοι κτηνοτρόφοι οι οποίοι βλέπουν να έχουν ανέβει οι ζωοτροφές 40% ίσως και παραπάνω, νομίζω ότι το είναι μη βιώσιμο το σχέδιο και αν δεν υπάρξει μία ουσιαστική στήριξη και επιδοματική στήριξη ειδικά για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους και σε ότι αφορά την επιδότηση των λιπασμάτων και των ζωοτροφών και σε ότι αφορά όμως την ουσιαστική επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, να υπάρξει αυτό που λέμε αγροτικό τιμολόγιο και το μεγάλο μέρος της ρήτρας αναπροσαρμογής ένα 80% τουλάχιστον όσο διαρκεί η κρίση, να καλυφθεί διότι δεν μπορεί να αντέξει ο παραγωγός. Και όταν δεν μπορεί να αντέξει ο παραγωγός, η τιμή θα πάει στο θεό και άρα δεν θα αντέξει ο καταναλωτής. Και το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν θεωρητικό. Όταν λέμε για τη τρίτη εβδομάδα ότι σώνεται το εισόδημα είναι πραγματικό για χιλιάδες νοικοκυριά. Και μπροστά σ’ αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Έχετε πει ότι και στα καύσιμα πληρώνουμε καπέλο, οποδείξατε μάλιστα και την Κύπρο. Ο αντίλογος είναι ότι αυτός είναι ένας έμμεσος και άμεσος ταυτόχρονα τρόπος, μιας ισοκατανομής των βαρών φορολογικά και ότι εν πάσει περιπτώσει όταν το ζητάτε εσείς οριζόντια ευνοείται τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα. Μπορεί να φύγει η υπερφορολόγηση από τα καύσιμα; Ή θα χάσει το κράτος και θα αναγκαστεί να επιβάλλει άλλους φόρους;.

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: «Τούτη την ώρα το κράτος κερδίζει από αυτή την άποψη των τιμών στα καύσιμα. Διότι υπάρχει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ακέραιος ο οποίος προστίθεται στην αυξημένη τιμή του πετρελαίου και έρχεται μετά ο ΦΠΑ ο οποίος προσδιορίζεται στη βάση τελικής τιμής. Άρα όταν είχαμε για παράδειγμα τη βενζίνη στα 1,4 ευρώ το κέρδος το όφελος του δημοσίου για το 24% του ΦΠΑ ήτανε Α , τώρα που είναι 2 ευρώ ή παραπάνω από δύο ευρώ το 24% είναι Α συν κάτι. Αυτό το κάτι είναι κέρδος στα έσοδα του δημοσίου ταμείου. Άρα εδώ τουλάχιστον σε περίοδο κρίσης δεν μπορεί να επωφελείσαι, αν όχι να διατηρείς μια  δημοσιονομική ισορροπία, που εγώ το καταλαβαίνω και το βίωσα και το γνωρίζω. Εδώ όμως έχουμε με έναν τρόπο αισχροκέρδεια και του Κράτους απέναντι στον Καταναλωτή.

Έντεκα χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης- αυτό ήτανε μέσα στο toolkit, στην εργαλειοθήκη της κομισιόν μαζί με την φορολόγηση της αισχροκέρδιας, των υπερκερδών, για τις παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει το κράτος για να μειώσει το κόστος στον Καταναλωτή-. Πολλές χώρες το αξιοποίησαν και μείωσαν τον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης. Πολλές χώρες μείωσαν το ΦΠΑ στα καύσιμα, η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα. Άλλες χώρες στην Ευρώπη έκαναν μόνο το ένα, άλλες χώρες και τα δύο. Η Ελλάδα δεν έκανε κανένα , είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έκανε κανένα και η μόνη χώρα μαζί με την Εσθονία που από την Πανδημία και μετά δεν έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό παρά μονάχα αυτό το αστείο 2% που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης. Κι αυτό είναι ένα δείγμα του ελλείμματος στρατηγικής. Είναι δυνατόν μια χώρα να αυξάνει τον κατώτατο μισθό δύο μήνες πριν και να εξαγγέλλει 20 μέρες μετά την αύξηση του, ότι θα τον ξαναρχίσεις σε δύο μήνες; Δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας; Εγώ θέλω και σε αυτό να είμαι πάρα πολύ συγκεκριμένος και να μιλήσω έξω από τα δόντια. Ο Μητσοτάκης δεν αύξησε τον κατώτατο μισθό δύο χρόνια παρά τις υποσχέσεις του προεκλογικά, όταν εμείς τον αυξήσαμε 11% το 2018 μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια και 24% τον υποκατώτατο και είχαμε υποσχεθεί - δεσμευτεί για 7,5 συν 7,5 το 2021 και είχε βγει τότε αναγκαζόμενος από τη δική μας δέσμευση να πει και αυτός ότι θα τον αυξάνουν ανάλογα με την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης. Και είχαμε ένα ρυθμό ανάπτυξης θετικό το 2019, το 2020 δεν αύξησε, μετά βεβαίως είχαμε την ύφεση και μετά ξαναγυρίσαμε στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021 και αντί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό έκανε ένα 2%. Αυτό συνέβη άλλη μια φορά γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει ισχυρότερες δεσμεύσεις στα συμφέροντα από ότι οι δεσμεύσεις του απέναντι στον ελληνικό λαό. Και ποια είναι τα συμφέροντα εδώ; Τα συμφέροντα δεν είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που ούτως ή άλλως στα μαγαζιά τους έχουν υπαλλήλους που παίρνουν πάνω από τον κατώτατο μισθό , τα συμφέροντα είναι σε αυτούς , σε ένα κομμάτι που είναι ισχυρό και στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων οι οποίοι έχουν επιχειρήσεις έντασης της εργασίας και οι οποίοι θέλουν να κερδίζουνε συρρικνώνοντας όσο μπορούν το εργασιακό κόστος. Και αυτοί είναι οι τράπεζες, είναι οι επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες πλατφόρμες delivery, και έχουν τους εργαζόμενους να τους έχουν σαν είλωτες με 300 ευρώ, είναι αυτοί οι οποίοι έχουν μεγάλες επιχειρήσεις και έχουνε τη λογική της ελαστικής εργασίας, αυτοί που ευνοήθηκαν από το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που στην πραγματικότητα κατήργησε την υποχρεωτικότητα του οκταώρου και έδωσε τη δυνατότητα για απλήρωτες υπερωρίες. Γι' αυτά τα συμφέροντα ο κ. Μητσοτάκης δουλεύει. Σε αυτά έχει πολύ περισσότερες δεσμεύσεις, από ότι τις δεσμεύσεις στον ελληνικό λαό.

Εμείς έχουμε δηλώσει από πέρυσι τέτοιο καιρό, τη δέσμευση για τα 800 ευρώ και πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία, πόσο δε μάλλον όταν έχεις έναν πληθωρισμό ο οποίος έχει σκαρφαλώσει στο 8% και ο όποιος προσέξτε κ. Σαχίνη για αυτόν που παίρνει τον κατώτατο μισθό η επιβάρυνση δεν είναι 8% η μείωση του εισοδήματος δεν είναι 8% είναι πάνω από 15% με βάση τις έρευνες που γίνονται. Διότι υπάρχουν και έξοδα τα οποία είναι ανελαστικά. Είναι ανελαστικά για όλους μας δεν μπορεί κάποιος να μη φάει να μη διατραφεί. Ή ένας εργαζόμενος ο οποίος πρέπει να πάει στη δουλειά του και πρέπει να πάει με το αυτοκίνητο στη δουλειά του, δεν μπορεί να μην πάει στη δουλειά του και είναι αστείο να μας λέει ο κύριος Μητσοτάκης ότι η έγνοια του είναι σε αυτούς που έχουν Καγιέν μην τυχόν και ευνοηθούν. Διότι αν ήταν η έγνοια του μην τυχόν και ευνοηθούν αυτοί που έχουν τα Cayenne και τα ακριβά αυτοκίνητα, δεν θα έκανε τρία χρόνια τώρα φοροελαφρύνσεις μόνο για αυτούς. Όταν μας λέει ο κ. Σταϊκούρας ότι δεν μειώνω  το ΦΠΑ στο ψωμί γιατί είναι 130 εκατομμύρια και έχει ο ίδιος επιλέξει μειώσεις στα μερίσματα των επιχειρήσεων και την γονική παροχή ως 1,6 εκ ευρώ για δύο γονείς σε ένα τέκνο ακίνητης περιουσίας αφορολόγητο, ποιοι έχουνε 1,6 ΕΚ ακίνητη περιουσία για να δώσουν στο τέκνο τους. Άμα έχουνε δύο τέκνα 3,2 εκατομμύρια. Ήταν στα 100.000, να πάει στα 200, 300, 400 Ποιοι έχουν;. Πιθανώς οι φίλοι τους, προφανώς ενδεχομένως οι ίδιοι. Ίσως η οικογένεια Μητσοτάκη να έχει τέτοια ακίνητα, εσείς θα ξέρετε περισσότερα εδώ στην Κρήτη, τόσο μεγάλα ακίνητα και θέλει να κάνει μεταβιβάσεις και και οι συν αυτώ δηλαδή αυτοί που είναι στο ίδιο επίπεδο. Για αυτούς κυβερνάει όμως; Για αυτή την ολιγαρχία την ίδια στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού σήμερα δεν έχει δυνατότητα για τα βασικά. Λέει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο να μειώσουμε το ΦΠΑ στο ψωμί και δίνει φοροελαφρύνσεις αυτού του χαρακτήρα σε αυτούς που είναι οι έχοντες και κατέχοντες;».

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξόφλησε το ΔΝΤ και είπε ότι αυτή η περίοδος πέρασε ανεπιστρεπτί. Το χρέος είναι 222% επί του ΑΕΠ  περίπου 420 δις. Τέλος οποιαδήποτε επιτήρηση στη χώρα στο μέλλον ‘Η με τέτοιο χρέος θα ξαναέρθουν με άλλο όνομα επιτηρητές;

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφού τους εξόφλησαν τις οφειλές του ΔΝΤ είναι καιρός κατά την άποψή μου να ακολουθήσει και μια άλλη πολιτική απέναντι στα χαμηλά στρώματα που πλήττονται, απέναντι στους συνταξιούχους που όταν εμείς δίναμε μέρισμα 600 και 800 εκατομμύρια κάθε Δεκέμβριο μας έλεγε ότι δίνουμε ψίχουλα, αλλά ήρθαν αυτοί και κόψανε την 13η σύνταξη ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που είχαμε θεσμοθετήσει να δίνουμε κάθε χρόνο, και για πρώτη φορά δεν δόθηκε το Μάιο του 2020, το Μάιο του 2021 και τώρα θα έχουμε τρίτη συνεχόμενο Μάιο που δεν θα δοθεί. 3 δισεκατομμύρια αφαίμαξη από τον συνταξιούχο του οποίου του υποσχέθηκαν ότι θα δει μία καλύτερη προοπτική. Ήταν ”ψίχουλα” όταν τα δίναμε εμείς τώρα τα παίρνει αυτά τα οποία προφανώς και δεν είναι ψίχουλα και τα δίνει 1,5 δισεκατομμύρια από τον Κρατικό προϋπολογισμό σε ετήσια βάση για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Δηλαδή για να έχουμε τη δυνατότητα τα funds πάλι να έχουν κέρδη από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Η χώρα βρίσκεται σε διακινδύνευση, διότι έχει ένα πολύ υψηλό χρέος και άρα πρέπει να έχουμε το νου μας σε ότι αφορά το να είμαστε πάντοτε ικανοί να το απόπληρώνουμε αυτό το χρέος, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε για δύο πάρα πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία δεν τα είχαμε, τούτη την ώρα θα είχαμε χρεοκοπήσει. Ποια είναι αυτά; Είναι η ρύθμιση του χρέους. Έχουμε τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμα με πολύ χαμηλά επιτόκια αποπληρωμής και το δεύτερο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μπονη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά που άφησε τα ταμεία γεμάτα, όχι άδεια με 37 δις.

Έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα την εξασφάλιση έναντι των αγορών ακόμα και στις πιο σκληρές αναταράξεις και έχουμε και ένα απόθεμα και μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης που νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά το ότι βρέθηκε σε μία περίοδο διεθνών προβλημάτων όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και  ο πόλεμος είναι  η μοναδική κυβέρνηση από την από την ΟΝΕ και μετά, που είχε τόσο μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια.  Έκανε επεκτατική πολιτική κοντά στα 30 δισεκατομμύρια την περίοδο της πανδημίας το 2020 και το 2021 αυτοί λένε 40 δις αλλά η η αλήθεια είναι γύρω στα 30 δις τα άλλα ήταν μόχλευση. Επεκτατική πολιτική αύξησε το έλλειμμα, εμείς είχαμε  3,5% πλεόνασμα και αυτοί πήγαν στο 7% έλλειμμα, προφανώς διότι βρεθήκαμε σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι πώς γίνεται να είχε 30 δις στη δυνατότητά του να δώσει ο κύριος Μητσοτάκης και όποιον ρωτήσεις σήμερα όπου βρεθείς εγώ κυκλοφορώ παντού, μιλάω με ελεύθερους επαγγελματίες, καλά δεν το συζητώ για τους μισθωτούς. Μιλάω ακόμη και με ανθρώπους της αγοράς ισχυρούς παράγοντες, όλοι παραπονεμένοι είναι. Που πήγαν αυτά τα 30 δις;  Έγινε κάτι στα νοσοκομεία και δεν κατάλαβα εγώ; 

Πρώτοι είμαστε σε θανάτους.  Ξεπεράσαμε το Μπέργκαμο και την Ινδία».

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Στις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή έχουμε 40% που καταλήγουν, τριπλά εμβολιασμένοι σε αντίθεση με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: «Αυτό το οποίο φταίει λοιπόν είναι ότι δεν έχουμε σοβαρές υποδομές σε ότι αφορά την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κυρίως ,αλλά και τα ίδια τα ίδια τα νοσοκομεία μας που τούτη την ώρα που μιλάμε έχουν λιγότερο προσωπικό από ότι τα αφήσαμε το 2019. Το μόνιμο προσωπικό είναι λιγότερο. Που πήγαν λοιπόν τα χρήματα αυτά; Ένα μέρος των χρημάτων κατά την άποψή μου πήγε με λάθος στόχευση, δηλαδή πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάποιοι επωφελήθηκαν ελάχιστοι αλλά το επωφελήθηκαν, η μεγάλη πλειοψηφία δεν επωφελήθηκε και ένα άλλο μέρος των χρημάτων από ότι φαίνεται διότι εγώ πήγα στην Ενιαία αρχή Δημοσίων συμβάσεων και μου είπανε ότι τους πρώτους 18 μήνες της πανδημίας ή μάλλον για την ακρίβεια μέχρι 1ης 1ου 2022. από τον Μάρτη του 20 μέχρι τον Δεκέμβρη του 21 είχαμε 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και σε κλειστούς διαγωνισμούς δηλαδή εδώ βλέπουμε ότι η δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά. Δηλαδή βλέπω ότι το χούι δεν δεν ξεχνιέται. Απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες οι οποίες φτιάχτηκαν λίγες μέρες πριν την ανάπτυξη και κλειστοί διαγωνισμοί. Να που πήγανε τα λεφτά ή ένα μέρος των χρημάτων υτών. Εδώ άρα υπάρχει ένα πολύ σοβαρό όπως επίσης είναι πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο είναι πρόκληση για τον πολίτη που μας παρακολουθεί είναι όταν έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ και βλέπει αυτές τις υπερβολικές αυξήσεις και την ίδια ώρα αυτοί οι οποίοι διαχειρίζονται την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού κάτι Golden Boys της κακιάς ώρας, κάτι γαλάζια golden boys που θέλουν να φτιάξουν βιογραφικά στην πλάτη του Καταναλωτή, που παίρνουνε κάτι υπέρογκες αμοιβές από τον πρόεδρο που παίρνει δύο φορές τον μισθό του πρωθυπουργού 360 χιλιάδες το χρόνο μαζί με τα μπόνους έως τους διευθυντές οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 20% είχαμε αφήσει εμείς την ΔΕΗ με έναν αριθμό διευθυντών και βοηθών διευθυντών ήταν γύρω στους 100 και είναι 300. Μιλάμε για ένα στρατό γαλάζιων Golden Boys στη ΔΕΗ που παίρνουν μισθούς από 4 έως 8 χιλιάρικα το μήνα. Το ίδιο συμβαίνει και στο ΕΦΚΑ. Έκανε νομοσχέδιο ο Χατζηδάκης για 256 στελέχη από τον κομματικό στρατό τα οποία θα διοριστούν στον ΕΦΚΑ έξω από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και θα παίρνουν αυτές τις αμοιβές, το ίδιο συμβαίνει και με το ΔΕΔΔΗΕ που δώσανε μπόνους στον εαυτό τους 60.000 ευρώ τα Χριστούγεννα στον εαυτό τους μπόνους. Αυτά τα πράγματα δεν έχω ξανασυμβεί στη χώρα. Έχει ξεπεράσει με εποποιια που είπε ο κύριος Δούκας της κυβερνήσεως Καραμανλή ο κ. Μητσοτάκης, την έχει ξεπεράσει κατά πολύ και νομίζω ότι μας οδηγεί σε μία κατάσταση κοινωνικής ασφυξίας με πολύ μεγάλες αντιφάσεις και ανισότητες προκλητικές ανισότητες, φοβάμαι επίσης ότι αυτή η πολιτική δεν θα είναι μία πολιτική που θα αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση σε εμάς Δηλαδή τη δυνατότητα να έχουμε μία ευκαιρία διαχείρισης, γιατί πάλι χάος θα παραλάβουμε είναι της μοίρας μας γραφτό όπως παραλάβαμε χάος όπως χάος παρέλαβε και το 2009 ο Παπανδρέου από τον Καραμανλή που βρήκε όχι τέτοιο χάος που βρήκαμε εμείς το 2015 αλλά με ένα έλλειμμα που ήταν στο Θεό. Όπως παραλάβαμε και εμείς από το Σαμαρά άδεια ταμεία και από το Βενιζέλο μην το ξεχνάμε, άδεια ταμεία και αδυναμία να τους δώσουμε τις συντάξεις σε μία χρεοκοπημένη χώρα και νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο ρυθμίσαμε το χρέος στηρίξαμε την κοινωνία όσο μπορούσαμε, με λάθη με παραλείψεις αλλά όσο μπορούσαμε τη στηρίξαμε με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων την αύξηση Του κατώτατου μισθού τη δυνατότητα να πάμε σε ρυθμούς ανάπτυξης εποίκους, τα κοινωνικά μερίσματα κάθε χρόνο , δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ του λογαριασμού της ΔΕΗ και τώρα αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που θα παραλάβουμε. Γι’ αυτό και ζητώ εκλογές εσπευσμένα, δεν έχω καμία πρεμούρα. Ζητώ έκλαιγες γιατί ξέρω ότι όσο περνάνε οι μέρες τόσο αυτό το οποίο θα παραλάβω ξανά με την εντολή του ελληνικού λαού θα είναι μία κατάσταση όπου δεν θα διορθώνεται διότι κάθε μέρα που περνάει συσσωρεύονται δεινα για τον εργαζόμενο και τον μισθωτό για τον αγρότη και το μικρομεσαίο επιχειρηματία και εμείς για αυτούς θέλουμε να δουλέψουμε όχι για τα funds, όχι για τους φίλους μας ιδιώτες. ούτε για τα κόκκινα Golden Boys. Εμείς δεν είχαμε τέτοια και δεν θα έχουμε, άλλη είναι η δική μας έγνοια».

Για εκλογές, συνεργασίες

Λοιπόν, καταρχάς βάλατε πολλά ερωτήματα και να τα απαντήσω όσο μπορώ πιο σύντομα μαζί. Οι διαφορές μας με την ΝΔ είναι αγεφύρωτες. Εμείς θέλουμε μία οικονομία με κοινωνικό πρόσημο εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τον εργαζόμενο , τον μισθωτό, τη μεσαία τάξη, η Ν.Δ θεωρεί ότι η οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται με την αγορά ανεξέλεγκτη να λειτουργεί και να αυτορυθμίζεται χωρίς κρατική παρέμβαση, εμείς λέμε ότι για να στηρίξουμε την κοινωνία χρειάζεται το κράτος να παρεμβαίνει πολλές χώρες στη λειτουργία της αγοράς, δεν δείχνει η Νέα Δημοκρατία να έχει έγνοια για αυτό που ονομάζουμε εμείς εργατική τάξη, εργαζόμενους αλλά και μεσαία τάξη στην πραγματικότητα, άρα οι διαφορές μας είναι πάρα πολύ μεγάλες. Δεν μπορούμε λοιπόν να έχουμε ένα σχέδιο συνεργασίας με την Ν.Δ και είναι υγειές αυτό στα συστήματα τα εκλογικά που σε όλη την Ευρώπη είναι συστήματα συνεργασιών οι συνεργασίες γίνονται πάνω σε προγραμματικές συγκλίσεις και οι προγραμματικές συγκλίσεις της νεοφιλελεύθερης δεξιάς και των σοσιαλιστικών Δυνάμεων αποκλίνουν. Εκεί όπου αποκλείνουμε έχουμε συνήθως τη μετάλλαξή είτε της δεξιάς είτε της κεντροαριστεράς, συνήθως της κεντροαριστεράς. Η κεντροαριστερά λοιπόν μεταλλάχθηκε σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα το “πασοκιφικέϊσιον” αυτό το φαινόμενο δηλαδή που οδήγησε στην εκλογική γιγάντωση του ΣΥΡΙΖΑ διότι όπως στη φυσική έτσι και στην πολιτική τα κενά καλύπτονται, οφείλεται στο γεγονός όχι ότι είχε κακούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, αλλά στο ότι ακολούθησε μία πολιτική ταύτισης με τη Ν.Δ και συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Αν αυτό δεν το έχουν καταλάβει και συνεχίσουνε και συνεχίζουν αυτή την πολιτική ταύτισης, νομίζω ότι δεν καταλαβαίνουνε ποιο είναι το συμφέρον ύπαρξης το υπαρξιακό τους συμφέρον σε αυτό το κόμμα. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που έχουν το χρόνο να το αποφασίσουν μόνοι τους,

Εγώ λοιπόν ναι αυτό που λέω είναι ότι η δημοκρατική Προοδευτική παράταξη στον τόπο ίσως είναι γραφτό της μοίρας πάντοτε παραλαμβάνει από τη δεξιά στη χώρα μας- και πόσο δε μάλλον από την δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη της πιο νεοφιλελεύθερης εκδοχής λοιπόν της δεξιάς γιατί εγώ πιστεύω ότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν θα έκανε τα λάθη που έχει κάνει ο Μητσοτάκης τώρα, παραλαμβάνει μία κατάσταση στα οικονομικά που είναι χαώδης συνήθως και έχει το στόχο και να νοικοκυρέψει τα οικονομικά και να στηρίξει την κοινωνία. Αυτό λοιπόν είναι το πρόσημο της δικής μας κυβερνητικής πρότασης και επειδή εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες εγώ ήμουν αυτός που ψήφισα την απλή αναλογική πιστεύοντας στην ανάγκη η χώρα να μετεξελιχθεί σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα του τα κόμματα θα συνεργάζονται στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Για αυτό λοιπόν και απευθύνουμε ευρύτατο κάλεσμα σε όλες τις αυτοπροσδιορίζομενες προοδευτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Όχι γενικά, αν συμπαθούν τον έναν ή τον άλλο, αλλά να πούνε πώς πιστεύουν ότι πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Εμείς λοιπόν λέμε ότι για να κυβερνηθεί η χώρα πρέπει να στήσουμε ένα τοίχος κοινωνικής προστασίας. Να υπάρξει παρέμβαση στην αγορά πλαφόν στις τιμές ενέργειας και κάλυψη ενός σημαντικού μέρους του κόσμου γιατί δεν βγαίνουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, διαγραφής ενός μεγάλου μέρους του ιδιωτικού χρέους και ρύθμισης του εναπομείναντος όπως κάναμε με τις δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και διαγραφή ονομαστικής αξίας του χρέους των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία μετά την έξοδο από τα μνημόνια . Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα τείχος προστασίας στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να υπάρξει ένας σχεδιασμός του ταμείου ανάκαμψης για να μπορέσει να καλύψει την πρωτογενή παραγωγή και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Εμείς λέμε επίσης για το ταμείο ανάκαμψης να υπάρξει διαφάνεια και λογοδοσία. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να δούμε τη στήριξη στις συντάξεις των συνταξιούχων που ο κύριος Μητσοτάκης πήρε τα χρήματα αυτά για να τα δώσει στην υπουργική ασφάλιση και να καταργηθεί η επικουρική ασφάλιση. Εμείς επίσης λέμε ότι πρέπει να στηριχθεί η νέα γενιά το ζήτημα της στέγης είναι κρίσιμο. Πρέπει να υπάρξει στεγαστική πολιτική από το κράτος για τα νέα ζευγάρια να έχουν προοπτική να μπορέσουν να έχουν τη δική τους στέγη. Έχουμε ένα πλέγμα βασικών γραμματικών αξόνων αυτή οι προγραμματικοί άξονες είναι σε αντί διαστολή με την πολιτική Μητσοτάκη.

Και λέμε στα κόμματα του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού τόξου ότι οφείλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους όχι Γενικά και αόριστα αλλά πάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Όποιος δεν το κάνει κατά τη γνώμη σας;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ νομίζω ότι είμαστε πριν από αυτό, και πιστεύω ότι όχι μόνο δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους ορισμένοι αλλά ταυτόχρονα αφήνουν και ανοιχτό να συνεργαστούν με τη Δεξιά και τον κ. Μητσοτάκη μετά τις εκλογές. Δεν θέτουν το αίτημα των εκλογών, Δηλαδή να μείνει ο κ. Μητσοτάκης άλλο ένα χρόνο και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας. Εγώ το ξεκαθάρισα, δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ.  Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Όσοι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους νομίζω ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό επ’ αόριστο.  Κάποια στιγμή πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τι θέλουν να συμβεί σε αυτό το τόπο. Θέλουν να έχουν μία συμμετοχή σε κυβέρνηση κι αν ναι σε ποια κατεύθυνση και με ποιους προγραμματικούς όρους και σε ποια μεριά θα βλέπει αυτή η κυβέρνηση. Εμείς την έχουμε προσδιορίσει και το αίτημά μας είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση της δεξιάς και στη θέση της να έρθει  μία προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο να προστατεύσει την κοινωνία. Κι αυτό αργά ή γρήγορα θα γίνει πραγματικότητα είτε από την πρώτη Κυριακή είτε από τη δεύτερη, εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές με απλή αναλογική. Υπάρχουν δυνατότητες να φτιάξουμε κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική. Όσο πιο σύντομα αυτό το συνειδητοποιήσουν τόσο καλύτερα και για το δικό τους πολιτικό μέλλον».




Πηγή: neakriti.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια