Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ομιλία ΚΑΤΣΑΡΟΥ Ευάγγελου Αντιπρόσωπου της Ε.ΑΣ.Υ.Α. στη Π.Ο.ΑΣ.Υ. στο 32ο συνέδριο της Π.Ο.ΑΣ. Υ.


Εξαιτίας της πρωτοφανούς προσπάθειας φίμωσης που επέλεξε να επιβάλλει η πλειοψηφούσα παράταξη στο 32ο Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ, τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών δεν κατάφεραν να εκφωνήσουν τις ομιλίες τους, μολονότι είχαν δηλώσει ρητά την επιθυμία τους. Η ομιλία του ΚΑΤΣΑΡΟΥ Ευάγγελου που παρατίθεται στη συνέχεια, ο οποίος είναι εκλεγμένος Αντιπρόσωπος στην Ένωση της Αθήνας και μέλος της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών, κατατέθηκε στα πρακτικά του Συνεδρίου. Αυτό έγινε διότι η ψήφιση της καταστατικής τροποποίησης για το ενιαίο ψηφοδέλτιο επήλθε με μια αιφνιδιαστική κίνηση από μεριάς του προεδρείου του Συνεδρίου, χωρίς πιο πριν να επιτραπεί στους συνέδρους να τοποθετηθούν. Η ομιλία είχε ως εξής:

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Είμαι αντιπρόσωπος της Ένωσης Αθηνών εκλεγμένος με την Πρωτοβουλία Αστυνομικών.

Το συνέδριο μας λαμβάνει χώρα σε μέρες δύσκολες που προεικάζουν το μέλλον δυσοίωνο. Όπως όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι έτσι και ο δικός μας πλήττεται τόσο από την γενικότερη οικονομική πολιτική κατάσταση όσο και ειδικότερα στα εργασιακά μας δικαιώματα και τις εργασιακές μας συνθήκες.

Όσο και η κυβέρνηση διαλαλεί ότι βελτιώθηκε η θέση του αστυνομικού στη κοινωνία και λύνει καθημερινά μας προβλήματα, η υπηρεσιακή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε τη διαψεύδει πεισματάρικα. Τα κομμένα και χρωστούμενα ρεπό σχεδόν στο σύνολο των υπηρεσιών της Αθήνας, αλλά και στην επαρχία, η μη τήρηση του χρόνου εργασίας και η ανυπαρξία εβδομαδιαίου προγράμματος υπηρεσίας, οι αλλαγές υπηρεσίας στο όνομα των εκτατών αναγκών. Τα πάρεργα που όλο μειώνονται ή θα μειωθούν όπως διατείνεστε, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται όπως είδαμε και στη διάρκεια της πανδημίας και στα lockdown. Τα εκατοντάδες μέτρα τάξης ή ασφάλειας που ως εργαζόμενοι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη χρησιμότητα τους και απασχολούν συναδέλφους σε ένα αντικείμενο που δεν προσφέρει στην ασφάλεια του πολίτη. Η ανεπάρκεια σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό ασυρμάτους αλεξίσφαιρα γιλέκα, τεχνικός έλεγχος οχημάτων κ.ο.κ.

Τα χρόνια της πανδημίας λειτούργησαν σαν «λυδία λίθος» τόσο για τη κυβέρνηση όσο και για τις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων ενώσεων και της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Φάνηκε ποίος προσπαθεί να λύσει προβλήματα να βοηθήσει το συνάδελφο να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση και ποίος απλά ήταν κυβερνητικό φερέφωνο. Δυστυχώς και η Π.Ο.ΑΣ.Υ όσο και πολλές πρωτοβάθμιες ενώσεις (π.χ. της Αθήνας και συνολικότερα της Αττικής) επιλέξανε το ρόλο του στυλοβάτη στη κυβερνητική πολιτική ή πιο απλά ξεπλέναν τη κυβέρνηση όπου βρεθούν και όπου σταθούν αν δεν ήταν απών και άλαλοι. Όταν οι συνάδελφοι μας μετέφεραν την αγωνία τους για το πως θα διαχειριστούν κάποιο κρούσμα του ιού εντός των υπηρεσιών αφού επίσημα δεν είχε δοθεί κάποια οδηγία χειρισμού, ύστερα από τη κατακραυγή των συναδέλφων το υπουργείο ασθμαίνοντας εξέδωσε ένα μνημόνιο ενεργειών, που δεν ήταν εφαρμόσιμο σε πολλά σημεία του. Όταν έκλειναν υπηρεσίες ολόκληρες γιατί νοσούσε η πλειοψηφία των συναδέλφων σ’ αυτές. Η αναγκαιότητα να λυθεί το θέμα της καθαριότητας των τμημάτων και των κρατητηρίων, που αντί για μόνιμη και οριστική λύση με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, βλέπουμε προσωρινές λύσεις με αναθέσεις βραχυχρόνιες/ ετήσιες σε διάφορες εταιρείες καθαριότητας, δηλαδή μπαλώματα σε ένα χρόνιο πρόβλημα που έγινε επιτακτικό λόγω κορωνοϊού. Που ήταν η Π.Ο.ΑΣ.Υ. όταν χρειάστηκε να προστατευτούν οι συνάδελφοι με υποκείμενα νοσήματα που ήταν ευάλωτοι στον ιό, ώστε να πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού. Ποιες ήταν οι ενέργειες της ώστε ως συνδικαλιστικός φορέας να πιέσει για το απολύτως λογικό να υπάρξουν μαζικοί έλεγχοι από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ. στα τμήματα στις πολυπληθείς κεντρικές υπηρεσίες, να απαιτήσεις όπως και τόσοι συνδικαλιστικοί φορείς, την διάθεση δωρεάν μοριακών διαγνωστικών test για τους συναδέλφους.

Στο συνέδριο μας θα έπρεπε να ασχολούμαστε, αυτός σε τελική ανάλυση είναι και ο ρόλος μας, για τα προβλήματα των συναδέλφων τα υπηρεσιακά αλλά και της γενικότερης καθημερινότητας του. Η ακρίβεια έχει εξανεμίσει και έχει μειώσει στην ουσία το μισθό μας. Τα πενήντα ευρώ πλέον ισούνται με τα είκοσι ευρώ. Είναι πανθομολογούμενο ότι η ακρίβεια έχει δυσκολέψει τη ζωή μας και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η κλιμάκωση του πολέμου θα επιτείνει την άνοδο των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, στην ενέργεια και τα καύσιμα. Δυστυχώς έχει γίνει βραχνάς για κάθε συνάδελφο το σούπερ μάρκετ τα καύσιμα μία απλή βόλτα, στη τελική, με τα παιδιά μας ή με τη γυναίκα μας. Ο μισθός εξανεμίζεται τις πρώτε δέκα μέρες αν σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι πληρώνουμε ενοίκια ή κάποια δόση στεγαστικού δανείου, φροντιστήρια και δραστηριότητες των παιδιών μας και κάποιοι ίσως να στείλουμε έστω κάποια λίγα χρήματα στου γονείς μας που δεν τους φτάνει η σύνταξη ή είναι άνεργοι. Διερωτώμαι, ως ομοσπονδία θα ψελλίσουμε κάτι; Θα βάλουμε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων οικονομικών και άλλων μέτρων που θα βοηθήσουν το συνάδελφο; Να έρθουμε σε επαφή με άλλα σωματεία/ ενώσεις/ομοσπονδίες εργαζομένων που και αυτοί διεκδικούν άμεσα μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας. Άδικα ίσως σ’ αυτή τη διοίκηση της ομοσπονδίας να θέτω τέτοιους προβληματισμούς, εσείς θα μας πείτε ότι τα 13€ που έδωσε η κυβέρνηση φτάνουν και περισσεύουν για να γεμίσουμε τα ρεζερβουάρ μας.

Τελειώνοντας δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην αλλαγή του καταστατικού στο τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων και των διοικητικών συμβουλίων στις ενώσεις μας και στη ομοσπονδία. Καμώνεστε τους δημοκράτες και τους ενωτικούς μακριά από κόμματα και άλλα σαχλά που λέτε όλο αυτό το διάστημα.

• Αλήθεια πόσο δημοκρατική και πόσο ανεξάρτητη ομοσπονδία έχουμε που αντί να είμαστε στα κάγκελα για τη ωμή κυβερνητική παρέμβαση η διοίκηση της ομοσπονδίας επιχαίρει και γιορτάζει

• Αλλά ποιοι μιλάνε για ενότητα και ακομμάτιστο συνδικαλισμό αυτοί που είναι νύχι κρέας με τη κυβέρνηση και σε κάθε συνάντηση με τους υπουργούς περισσεύουν τα χαμόγελα και οι αβρότητες

• Αυτοί που στη διάρκεια της πανδημίας σε κάθε τηλεοπτικό παράθυρο και ραδιόφωνο ως περιοδεύων θίασος λιβανίζατε τη κυβερνητική πολιτική για την προσtασία από το COVID-19. Τη πολιτική εκείνη που έχει 26000 νεκρούς τουλάχιστον με τους 16000 νεκρούς να μην έχουν πρόσβαση στη κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

• Απευθύνομαι στους αντιπροσώπους που στηρίζουν εσάς και τους λέω ότι η διάταξη αυτή χτυπάει και τους ίδιους .Αυτοί που στηρίζετε θέλουν να σας μαντρώσουν να μην αντιδράσετε ούτε εσείς μπροστά σε αυτά που έρχονται λέγοντας σας ότι αν φύγετε από αυτούς ή προβάλλετε κάποιο πρόβλημα, ή δεν αντέξετε στον εμπαιγμό και το βορβορώδες παιχνίδι τους, θα σας πετάξουν σαν τη τρίχα από το ζυμάρι.

Βέβαια ο στόχος ο πραγματικός με την αλλαγή του καταστατικού είναι να χτυπηθεί κάθε αντίθετη και διαφορετική φωνή μέσα στην αστυνομία. Και επιμένω στη διαφορετική φωνή, διότι αντιθέσεις υπάρχουν και με άλλες παρατάξεις αλλά λίγο πολύ σε κεφαλαιώδη ζητήματα συμφωνείτε και ανεξαρτήτου κυβέρνησης ακολουθείτε την ίδια τακτική. Δεν επιθυμεί η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση και εσείς μια συνδικαλιστική παράταξη που θα ανοίγει θέματα στους συναδέλφους για το ρόλο μας στη κοινωνία, που θα τους μιλάει για τον άδικο κατασταλτικό χαρακτήρα απέναντι σε διεκδικήσεις εργαζομένων, όπως στη Καβάλα στα διυλιστήρια και στις προβλήτες στο λιμάνι, σε διαδηλώσεις, που θα είναι καρφί στο μάτι τους. Δεν επιθυμούν συνδικαλιστές που θα γυρνάνε στις υπηρεσίες και θα αναδεικνύουν προβλήματα θα πιέζουν τους διοικητές και τη εκάστοτε διεύθυνση για λύσεις, και όχι όπως κάνουν πολλές διοικήσεις ενώσεων μας και της ομοσπονδίας που φωτογραφίζονται με ταξιάρχους και βγάζουν διθυραμβικές ανακοινώσεις για το δήθεν έργο τους. Δεν θέλουν συνδικαλιστικές παρατάξεις που δεν τάζουν σε συναδέλφους αλλά τους λέμε να οργανωθούμε και να παλέψουμε μέσα στις υπηρεσίες, ώστε να έχουμε την καθημερινότητα που μας αξίζει. Που θέλουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα και ομοσπονδία μαχητική διεκδικητική να βρίσκεται στους δρόμους μέσα στις υπηρεσίες, σε συνεργασία με άλλες ομοσπονδίες μαζί με το εργατικό κίνημα να διεκδικούμε, να μαχόμαστε για ευρύτερες απαιτήσεις μας και δικαιώματα μαζί με τον λαός μας και όχι απέναντι του.

Εμείς ό,τι και αν γίνει ό,τι τροπολογία νόμο και να φέρουν θα γυρνάμε τις υπηρεσίες θα μιλάμε με τους συναδέλφους θα προσπαθούμε να οργανωθούμε για να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν. Μαζί μας δεν ξεμπερδεύετε.

Ευχαριστώ



Πηγή: protast.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια