Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αίγιο: Το κόλπο με το τροχαίο δεν έπιασε


Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στο Αίγιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας με την συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, μία αλλοδαπή γυναίκα, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διάπραξη απατών.

 

Ειδικότερα, προχθές το απόγευμα, άγνωστος δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με ηλικιωμένη και προσποιούμενος τον αστυνομικό με το πρόσχημα ότι η κόρη της έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο τραυματισμό, της απαίτησε (30.000) ευρώ, προκειμένου η κόρη της να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες από το δήθεν τροχαίο ατύχημα.

 

Στη συνέχεια η συλληφθείσα, μετέβη σε πλατεία της πόλης του Αιγίου, όπου συναντήθηκε με την παθούσα και παρέλαβε από αυτήν, το χρηματικό ποσό των (2.000) ευρώ.

 

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας, στο πλαίσιο επισταμένων αναζητήσεων εντόπισαν χθες το απόγευμα την δράστιδα, στο Αίγιο και την συνέλαβαν.

 

Σε σωματικό έλεγχο που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας στη συλληφθείσα, βρήκαν και κατέσχεσαν το χρηματικό ποσό των 1.250 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο, όπου διέμενε η δράστιδα, οι αστυνομικοί βρήκαν επίσης και κατάσχεσαν 2.000 ευρώ.

 

Από την προανάκριση που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας από τον Ιανουάριο του 2022 έως χθες (2-4-2022), διέπραξαν συνολικά, (15) απάτες εκ των οποίων (12) απόπειρες, σε βάρος ηλικιωμένων πολιτών.

 

Ως προς την μεθοδολογία της εγκληματικής οργάνωσης επισημαίνεται ότι, τα μέλη της έχοντας δομημένη και διαρκή δράση, τηλεφωνούσαν σε πολίτες, προσποιούμενοι τους ιατρούς και με το πρόσχημα ότι οικείοι τους έχουν εμπλακεί σε τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό, απαιτούσαν χρήματα, προκειμένου οι εμπλεκόμενοι συγγενείς τους να υποβληθούν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

 

Σε άλλες περιπτώσεις επικοινωνούσαν με πολίτες, προσποιούμενοι τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι οικείοι τους έχουν προκαλέσει τροχαίο και προκειμένου να απόσχουν της ποινικής οδού απαιτούσαν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα.

 

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από την διάπραξη των απατών ανέρχεται συνολικά στις (40.000) ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν από τα υποψήφια θύματα τους (761.000) ευρώ.

 

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιγίου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να διακριβωθεί τυχόν εμπλοκή της και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

 

Συμβουλές:

 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά και για την πρόληψη διάπραξης ομοίων αδικημάτων σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών στο μέλλον συμβουλεύει τους συμπολίτες μας και ιδίως τους ηλικιωμένους τα εξής:

 

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο ή πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος).

Να μην ενδίδετε ποτέ σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται πάντα με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Μην απαντάτε ποτέ σε προσωπικές ερωτήσεις (όνομα, διεύθυνση, κ.λπ.) που σας κάνουν άγνωστοι, είτε για εσάς τους ίδιους, είτε για τα μέλη της οικογένειάς σας, ακόμη κι αν συστήνονται ως εμπορικοί αντιπρόσωποι, υπάλληλοι της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε κ.λ.π.

Να επιβεβαιώνετε τον αριθμό τηλεφωνικής σύνδεσης του καλούντα, σε περιπτώσεις τηλεφωνικών κλήσεων με απόκρυψη αριθμού.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται ποτέ η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια