Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απολογισμός των αιτήσεων αποφυλάκισης των νεοναζιστών εγκληματιών


Oπως είναι γνωστό, τα… παλικαράκια του νεοναζιστικού μορφώματος δεν άντεξαν τη φυλακή και μετά από λίγους μήνες κράτησης αρχισαν να υποβάλλουν απανωτές αιτήσεις αποφυλάκισης επικαλούμενα την υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη που θα υποστούν αν συνεχιστεί η κράτησή τους μέχρι το εφετείο και ότι δεν έχουν πια καμία σχέση με την εγκληματική οργάνωση ΧΑ.

Από τους 40 νεοναζιστές εγκληματίες που φυλακίστηκαν στις 22 Οκτώβρη του 2020, ως συνέπεια της απόφασης 2644 του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αιτήσεις αποφυλάκισης υπέβαλαν μόνο οι 18. Ολες οι αιτήσεις έχουν εκδικαστεί και εκκρεμεί μόνο η δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης του Κομιανού (υποβλήθηκε στις 2 Φλεβάρη του 2022, αναβλήθηκε δύο φορές και έχει προσδιοριστεί για την 1η Ιούνη του 2022). Η πρώτη αίτηση του Κομιανού εκδικάστηκε στις 5 Ιούλη του 2021 και απορρίφθηκε ομόφωνα.

Στον Πίνακα που ακολουθεί περιγράφουμε αναλυτικά την πορεία των αιτήσεων αποφυλάκισης κάθε νεοναζιστή εγκληματία. Θα σταθούμε μόνο στις περιπτώσεις αυτών που αποφυλακίστηκαν με αποφάσεις του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, είτε κατά πλειοψηφία είτε ομόφωνα.

Απ’ αυτή την παρουσίαση αναδεικνύεται η ύπαρξη θύλακα δικαστών και εισαγγελέων που αγνόησαν προκλητικά την απόφαση 2644/2020 του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που είχε απορρίψει τα αιτήματα των νεοναζιστών εγκληματιών να έχει η έφεσή τους ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δεύτερο βαθμό και τους έστειλε στη φυλακή.

  • Στις 12 Μάη του 2021 αποφυλακίστηκε με ομόφωνη απόφαση ο ιδεολογικός καθοδηγητής και εκπαιδευτής του χρυσαυγίτικου τάγματος εφόδου της Νίκαιας, Τσακανίκας. Η αίτηση αποφυλάκισης είχε οριστεί για εκδίκαση στις 7 Απρίλη, αλλά η υπεράσπισή του ζήτησε, για ευνόητους λόγους, να αναβληθεί, πράγμα που έγινε δεκτό. Οι δικαστές που αποφάσισαν την αποφυλάκιση αυτού του σκληρού νεοναζιστή (ο ρόλος του στην εγκληματική οργάνωση περιγράφεται αναλυτικά στην απόφαση 2644/2020) ήταν: πρόεδρος Μαρία Τόμου (πρόεδρος Εφετών), μέλη Αργυρώ Κανελλοπούλου, Σταυρούλα Κατσαβού-Ρούτση, Ευαγγελία Δαούτη και Δομνίκη Λάσπα. 
  • Είχε προηγηθεί, στις 15 Φλεβάρη του 2021, η αποφυλάκιση του νεοναζιστή Παπαβασιλείου (ήταν ένα από τα πρωτοπαλίκαρα της Σκορδέλη στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα), με ομόφωνη απόφαση. Ο συνήγορος υπεράσπισής του είχε ισχυριστεί ότι έπασχε από καρκίνο σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Πράγματι, λίγες μέρες μετά την αποφυλάκισή του πέθανε.
  • Στις 18 Οκτώβρη του 2021 αποφυλακίστηκε ο νεοναζιστής Πατέλης με απόφαση κατά πλειοψηφία. Στη συνέχεια, με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτα, ασκήθηκε αναίρεση, η οποία εκδικάστηκε την 1η Δεκέμβρη του 2021 από Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Στις 22 Φλεβάρη του 2022 δημοσιεύτηκε η απόφαση 277/2021 (τη δημοσιεύουμε ξανά στο τέλος), που έκανε δεκτή την αναίρεση του αντεισαγγελέα του ΑΠ Χ. Μωυσίδη και ο Πατέλης οδηγήθηκε ξανά στις φυλακές Δομοκού.
  • Στις 10 Γενάρη του 2022 εκδικάστηκε η δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης του νεοναζιστή Μίχου και έγινε δεκτή ομόφωνα (η πρώτη αίτηση αποφυλάκισης του Μίχου είχε εκδικαστεί στις 6 Σεπτέμβρη του 2021 και είχε απορριφθεί κατά πλειοψηφία). Οι δικαστές που αποφάσισαν την αποφυλάκιση του Μίχου, βουλευτή της εγκληματικής οργάνωσης, με πλούσια δράση, ήταν: πρόεδρος Ελπίδα Συμιτοπούλου (πρόεδρος εφετών), μέλη Μυρτώ Τζεφεράκου, Ελένη Βαμβακά, Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος και Χρυσαφίνα Ζυγούρη.
  • Στις 14 Μάρτη του 2022 αποφυλακίστηκε ομόφωνα και ο νεοναζιστής Γρέγος. Είχαν προηγηθεί δύο αιτήσεις αποφυλάκισής του, που είχαν απορριφθεί. Η απόφαση για την αποφυλάκιση του Γρέγου πάρθηκε μετά τη δημοσίευση της απόφασης 277/2021 του Αρείου Πάγου, με την οποία αναιρέθηκε η απόφαση για την αποφυλάκιση του Πατέλη, γεγονός που έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς το σκεπτικό της αρεοπαγιτικής απόφασης αγνοήθηκε. Οι δικαστές που αποφάσισαν την αποφυλάκιση του Γρέγου ήταν: πρόεδρος Ιφιγένεια Ματσούκα (πρόεδρος Εφετών), μέλη Θεοφανώ Κουτσουμπέλα, Μόσχα Πολέμη, Μυρτώ Τζεφεράκου και Ευτέρπη Κοτσίφη.

Οι τρεις τελευταίες δικαστές είχαν συμμετάσχει και σε άλλες συνεδριάσεις του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών και είχαν ταχθεί υπέρ των αιτήσεων αποφυλάκισης νεοναζιστών. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι ενώ η εφέτης Μόσχα Πολέμη προήχθη σε πρόεδρο Εφετών στις 4 Νοέμβρη του 2021, συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Πενταμελούς Αναστολών στις 14 Μάρτη και στις 6 Απρίλη του 2022 ως μέλος και όχι ως πρόεδρος, με αποτέλεσμα στις δύο αυτές συνεδριάσεις να υπάρχουν στη σύνθεση δύο πρόεδροι Εφετών!

  • Ο νεοναζιστής Ηλιόπουλος, πρώην βουλευτής της ΧΑ και ενταγμένος στη συνέχεια στο νεοναζιστικό μόρφωμα του Λαγού (ΕΛΑΣΥΝ,) με τη σύζυγό του να είναι συνεργάτης του Λαγού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε μεταχθεί στις αρχές Σεπτέμβρη του 2021 στις αγροτικές φυλακές του Βόλου. Στις 23 Μάρτη του 2022 αποφυλακίστηκε με υφ’ όρον απόλυση, με την συμπλήρωση των 3/5 της ποινής των 7 χρόνων κάθειρξης. Οπως φαίνεται από τον Πίνακα, δύο αιτήσεις αποφυλάκισης που είχε υποβάλει απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία.

Επομένως, μόνο τρεις νεοναζιστές (Τσακανίκας, Μίχος και Γρέγος) μπόρεσαν να αποφυλακιστούν με αιτήσεις αποφυλάκισης στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών. Σε αυτή την εξέλιξη θεωρούμε ότι συμβάλαμε με τη δημοσιογραφική μας δουλειά (δυστυχώς ήμασταν οι μόνοι). Αν μάλιστα οι συγκεκριμένοι δικαστές έπαιρναν υπόψη την απόφαση 2644/2020 του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, δεν θα αποφυλακίζονταν ούτε αυτοί οι τρεις νεοναζιστές εγκληματίες.

Στις 22 Οκτώβρη του 2020, στο κλείσιμο της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης στον πρώτο βαθμό, κάναμε έναν απολογισμό σε άρθρο υπό τον τίτλο: Η δίκη των νεοναζιστών και το κόλπο του χότζα. Σημειώναμε καταλήγοντας:

«Η δίκη ξεκίνησε με 69 κατηγορούμενους. Ενας απεβίωσε. Δώδεκα κηρύχτηκαν αθώοι. Τρεις κατηγορούνταν και καταδικάστηκαν μόνο για πλημμελήματα. Αλλοι τρεις, κατηγορούμενοι για την επίθεση στο ΠΑΜΕ, καταδικάστηκαν μόνο για πλημμελήματα (όχι για ένταξη). Ετσι, για ένταξη ή διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καταδικάστηκαν 50 χρυσαυγίτες (7 για διεύθυνση και 43 για ένταξη, οι περισσότεροι και για αδικήματα που αφορούν τη συμμετοχή τους στις δολοφονικές επιθέσεις). Απ’ αυτούς θα οδηγηθούν στη φυλακή 40 (7 για διεύθυνση και 33 για ένταξη κτλ.). Σε 10 καταδικασθέντες (4 πρώην βουλευτές και 6 μέλη και στελέχη των ταγμάτων εφόδου) δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους. Στους τέσσερις πρώην βουλευτές επιβλήθηκε και εγγύηση 20.000 ευρώ στον καθένα».

ΥΓ. Στον Πίνακα αναφέρουμε ότι η δεύτερη αίτηση αναστολής του Λαγού απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους. Οι καταδικασμένοι σε πρώτο βαθμό έχουν δικαίωμα να υποβάλουν απεριόριστο αριθμό αιτήσεων αναστολής, αρκεί η κάθε αίτηση να απέχει δύο μήνες από την ημέρα που απορρίφθηκε η προηγούμενη.  Ο συνήγορος του Λαγού, Κ. Πλεύρης, πατριάρχης του ελληνικού εθνικοσοσιαλισμού και διαφημιζόμενος σαν ποινικολόγος υψηλών προδιαγραφών, υπέβαλε τη δεύτερη αίτηση αναστολής προτού περάσουν δύο μήνες από την απόρριψη της προηγούμενης (που είχε απορριφθεί ως ανυποστήρικτη)!

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον Πατέλη


Πηγή: eksegersi.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια