Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στη μνήμη του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιώργου Καραϊβάζ




Στις 9 Απριλίου του 2021 ο πολύπειρος αστυνομικός συντάκτης, ένας από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους-ερευνητές στη χώρα μας και πολύ αγαπητός στο ευρύ κοινό, Γιώργος Καραϊβάζ, δολοφονήθηκε σε απόσταση 20 μέτρων από την οικία του, επιστρέφοντας από την εργασία του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star», στις 2.20 το μεσημέρι. Οι δύο εκτελεστές του επέβαιναν σε δίκυκλο και η δολοφονία του αποτελεί κατά την αστυνομία εκτέλεση πληρωμένου συμβολαίου θανάτου.

Οι στιγμές που βιώσαμε εκείνο το μεσημέρι οι συνεργάτες και φίλοι του Γιώργου Καραϊβάζ είναι οδυνηρές και ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό και την ψυχή μας.

Από το πρωί εκείνης της Παρασκευής του Απρίλη, που «σκοτείνιασε» την άνοιξη, είχα κακή διάθεση. Μόλις είχα ολοκληρώσει ένα θέμα για το διπλό έγκλημα στην Μακρινίτσα (το οποίο συμπωματικά ήταν και το τελευταίο θέμα του Γιώργου τηλεοπτικά) και ετοιμαζόμουν για τα διαδικτυακά μου μαθήματα, όταν έλαβα το πρώτο μήνυμα στο κινητό: «Εκτέλεσαν τον Γιώργο…», ήταν τα πρώτα λόγια που διάβασα…. το τηλέφωνό μου άρχισε να χτυπά και να μου μεταφέρεται το τι είχε συμβεί….θυμάμαι εκείνα τα δευτερόλεπτα να κλείνω το κινητό και να αισθάνομαι σαν να με έχουν ρίξει βίαια σε μία φουρτουνιασμένη θάλασσα, να έχω βρεθεί στον βυθό και να μην μπορώ να βγω στην επιφάνεια να πάρω ανάσα…

Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια το πόσο σκληρό ήταν το επόμενο χρονικό διάστημα, της συνειδητοποίησης…. να περνούν οι μέρες, οι μήνες και να μην υπάρχει δίπλα μας ο Γιώργος. Αυτό που σκεφτόμουν έντονα και ευχόμουν ήταν, τουλάχιστον, να μην είχε πονέσει τις τελευταίες του στιγμές, όταν τον χτύπησαν οι σφαίρες που του αφαίρεσαν τόσο βίαια τη ζωή…

Κρατώ όμως στην καρδιά μου και θέλω να αναφερθώ στον σεβασμό και στη μεγάλη αγάπη που έδειξε ο κόσμος στον Γιώργο. Ο Γιώργος ήταν πολύ αγαπητός σε ένα ευρύτατο κοινό, αυτό το διαπιστώναμε σε κάθε επιστημονική παρουσίαση του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, το πώς τον πλησίαζε το κοινό και με πόσο θαυμασμό του μιλούσαν οι νέοι μας επιστήμονες για την ερευνητική δημοσιογραφία και εκείνος πάντα ευγενής και χαμηλών τόνων είχε την προθυμία και τη διάθεση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Η δολοφονία του συγκλόνισε την κοινωνία μας και πολύς κόσμος από όλα τα επιστημονικά και επαγγελματικά πεδία μιλά μέχρι σήμερα με βαθιά συγκίνηση για τον Γιώργο, για το ήθος του, την ακεραιότητά του και το υψηλό επίπεδο της δημοσιογραφίας που ασκούσε.



Ένας χρόνος μετά και η πληγή στην καρδιά μας αιμορραγεί ακόμα…για τον δημοσιογράφο, τον ερευνητή, τον πατέρα, τον σύζυγο, τον φίλο, τον συνεργάτη….Ο Γιώργος ήταν μία μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους, γιατί πίστευε στον άνθρωπο και την αξία του. Έδινε μάχες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ατόμου και στεκόταν πάντα δίπλα στην οικογένειά του, στους συνεργάτες, στους φίλους του. Μετά τη δολοφονία του Γιώργου, η πίστη μου σε έναν δίκαιο κόσμο κλονίστηκε. Πάλεψα πολύ με τον εαυτό μου, να αποκτήσω ξανά τον βηματισμό μου.

Γνώρισα τον Γιώργο το 2017, με την έκδοση του τότε βιβλίου μου για τους αστυνομικούς και δικαστικούς συντάκτες. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι την άγρια δολοφονία του η επικοινωνία μας ήταν τακτική. Γιατί όπως μου είχε πει από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας: «Αγγελικούλα, δεν ασχολούμαι τόσο με τη δική σου θεματολογία, η δική μου ερευνητική ενασχόληση αφορά το οργανωμένο έγκλημα, αλλά θα είμαι δίπλα σου και θα στηρίξω όλες τις δράσεις σας». Κάθε φορά τον ευχαριστούσα και εκείνος με ταπεινότητα μου έλεγε: «Μη με ευχαριστείς. Είναι υποχρέωσή μου να στηρίζω τους νέους επιστήμονες». Σε αυτή την πρώτη μας συνάντηση το 2017 του είχα, θυμάμαι πολύ έντονα, πει «Είναι πολύ επικίνδυνος ο χώρος με τον οποίο ασχολείστε ερευνητικά. Να προσέχετε. Δεν φοβόσαστε;» και μου είχε απαντήσει «Κάθε χώρος έχει τις δυσκολίες του. Εγώ κάνω απλά τη δουλειά μου».

Ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε μεγαλείο ψυχής και τολμούσε να μπει μπροστά για όλους μας και για την υπεράσπιση του δικαίου. Τολμούσε να αγωνιστεί για τις αξίες και τα ιδανικά του. Αγαπούσε την οικογένειά του, τη δουλειά του και τους φίλους του. Οι εκτελεστές του μας στέρησαν έναν πολύτιμο άνθρωπο και μας καταδίκασαν σε έναν βαθύ πόνο που δυστυχώς δεν απαλύνει ο χρόνος. Ο χρόνος απλώς μας οδηγεί στη συνειδητοποίηση ότι ο Γιώργος δεν θα γυρίσει από το ταξίδι που όλοι νιώθουμε ή προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι έχει πάει, δεν θα απαντήσει πια στα μηνύματά μας, δεν θα επιστρέψει τις κλήσεις μας, δεν θα γράψει με την αιχμηρή του πένα που έμπαινε στην ουσία των υποθέσεων, πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο και τη δεοντολογία, δεν θα οργανώσει μαζί μας τις επιστημονικές δράσεις που σχεδιάζαμε. Ο Γιώργος όμως θα είναι πάντα στην καρδιά μας για να μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε σε έναν κόσμο σκληρό.

Έχω τη βεβαιότητα ότι ο Γιώργος εξακολουθεί να έχει ανοιχτή την αγκαλιά του από ψηλά και μας χαμογελά. Μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια και μας παροτρύνει να τολμήσουμε να κατακτήσουμε όλα όσα ονειρευόμαστε…. Κι εγώ θέλω να τον προσφωνήσω πάλι «Αγαπημένε μου κ.Καραϊβάζ», ακριβώς όπως ξεκινούσαμε την κάθε συνομιλία μας και να του πω:

«Θα είσαστε πάντα στην καρδιά μου και κάποια μέρα ίσως πιστέψω πάλι με την ίδια δύναμη, σε έναν κόσμο καλό και δίκαιο, όπως αυτός για τον οποίο αγωνιζόσασταν»……

Η διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξε μία από τις προτεραιότητες του Γιώργου Καραϊβάζ. Ειδικά για την προστασία της ανηλικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού, ο Γιώργος έμπαινε πάντα μπροστά και όπως έλεγε «Τα παιδιά είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε στη ζωή μας». Μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω link το βίντεο από την επιστημονική δράση που είχαμε οργανώσει στον Ιανό για τα δικαιώματα του παιδιού, υπό τον τίτλο «Εγκλήματα κατά της ζωής, παιδιά και ΜΜΕ: προβληματισμοί και προκλήσεις»», την οποία είχε καλύψει με βιντεοσκόπηση το BLOD (Bodossaki Lectures on Demand) του Ιδρύματος Μποδοσάκη: Εγκλήματα κατά της ζωής, παιδιά και ΜΜΕ: προβληματισμοί και προκλήσεις – Bodossaki Lectures on Demand (blod.gr)



Πηγή:aggelikikardara.wordpress.com


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια