Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αυξήσεις σε συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 14 χρόνια – Ποιοι θα είναι οι "τυχεροί"

Η Ελλάδα ανακτά το δικαίωμα να κάνει αυξήσεις στους συνταξιούχους ύστερα από 14 χρόνια. Οι αυξήσεις δεν θα είναι οριζόντιες. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι.
Συνταξιούχοι
Η τελευταία φορά που συνταξιούχος κατέστη δικαιούχος αύξησης στις μηνιαίες αποδοχές του, ήταν το 2008, όταν ακόμη δεν γνωρίζαμε τι είναι "Lehman Brothers" και "μνημόνιο". Το 2023, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της μεταμνημονιακής εποπτείας η οποία τοποθετείται χρονικά στον Αύγουστο- η Ελλάδα θα ανακτήσει το δικαίωμα να κάνει αυξήσεις στους συνταξιούχους ύστερα από 14-15 χρόνια, τα οποία κατά κύριο λόγο ήταν γεμάτα από περικοπές όπως η κατάργηση του δώρου Πάσχα, του δώρου Χριστουγέννων αλλά και η μείωση των ονομαστικών αποδοχών μέσα από τις "εισφορές αλληλεγγύης". 

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι των αυξήσεων

Δυστυχώς, οι αυξήσεις δεν θα είναι οριζόντιες. Δικαιούχοι, θα καταστούν μόνο όσοι λαμβάνουν σύνταξη η οποία δεν ξεπερνά το ποσό που προκύπτει με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, όπως αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 2020 με τον νόμο Βρούτση. Όσοι έχουν τη λεγόμενη "θετική προσωπική διαφορά" (δηλαδή εισπράττουν και σήμερα περισσότερα χρήματα από όσα προκύπτουν με τον νέο τρόπο υπολογισμού) δεν θα δουν καμία αύξηση.

Αυτό που θα συμβεί για τη συγκεκριμένη ομάδα συνταξιούχων είναι ότι η αύξηση θα περιορίσει την προσωπική διαφορά και σε κάποιες περιπτώσεις θα την μηδενίσει. Με μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς, και αυτοί οι συνταξιούχοι θα καταστούν δικαιούχοι αυξήσεων σε επόμενο γύρο. 

Και όσοι λαμβάνουν σύνταξη που συνάδει με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων;

Αυτοί θα δουν αύξηση στις μηνιαίες τους αποδοχές από την 1/1/2023.

Ποιο θα είναι το ποσοστό της αύξησης;

Το προβλέπει ο νόμος. Το 50% θα προέλθει από την μεταβολή του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% από τον πληθωρισμό. Έτσι, αν το άθροισμα πραγματικής ανάπτυξης του ΑΕΠ και πληθωρισμού φτάσει στο 8% (που είναι και ένα πιθανό σενάριο με βάση τα όσα προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής), οι αυξήσεις για τις συντάξεις, όσων δικαιούνται, θα ανέλθει στο 4%.

Άρα, στα 1000 ευρώ μεικτή σύνταξη, οι νέες αποδοχές θα φτάσουν στα 1040 ευρώ. Φυσικά, αυτή η αύξηση δεν θα φτάσει ολόκληρη στον δικαιούχο καθώς επί της αύξησης θα υπολογιστεί παρακράτηση φόρου. Δεδομένου ότι η φορολογική κλίμακα δεν θα αλλάξει, το όποιο ποσό εισπραχθεί επιπλέον θα φορολογηθεί με συντελεστή από 22% και πάνω.

Οι αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Μέχρι στιγμής, αυξήσεις στις συντάξεις έχουν δοθεί μόνο με έμμεσο τρόπο ή σε ειδικές περιπτώσεις με τον σχετικό κατάλογο να διαμορφώνεται ως εξής:

1. Αυξήσεις στις κύριες συντάξεις: Μόνιμες αυξήσεις δόθηκαν σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω με τον ν. 4670/2020 (Νόμου Βρούτση). Πάνω από 225.000 συνταξιούχοι είδαν μόνιμες αυξήσεις από 0,56% έως 7,21% (αναλόγως των χρόνων ασφάλισης) στο ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης.

2. Αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις: Ακυρώθηκε νομοθετικά η περικοπή όσων είχαν άθροισμα μηνιαίας κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Συνολική αύξηση εισοδήματος για 235.000 συνταξιούχους που ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Η μεσοσταθμική μηνιαία σύνταξη των νέων συνταξιούχων επικουρικής γήρατος αυξήθηκε από 196 ευρώ (τέλος 2018) σε 222 ευρώ στο τέλος του 2021.

3. Πρόσθετες αυξήσεις σε επιμέρους ομάδες συνταξιούχων

· Δόθηκαν αυξήσεις στους συνταξιούχους που εργάζονται, καθώς το "πέναλτι παράλληλης εργασίας" μειώθηκε από 60% σε 30%.

· Υπήρξε σημαντική μείωση της λεγόμενης "προσωπικής διαφοράς" για 550.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Πρόκειται για παλαιούς συνταξιούχους (που είχαν συνταξιοδοτηθεί προ του Νόμου Κατρούγκαλου) και οι οποίοι δεν είδαν μεν αυξήσεις στις συντάξεις τους από τον επανυπολογισμό του Νόμου Βρούτση, είδαν όμως χάρη σε αυτόν τον Νόμο, μείωση ("ροκάνισμα") της προσωπικής τους διαφοράς με αυξήσεις που δόθηκαν για το ‘20, το ‘21 και το ‘22. Έτσι από το 2023 που θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις – οι αυξήσεις θα δοθούν βάσει ενός μαθηματικού τύπου που προβλέπεται στη Νομοθεσία- οι συνταξιούχοι αυτοί θα βρεθούν σε καλύτερη θέση για την αύξηση των συντάξεών τους.

4. Αύξηση του εισοδήματος μέσω της ευνοϊκότερης φορολόγησης

· Μειώθηκε σε 9% από 22% ο φορολογικός συντελεστής για ετήσια εισοδήματα από συντάξεις και μισθούς έως 10.000 ευρώ και κατά 1% για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.


Πηγή: www.thetoc.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια