Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


Ά. Γεωργιάδης : Σύντομα μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα – Υπό εξέταση η δημοσιοποίηση των εταιρειών για υποτροπή σε αισχροκέρδεια


 
«Για την ακρίβεια ασφαλώς δεν ευθύνεται η κυβέρνηση» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως με στοιχειώδεις γνώσεις οικονομικών, γίνεται κατανοητό ότι όταν έχει πληθωρισμό η Ισπανία 10%, το Βέλγιο 9%, η Γερμανία 8%, η Αμερική 8%, η Γαλλία 8%, το να έχει και η Ελλάδα 8% είναι αυτό που έχουν όλοι.

«Οι οικονομίες μας είναι διασυνδεδεμένες, εισαγόμενα είναι τα περισσότερα αγαθά που έχουμε στο τραπέζι μας, άρα είναι αδύνατον να μην έχεις τουλάχιστον τον ίδιο πληθωρισμό με τους άλλους. Υπό την έννοια ότι είμαστε στον μέσο όρο και λίγο κάτω από αυτό, είναι και μια μικρή σχετική επιτυχία. Αυτά όμως είναι ψιλά πράγματα για τον άνθρωπο που στο σουπερμάρκετ δεν του φτάνουν τα λεφτά ή πληρώνει την βενζίνη ακριβά» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης, δηλώνοντας ωστόσο ευτυχής, που «χάρη στο σύστημα αυστηρών ελέγχων τώρα, μόλις πέφτει το βαρέλι διεθνώς, σε 1,5 μέρα το πολύ έχει πέσει στο πρατήριο».

«Δεν έχω αμφιβολία ότι τελικά αυτό θα πλήξει την κυβέρνηση, γιατί ο κόσμος εσένα βλέπει να κυβερνάς, σε σένα πρέπει να ρίξει το ανάθεμα» ανέφερε. Η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά δεν γίνονται θαύματα. Μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα, να σκεφτούμε έξυπνα πράγματα αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα» τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανή μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, ο υπουργός απάντησε «έχουμε πει ότι αυτό είναι στο τραπέζι και προφανώς θα γίνει, πιστεύω σχετικά σύντομα». Όσο για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν ήρθε για να φύγει, ήρθε για να μείνει, τουλάχιστον όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος. «Έχουμε μια άσκηση αντοχής, της κοινωνίας από την μία και από την άλλη αντοχής των δημοσίων οικονομικών. Γιατί η κυβέρνηση οφείλει να πατάει σε δύο βάρκες. Το ένα κεφάλαιο είναι πώς θα κάνουμε την ζωή των πολιτών καλύτερη και πιο ανακουφιστική και δεύτερον, να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο που να μην το πληρώσουμε μετά διπλό» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην πρόληψη τυχόν ελλείψεων στην αγορά, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για την πλατφόρμα καταγραφής αποθεμάτων που ήδη έχει ενεργοποιηθεί. «Ο λόγος που φτιάξαμε την πλατφόρμα, είναι ακριβώς γιατί θέλαμε να έχουμε την εικόνα του τι αποθέματα υπάρχουν και να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να μας κοροϊδεύει δημιουργώντας τεχνητές ελλείψεις. Τώρα καταγράφουμε τα αποθέματα, μετά ξεκινάμε τους ελέγχους. Αν σε έναν έλεγχο βρούμε αποθέματα από ζωοτροφές, στάρι, τα υλικά που έχουμε βάλει μέσα, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα, αυτά αυτομάτως κατάσχονται. Άρα με τον τρόπο αυτόν δεν επιτρέπουμε τις τεχνητές ελλείψεις, γιατί ξέροντας πόσο έχει ο καθένας δεν μπορεί να αρνηθεί να πουλήσει» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Στα 16 ευρώ φέτος τα αμνοερίφια- Αντιστοιχεί στην τιμή του 2019 συν ο πληθωρισμός

«Πέρσι το κατσίκι κόστιζε περίπου 8,5 ευρώ/κιλό, αν δεις την αύξησή του φέτος θα είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να φτάσει και τα 16, άρα θα πεις ότι έχει 100% αύξηση. Όμως ήταν το 8,5 ευρώ η φυσιολογική του τιμή; Η απάντηση είναι όχι, γιατί πέρσι ήταν η δεύτερη χρονιά, που είχαμε καραντίνες το Πάσχα, ως εκ τούτου ο κόσμος δεν μετακινήθηκε στα χωριά του και υπήρξε πολύ λιγότερη ζήτηση για αμνοερίφια, πολύ μεγάλη προσφορά και οι τιμές είχαν πέσει αφύσικα χαμηλά, αν θυμάστε τα ρεπορτάζ έλεγαν ότι καταστρέφονται οι παραγωγοί γιατί σφάζουν κοπάδια με ζημία. Η φυσιολογική τιμή του αμνοεριφίου είναι η τιμή του 2019, που κυμαίνονταν στα 12-13 ευρώ. Άρα η τιμή των 16 ευρώ είναι η αύξηση του πληθωρισμού, είναι αυτό που συμβαίνει» ανέφερε ο υπουργός σχετικά με τις τιμές που θα αγοράσει κατσίκια και αρνιά ο καταναλωτής το φετινό Πάσχα. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια σχετική πρόβλεψη για το υψηλό κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε ότι δεν μπορεί να προαναγγείλει ποια θα είναι τα προϊόντα με χαμηλότερο ΦΠΑ, καθώς αυτό είναι μια απόφαση του Υπ. Οικονομικών. «Μπορώ να πω όμως ότι δώσαμε έκτακτο επίδομα για ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους, μετρητά που πιστώσαμε στους λογαριασμούς τους, ακριβώς για να μειώσουμε τα έξοδά τους και να μπορούν να πουλήσουν φθηνότερα» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Για αισχροκέρδεια: Εξετάζουμε την δημοσιοποίηση των εταιρειών σε περίπτωση υποτροπής

«Έχω επιβάλει τα δύο μεγαλύτερα πρόστιμα στην ιστορία, το ένα είναι 640.000 ευρώ και το δεύτερο 140.000 ευρώ» υπογράμμισε σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων για περιπτώσεις αισχροκέρδειας. «Προκάλεσα στην βουλή τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να μου φέρουν από την δική τους περίοδο διακυβέρνησης ένα μεγαλύτερο πρόστιμο για αισχροκέρδεια σε σουπερμάρκετ και δεν έφερε κανένας» πρόσθεσε. Ερωτηθείς γιατί δεν έχουν γίνει γνωστές στο κοινό οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, σημείωσε ότι απαγορεύεται η δημοσιοποίηση της επωνυμίας των εταιρειών καθώς αποτελεί παραβίαση προσωπικών δεδομένων και εγείρει μεγάλες αποζημιώσεις από το κράτος. Στον κορονοϊό, το κάναμε, έχοντας ψηφίσει ειδική διάταξη επικαλούμενοι τους λόγους της δημόσιας υγείας. Είπαμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δημοσιοποιήσουμε το εστιατόριο που παραβιάζει τα μέτρα κόβιντ γιατί αν ξαναανοίξει, τα παραβιάσει και κολλήσεις θα πεθάνεις, πριν προλάβει το δικαστήριο να κρίνει αν η απόφασή μας είναι ορθή ή όχι. Στην περίπτωση όμως του προστίμου, αυτή η ίδια επείγουσα ανάγκη δεν στοιχειοθετείται. Και οι αποφάσεις της διοικήσεως στον δυτικό κόσμο, πρέπει να μπορούν να τίθενται υπό δικαστικό έλεγχο. Εγώ σε αυτό είμαι υπέρ να συμβαίνει. Σκεφτείτε η εταιρεία να προσφύγει στο δικαστήριο, που ήδη το έχει κάνει, και το δικαστήριο να αποφανθεί ότι κακώς μπήκε το πρόστιμο. Εμείς στο ενδιάμεσο αν έχουμε δημοσιοποιήσει το όνομα, την αποζημίωση ποιος θα την πληρώσει; Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώντας να βρω μια νομική λύση όπου θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε μια διάταξη, η οποία θα είχε μεγαλύτερη πιθανότητα να σταθεί στο δικαστήριο, ενδεχομένως στην περίπτωση υποτροπής να έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μπορεί να περάσει η διάταξη και αυτό είναι που έχω δώσει εντολή να εξετάσουν οι νομικοί και να δουν αν πράγματι η νομολογία μας επιτρέπει να φέρουμε στην βουλή μια τέτοια διάταξη. Αν μπορούμε να την φέρουμε, η βούλησή μου είναι να την φέρω» προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία που συσχετίζεται και με την οικονομία, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως δεν είναι εξαιρετικά αισιόδοξος, κάνοντας λόγο για την ύπαρξη «μιας κόκκινης γραμμής ηθικής». «Μπορούμε να συνεχίζουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από την Ρωσία αν εκτελούν αμάχους με μια σφαίρα στο κεφάλι δεμένους πισθάγκωνα; Έχουμε το ηθικό δικαίωμα;» συνέχισε τον προβληματισμό του ο κ. Γεωργιάδης, αντιπαραβάλλοντας τις επιπτώσεις που θα είχε στην τιμή του φυσικού αερίου, της ενέργειας και του ρεύματος η απόφαση να σταματήσει η προμήθεια φυσικού αερίου από την Ρωσία. «Καταλαβαίνω και το πολιτικό μου συμφέρον, το οικονομικό συμφέρον των πολιτών, αλλά έχω την αίσθηση ότι το είμαστε Έλληνες, ανήκουμε στην Δύση, στο τέλος της ημέρας αντιπροσωπεύει κάποιες σοβαρές αξίες. Χωρίς αυτές τι να το κάνεις αυτό το ρεύμα; Εμένα αυτό που είδα με σόκαρε πάρα πολύ. Δεν πίστευα ποτέ ότι μετά το τέλος του ΒΠΠ στην Ευρώπη και το ολοκαύτωμα, θα ξαναζούσαμε στην Ευρώπη εκτελεσθέντες πισθάγκωνα στο κεφάλι. Δεν είναι εύκολα αυτά τα διλήμματα. Εκτός αν πούμε, δεν μας νοιάζει, ας σκοτώνουν όσο θέλουμε, εμείς θα κάνουμε μπίζνες. Υπάρχει και αυτή η άποψη, ακούω την Ελληνική Λύση που λέει στην βουλή, μην τα βάζουμε με τους Ρώσους, έχουμε συμφέροντα» ανέφερε τέλος ο υπουργός.

Πηγή:www.ertnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια