Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας






Θα είναι δύσκολο να βρεθεί μια διπλωματική λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία αν δεν αλλάξει η κατάσταση στο πεδίο, σύμφωνα με τον Francis Fukuyama, υψηλόβαθμο συνεργάτη στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Freeman Spogli του Πανεπιστημίου Stanford, όπως μεταδίδει το CNBC.

"Και οι δύο πλευρές έχουν χάσει τόσα πολλά που το είδος των παραχωρήσεων που θα χρειάζονται για να καταλήξουμε σε μια συμβιβαστική λύση δεν είναι απλά πολιτικά αποδεκτές", δήλωσε ο Fukuyama. "Για την Ουκρανία, είναι δύσκολο να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από το να αποσυρθεί η Ρωσία στα εδάφη που βρισκόταν πριν το ξεκίνημα του πολέμου", σημείωσε. "Αν οι Ρώσοι δεν αποσυρθούν στις θέσεις που είχαν στις 23 Φεβρουαρίου, πριν από την εισβολή, δεν βλέπω πώς ένας Ουκρανός πρόεδρος θα μπορούσε να το επιβιώσει αυτό", πρόσθεσε. "Με αυτόν τον τρόπο, θα παραχωρεί ουσιαστικά ουκρανικό έδαφος στη ρωσική επιθετικότητα", συμπλήρωσε.


Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία δεν μπορεί να δεχτεί να εγκαταλείψει τα εδαφικά κέρδη που έχει αποκτήσει από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

"Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, έχοντας υποστεί και προκαλέσει τεράστιες απώλειες, και όλα αυτά για το τίποτα", δήλωσε ο ίδιος. "Μια λύση θα πρέπει να αναμένει νέες εξελίξεις στο πεδίο της μάχης", τόνισε.

Εκτός από το εδαφικό ζήτημα, η Ρωσία έχει πει ότι θέλει η Ουκρανία να υπογράψει μια συμφωνία ουδετερότητας, κάτι που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κάνει. Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί με τη Ρωσία όσον αφορά το Ντονμπάς, μια αμφισβητούμενη περιοχή στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Ενώ ο Fukuyama δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος, είπε ότι η Ρωσία έχει ήδη ηττηθεί στην περιοχή βόρεια του Κιέβου. "Ισχυρίζονται ότι απλώς ανασυντάσσονται, αλλά, μην γελιέστε, οι Ουκρανοί πραγματικά κατέστρεψαν το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο της τεράστιας ρωσικής δύναμης", τόνισε.

Ο Fukuyama δήλωσε ότι είναι "πιο αισιόδοξος" για τις πιθανότητες της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο, επειδή το ηθικό τους είναι υψηλότερο. "Οι Ρώσοι έχουν αποθαρυνθεί, έχουν εγκαταλείψει τα οχήματά τους. Δεν ξέρουν γιατί πολεμούν", είπε, προσθέτοντας ότι τα ρωσικά οχήματα δεν συντηρούνται καλά λόγω της διαφθοράς.

Από την άλλη πλευρά, "δεκάδες χιλιάδες" Ουκρανοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν για λογαριασμό της χώρας τους. "Παρακινήθηκαν από ένα βαθύ αίσθημα πατριωτισμού και εθνικής ταυτότητας", δήλωσε ο Fukuyama. "Νομίζω ότι αυτοί είναι παράγοντες που παίζουν πραγματικά τεράστιο ρόλο στον καθορισμό της έκβασης της στρατιωτικής σύγκρουσης", σημείωσε.



Πηγή: www.capital.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια