Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


32ο Πανελλαδικό Συνέδριο Π.Ο.ΑΣ.Υ: Προτάσεις μέλους της Δυναμικής Πρωτοβουλίας Λαρισαίων Αστυνομικών


Η τοποθέτηση του κ. Γεωργίου ΖΗΣΑΚΗ, Αντιπροσώπου  Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

 

Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. και εκλεγμένοι Αντιπρόσωποι - Σύνεδροι των Πρωτοβάθμιων Αστυνομικών Ενώσεων από όλη την Ελλάδα χαιρετίζω με την σειρά μου τις εργασίες του 32ου πανελλαδικού Συνεδρίου της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

 

Θέλω να αναφερθώ σε τρία θέματα του κλάδου μας που έχουν αντίκτυπο στην τσέπη μας

 


1. Στολή και ατομικά εφόδια

 

Γνωρίζουμε όλοι τη ΜΗ χορήγηση ατομικών εφοδίων για πάνω από μια δεκαετία.

 

Ίσως μερικοί γνωρίζετε, ότι σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες χορηγείται ετήσια ειδική αποζημίωση για την αγορά ή αντικατάσταση της προβλεπόμενης υπηρεσιακής στολής π.χ. ΕΚΑΒ

 

 

 

Αποτελεί ζήτημα αξιοπρεπείας για τους συναδέλφους, η αγορά στόλων και ατομικών εφοδίων με δική τους ευθύνη και πρωτοβουλία, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα εργασιακά τους καθήκοντα, και το γεγονός ότι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά ατομικών εφοδίων!!

 

Η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να τα χορηγεί αυτά, και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά διαχρονικά οι νόμοι και κανονιστικές διαταγές της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

 

 

Θα μπορούσε να θεσπιστεί και για μας, εφάπαξ χρηματική αποζημίωση κάθε έτος, για την προμήθεια στολών και υποδημάτων ή επιτέλους να μας παρέχουν έτοιμες στολές, υποδήματα κλπ.

 

 

 

2. Μισθολόγιο - Επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας

 

Γνωρίζουμε ότι το μισθολόγιο των αστυνομικών, διαμορφώθηκε με το Νόμο 4472/2017 και παρέχει πέρα από το βασικό μισθό, επιδόματα κατά μήνα, μεταξύ των οποίων της οικογενειακής παροχής και των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας.

 

Α. Το επίδομα οικογενειακής παροχής,  χορηγείται μηνιαίως ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και εφόσον τα τέκνα είναι άγαμα, δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος και φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση.Ή εάν φοιτούν σε οποιονδήποτε φορέα μεταλυκειακής εκπαίδευσης, δημόσιας ή ιδιωτικής, η παροχή δίδεται για τα αναγκαία εξάμηνα των σπουδών και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

 

Β. Το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας παρέχεται λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων των εν λόγω στελεχών καθώς και της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας, οριζόμενο ανάλογα με το βαθμό και προσαυξανόμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση!!! των υπαλλήλων (έγγαμοι, έγγαμοι με τέκνα).

 

 

 

Το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας είναι το μοναδικό επίδομα σε όλες τις ειδικές κατηγορίες λειτουργών και υπαλλήλων του δημοσίου, στελεχών ενόπλων δυνάμεων – σωμάτων ασφάλειας, το οποίο συνδέεται με το επίδομα οικογενειακής παροχής, και   αυξάνει ανάλογα με το βαθμό και την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, δηλαδή με το αν έχει τέκνα που να αναγνωρίζονται ως προστατευόμενα μέλη της οικογένειας!

 

Δεν είναι δυνατόν να υφίστανται διαφορά, απαρχής ή εν συνεχεία μείωση, στο ύψος του ποσού του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, επειδή αλλάζει η οικογενειακή κατάσταση.

 

 

 

Το επίδομα  ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας θα πρέπει να αποσυνδεθεί από το επίδομα οικογενειακής παροχής, όπως σωστά εξαιρούνται ΟΛΑ τα υπόλοιπα επιδόματα.

 

 

 

3. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης

 

Με το άρθρο 29 του Νόμου 3986/1.7.2011 και τα Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής επιβλήθηκε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η οποία συνεχίζει με διαδοχικές παρατάσεις έως σήμερα.

 

Όχι όμως για όλους! Καθώς η υποχρέωση καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης παρέμεινε και επιβαρύνει μόνο τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους!

 

Ήδη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων από 3.3.2022 έχει θέσει στην διάθεση όλων των δικαστικών λειτουργών τα σχέδια για την διεκδίκηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

 

Μήπως θα πρέπει και εμείς να κάνουμε προσφυγή;

 


Κλείνοντας θα ζητήσω όπως τα εν λόγω θέματα συμπεριληφθούν στο διεκδικητικό πλαίσιο της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

 


Σας ευχαριστώ.
Πηγή: dypla-police.blogspot.comΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια