Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ευδοκίμησε η αγωγή της χήρας δολοφονηθέντος στην Κάρπαθο κατά του δράστη που στο μεταξύ απεβίωσε


Με την υπ’ αριθμ. 7/2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (μεταβατική έδρα Καρπάθου) ευδοκίμησε η αγωγή που άσκησε η χήρα του δολοφονηθέντος Καρπάθιου Χρήστου Λαζαρίδη, κ. Κυριακή Παπαδοπούλου, κατά του 27χρονου δράστη, που απεβίωσε όντας κρατούμενος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί».

Με την αγωγή της η χήρα είχε στραφεί δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της κ. Κώστα Διακονή, κατά του δράστη και των γονέων του.
Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την αγωγή ως προς τους γονείς, κρίνοντας ότι ο δράστης απειλούσε παρουσία της δεύτερης εναγομένης ότι θα προβεί σε αυτοκτονία και όχι στην αφαίρεση της ζωής του Χρήστου Λαζαρίδη και συνεπώς δεν δύναται να αξιωθεί από την τελευταία η αποτροπή ενός αποτελέσματος, το οποίο δεν γνώριζε ότι επίκειται, αφετέρου διότι δεν θεμελιώνεται ιδιαίτερη νομική υποχρέωση της δεύτερης και τρίτου εναγόμενου ούτε από τον νόμο, καθώς ήταν ενήλικος και δεν τελούσε υπό δικαστική συμπαράσταση, ούτε από σύμβαση ούτε από προηγούμενη επικίνδυνη ενέργειά τους.

Το δικαστήριο με την απόφασή του υποχρεώνει τον δράστη, που έχει όπως προαναφέρθηκε στο μεταξύ αποβιώσει, να καταβάλει στην ενάγουσα το ποσό των 50.000 ευρώ με τον νόμιμο τόκο από την επομένη της επίδοσης της αγωγής μέχρι την πλήρη εξόφληση και κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή μέχρι το ποσό των 15.000 ευρώ.
Ο 27χρονος ημεδαπός, δράστης της δολοφονίας του 68χρονου Χρήστου Λαζαρίδη, ιδιοκτήτη μπαρ στα Πηγάδια της Καρπάθου, εκρατείτο από τον Οκτώβριο του 2020 σε εκτέλεση απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί».
Το δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή του, αφού προηγήθηκε όμοια εισαγγελική εισήγηση, είχε διατάξει τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό κατάστημα επί 5ετία αφού πρώτα έκρινε ότι τέλεσε την πράξη, πλην όμως υφίστατο έλλειψη ικανότητας για καταλογισμό λόγω ψυχικής νόσου ή ψυχικής διαταραχής στο πρόσωπο του δράστη.

Ο 27χρονος που ελάμβανε αγωγή στο πλαίσιο της κράτησής του, βρέθηκε νεκρός στον θάλαμο που εκρατείτο τον Νοέμβριο του 2021.

Ο 27χρονος έχοντας ιστορικό εισαγωγών στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και στην ιδιωτική κλινική «Γαλήνη» στη Γλυφάδα Αττικής και ενώ ήταν γνωστό στη μικρή κοινωνία της Καρπάθου ότι είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών, σύχναζε καθημερινά σχεδόν σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ μπαρ) με τον διακριτικό τίτλο «BISTROT», που διατηρούσαν στα Πηγάδια Καρπάθου ο Χρήστος Λαζαρίδης και η σύζυγός του, με τους οποίους διατηρούσε μια καλή σε γενικές γραμμές κοινωνική συναναστροφή, χωρίς να επιδεικνύει κάποια επιθετική συμπεριφορά.

Την 6η Ιουλίου 2019, ημέρα Σάββατο, έχοντας καθ’όλη σχεδόν τη διάρκεια της ημέρας αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, ο κατηγορούμενος μετέβη περί ώρα 22.30’- 22.45’ στο ανωτέρω καφέ μπαρ όπου ζήτησε να πιει ένα χυμό (βυσσινάδα). Ελάχιστα λεπτά αργότερα, αναχώρησε προς την οικία στην οποία διέμενε με τους γονείς του, προτού επανέλθει εκ νέου στο ανωτέρω καφέ μπαρ περί ώρα 23.20’, έχοντας στην κατοχή του ένα μαχαίρι κουζίνας (ανεξακρίβωτων διαστάσεων και χαρακτηριστικών) και έχοντας δηλώσει στη μητέρα του την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει («Πάω να κόψω το λαιμό μου»). Εκεί ευρισκόταν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Χρήστος Λαζαρίδης, ο οποίος συνομιλούσε με θαμώνες του καταστήματος. Αίφνης, ο κατηγορούμενος πλησίασε το σημείο όπου καθόταν ο Χρήστος Λαζαρίδης και άρχισε να τον γρονθοκοπεί στο στήθος, προκαλώντας του δύο εκχυμώσεις στη στερνική χώρα, οπότε ο παθών σηκώθηκε και έσπρωξε προς το μέρος του επιτιθέμενου μια καρέκλα προκειμένου να τον απωθήσει. Στη συνέχεια το θύμα άρχισε να τρέχει προκειμένου να αποφύγει την επίθεση, πλην όμως ο κατηγορούμενος, κρατώντας στο χέρι του το μαχαίρι, τον κατεδίωξε σε απόσταση περίπου πενήντα μέτρων, αρχικά προς το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με τον διακριτικό τίτλο «Βάλα», στο οποίο ο διωκόμενος εισήλθε καλώντας σε βοήθεια και στη συνέχεια προς το κατάστημα «Ο Ψηλορείτης» επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, όπου και ολοκληρώθηκε η καταδίωξη, αφού ο κατηγορούμενος είχε προηγουμένως καταφέρει στον παθόντα καίρια πλήγματα με μαχαίρι στο στήθος και στο θώρακα.

Καθ’όλη τη διάρκεια της επίθεσης ο κατηγορούμενος κατάφερε στο θύμα 9 χτυπήματα εκ των οποίων το ένα επέφερε πλήρη τομή-ρήξη του θωρακικού τοιχώματος και έπληξε τον πνευμονικό λοβό του με αποτέλεσμα τον θάνατό του εντός του Κέντρου Υγείας Καρπάθου όπου διακομίστηκε με ασθενοφόρο. Μετά την ολοκλήρωση των πληγμάτων, ο κατηγορούμενος ετράπη αμέσως σε φυγή.

ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Πηγή: dimokratiki.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια