Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στο Eurogroup μέτρα-ανάχωμα στην ακρίβεια

Κ. Πετρίδης στο Eurogroup: Κύριος στόχος της Κύπρου η διαφύλαξη της μακροοικονομικής σταθερότητας

Πιο κοντά σε κοινή ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και του πληθωρισμού στα τρόφιμα, φέρνουν οι "αντικυρώσεις" που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ρωσία σε τρόφιμα και καύσιμα.

Στην κατεύθυνση το πρώτο θέμα της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, θα είναι η αποτίμηση των συνεπειών του πολέμου στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Μαζί θα συζητηθούν και όλα τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι από τις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής, στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των τιμών και της στήριξης των οικονομιών της ΕΕ.

Στο θέμα των τιμών οι υπουργοί Οικονομικών θα επανεξετάσουν το θέμα της κοινής προμήθειας φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να υποχωρήσουν οι πολύ υψηλές τιμές, οι οποίες επηρεάζουν και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης θα εξεταστεί και η ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του καυσίμου πανευρωπαϊκά.

Στο επίσης κρίσιμο θέμα της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, υπάρχουν μέλη του συμβουλίου που θέλουν να συζητηθεί ξανά η γαλλική πρόταση για την δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκό Ταμείου ενέργειας και άμυνας, που θα χρηματοδοτηθεί με ένα νέο ευρωομολόγο.

Την πρόταση εκτός από την Γαλλία, στηρίζει και όλος ο Ευρωπαϊκός Νότος (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα) υπό την προϋπόθεση ότι οι δαπάνες που θα γίνονται με δάνεια από το νέο ταμείο για να στηριχτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην μετρούν στα ελλείμματα και το χρέος.

Επίσης αναμένεται να συζητηθεί και το - πολύ πιθανό - ενδεχόμενο, για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και για τον επόμενο χρόνο. Ως γνωστό έχει ήδη αποφασιστεί να μην ισχύσει για τον επόμενο χρόνο το όριο του 60% για το χρέος (ανεξάρτητα από τα αν και πότε θα αποφασιστούν αλλαγές), που διευκολύνει τα υπερχρεωμένα κράτη και άρα και την Ελλάδα. Επίσης, έχει συμφωνηθεί να μην ενεργοποιηθεί και για τον επόμενο χρόνο, η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure), για να μην υποχρεωθούν κάποια κράτη σε περικοπές.

Επιδότηση στέγασης για οικονομικά ευάλωτους

Μια άλλη πτυχή του προβλήματος του υψηλού πληθωρισμού που θα συζητήσουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, είναι οι υψηλές τιμές των κατοικιών σε όλη την Ευρωζώνη οι οποίες σε συνδυασμό με την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ειδικά στα πιο οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά που καθιστούν απαραίτητη την στήριξη και της στέγασης για τα χαμηλά εισοδήματα.

Σε έκθεση που θα παρουσιάσει η Commission, επισημαίνεται καταρχήν, η συνεχής αύξηση των τιμών των κατοικιών στην Ευρωζώνη την τελευταία κατοικία η οποία συμπαρέσυρε προς τα πάνω και το ύψος των ενοικίων.

Η επιτροπή, επισημαίνει το κίνδυνο μετά από δύο διαδοχικές κρίσεις (του κορονοϊού και της ενεργειακής) για απότομη διόρθωση στις τιμές των ακινήτων και πτώση των επενδύσεων σε κατοικία.

Πιο άμεσα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λόγω της γενικότερης μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, πολλά από αυτά θα είναι δύσκολο να καλύψουν και τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου ή την πληρωμή του ενοικίου τους.

Η έκθεση προτείνει πολιτικές που μπορεί να ασκηθούν για τη μείωση του κόστους στέγασης. Συγκεκριμένα, αναφέρει το ενδεχόμενο επιδοτήσεων σε συγκεκριμένες ομάδες με ανάγκη όμως για δικλείδες ασφαλείας, ώστε τα οφέλη να μην μεταφέρονται στους ιδιοκτήτες, τροφοδοτώντας έτσι είτε τις τιμές των κατοικιών είτε το κόστος ενοικίασης.

Σημειώνει επίσης ότι απαιτούνται πολιτικές από την πλευρά της προσφοράς προσβάσιμων κατοικιών. Προτείνει στην κατεύθυνση αυτή κίνητρα για την ενοικίαση κενών κατοικιών, για καλύτερη διασύνδεση με στόχο την αποκέντρωση, και για τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης τα οποία όμως δεν θα πρέπει να οδηγούν όμως σε άνοδο τιμών των ανακαινισμένων κατοικιών.



Πηγή: www.capital.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια