Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αθέτηση πληρωμών από τους Ρωσικούς Σιδηρόδρομους




Η Russian Railways JSC κρίθηκε ότι αθέτησε πληρωμές από μια επιτροπή παραγώγων, αφού δεν κατάφερε να πληρώσει εμπρόθεσμα τόκους ομολόγων. Αυτή είναι η πρώτη τέτοια απόφαση από τότε που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εκτεταμένες κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ένα πιστωτικό συμβάν αδυναμίας πληρωμών σημειώθηκε αφού ένα κουπόνι που έληγε στις 14 Μαρτίου δεν έφτασε στους επενδυτές μέχρι το τέλος μιας περιόδου χάριτος 10 ημερών, σύμφωνα με την Credit Derivatives Determinations Committee (Cddc), ένα βρετανικό οργανισμό που ρυθμίζει τους διεθνείς κανόνες για τη διαχείριση της πίστωσης σε παράγωγα.

Η απόφαση αυτή, σχολιάζει το Bloomberg, θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για τη ρωσική κυβέρνηση και τις τοπικές εταιρείες που έχουν βρεθεί σε παρόμοια θέση. Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, οι δυτικές τράπεζες και άλλοι χρηματοπιστωτικοί μεσάζοντες μπλοκάρουν τις πληρωμές ομολόγων καθώς ερεύνησαν τις νομικές επιπτώσεις των κυρώσεων, αποκλείοντας ουσιαστικά τους Ρώσους δανειολήπτες από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Οι κρατικοί Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι προσπάθησαν να πληρώσουν το κουπόνι ομολόγων τον περασμένο μήνα, αλλά δεν έφτασε στους κατόχους λόγω «νομικών και κανονιστικών υποχρεώσεων συμμόρφωσης εντός του ανταποκρινόμενου τραπεζικού δικτύου».

Τα συμβόλαια που ασφαλίζουν το χρέος της εταιρείας έναντι αθέτησης υποχρεώσεων θα ενεργοποιηθούν με την απόφαση της επιτροπής και οι κάτοχοι θα περιμένουν τώρα να δουν το ποσό που θα καταβληθεί. Η απόφαση δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στους επενδυτές ομολόγων, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν ζητήσει άμεση αποπληρωμή των συμμετοχών τους.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και άλλους ότι προσπαθούν να την αναγκάσουν σε χρεοκοπία, η οποία θα ήταν η πρώτη στο διεθνές χρέος της εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

«Η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα στάδιο όπου μια τεχνική χρεοκοπία για τη Ρωσία είναι πλέον σχεδόν αναπόφευκτη», δήλωσε ο Gary Kirk, διαχειριστής χαρτοφυλακίου αναδυόμενων αγορών στην TwentyFour Asset Management LLP.

Η S&P Global Ratings δήλωσε το Σάββατο ότι η πληρωμή σε διαφορετικό νόμισμα ισοδυναμεί με χρεοκοπία, αν και η κυβέρνηση έχει προθεσμία μέχρι τις αρχές Μαΐου για να το διορθώσει με μετατροπή σε δολάρια. Την περασμένη εβδομάδα, οι ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης έδειξαν πιθανότητα 99% αθέτησης του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας εντός 12 μηνών. Τα CDS τώρα σηματοδοτούν μια πιθανότητα 88%.

Μια επίσημη χρεοκοπία, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει νομική απάντηση από τη ρωσική κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Izvestia.



Πηγή: www.efsyn.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια