Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ευρωπαϊκό SOS για την ενδοοικογενειακή βία: Γυναίκες η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων – Σε εφαρμογή οι νέες αποφάσεις της ΕΣΔΑ



Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας. Γυναίκες η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων.




Ένα νέο θεματικό ενημερωτικό δελτίο για υποθέσεις που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία δημοσίευσε το Τμήμα Εκτέλεσης Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.



Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημείωσε στις αποφάσεις του ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα γενικό πρόβλημα που επηρεάζει όλα τα κράτη μέλη και το οποίο δεν εμφανίζεται πάντα στη δημόσια σφαίρα, καθώς συχνά λαμβάνει χώρα εντός προσωπικών σχέσεων ή κλειστών κυκλωμάτων και επηρεάζει διάφορα μέλη της οικογένειας, αν και γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων. Τόνισε επίσης ότι απαιτούνται ολοκληρωμένα νομικά και άλλα μέτρα για την παροχή στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αποτελεσματικής προστασίας και διασφαλίσεων.





Ενδοοικογενειακή βία: Τι περιλαμβάνει το ενημερωτικό δελτίο

Το ενημερωτικό δελτίο συνοψίζει τα μέτρα που αναφέρθηκαν από 12 κράτη μέλη για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των παραβατών ως απάντηση σε 18 διαφορετικές αποφάσεις της ΕΣΔΑ.

Καλύπτει θέματα όπως μέτρα ευαισθητοποίησης, ενίσχυση της νομικής προστασίας και υποστήριξης των θυμάτων και βελτίωση των ερευνών, καθώς και βήματα για τη βελτίωση της παρακολούθησης και της συλλογής δεδομένων.

Αυτό είναι το δέκατο τρίτο από μια σειρά θεματικών ενημερωτικών δελτίων σχετικά με αλλαγές στην εθνική νομοθεσία, πολιτική και πρακτική σε όλη την Ευρώπη που συνδέονται με την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΣΔΑ.

Τα προηγούμενα ενημερωτικά δελτία καλύπτουν συνταγματικά θέματα, αποτελεσματικές έρευνες, θρησκευτική ελευθερία, περιβάλλον, ανεξαρτησία και αμεροληψία του δικαστικού συστήματος, δικαιώματα των παιδιών, ελευθερία έκφρασης, συνθήκες κράτησης, δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, της μετανάστευσης και του ασύλου και των Ρομά και των ταξιδιωτών.
Το συγκεκριμένο ενημερωτικό δελτίο παρέχει παραδείγματα γενικών και μεμονωμένων μέτρων που αναφέρθηκαν από τα κράτη στο πλαίσιο της εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία σχετικά με: ολοκληρωμένες πολιτικές, νομική προστασία, υποστήριξη θυμάτων και αποτελεσματικές έρευνες, μέτρα πρόληψης και ευαισθητοποίησης, καθώς και παρακολούθηση και συλλογή


Πηγή: www.dikastiko.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια