Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Financial Times: Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να είναι τέχνασμα της Ρωσίας για να ανασυνταχθεί ο στρατός



Τη στιγμή που έχει ξεκινήσει νέος κύκλος συνομιλιών ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να ενισχύονται στα μέτωπα




Νωρίς την Τετάρτη, ρωσικές δυνάμεις μαγνητοσκοπήθηκαν να φεύγουν από το κατεχόμενο έδαφος της Οσετίας στη Γεωργία και να κατευθύνονται προς το ουκρανικό μέτωπο μαζί με άρματα μάχης και άλλα βαριά τεθωρακισμένα.

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι μετά από τρεις εβδομάδες σφοδρών μαχών, η Μόσχα επιδιώκει να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία φέρνοντας νέα στρατεύματα από αλλού.

Κάποιοι το θεώρησαν αυτό ως σημάδι ότι η ρωσική επίθεση δεν πηγαίνει και πολύ καλά. Ωστόσο, κυρίως εγείρεται το ερώτημα σχετικά με το εάν ο τρέχων κύκλος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα τέχνασμα για να ανασυνταχθεί και να κερδίσει χρόνο ο ρωσικός στρατός όσο φθάνουν οι ενισχύσεις, αναφέρουν οι Financial Times.

Ακόμη και πριν από την εισβολή, πρόσωπα όπως ο συνταξιούχος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, είχε αμφιβάλει για την αποτελεσματικότητα των ρωσικών δυνάμεων σε ενδεχόμενη επίθεση. Σήμερα, το ερώτημα πλέον είναι αν η Μόσχα έχει καν τα στρατεύματα που χρειάζεται για να καταλάβει τα εκτεταμένα εδάφη που διεκδικεί.

Οι ΗΠΑ έχουν υπολογίσει ότι περίπου 6.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής. Οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι ο αριθμός είναι διπλάσιος. Αντίθετα, η Μόσχα ανέφερε στις 2 Μαρτίου ότι 498 είχαν πεθάνει. Στις ένοπλες συγκρούσεις, ο αριθμός των τραυματιών είναι συνήθως πολλαπλάσιος του αριθμού των θανάτων. Πάντως, όποιος κι αν είναι ο πραγματικός αριθμός θανάτων και τραυματισμών, η ισχυρή αρχική δύναμη της ρωσικής εισβολής με 200.000 στρατιώτες φαίνεται πως έχει χάσει το μομέντουμ των πρώτων ημερών, ώστε να καταλάβει γρήγορα και αποτελεσματικά μεγάλες πόλεις.

«Οι Ρώσοι έχουν απελπιστική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού», εκτιμά ο Τζακ Γουότλινγκ, ερευνητής στο Royal United Services Institute. «Έχουν προχωρήσει κατά μήκος πολλών αξόνων και μοίρασαν τις δυνάμεις τους [...] Αυτό που στην πραγματικότητα κατάφεραν να κάνουν είναι να μπουν σε πολλές ανεξάρτητες αστικές μάχες, και σε καθεμία από αυτές τους λείπει η μάζα για να καταλάβουν τις πόλεις που πολιορκούν με επίθεση».

Παρόλο που τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να πιέζουν στα νότια και νοτιοανατολικά, οι ουκρανικές αντεπιθέσεις έχουν επιβραδύνει την απόπειρα περικύκλωσης του Κιέβου.

Παράλληλα, οι αναλυτές λένε ότι τα στρατεύματα που καταφθάνουν από την ανατολική στρατιωτική περιοχή της Ρωσίας θεωρούνται γενικά λιγότερο αποτελεσματικά από τις καλύτερα προετοιμασμένες μονάδες από τη δυτική στρατιωτική περιοχή.

Η χρήση ξένων μαχητών, όπως οι 16.000 Σύροι που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στην Ουκρανία, προσφέρει επίσης μόνο μια μερική λύση στο πρόβλημα. Άλλοι μαχητές από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι αποτελεσματικοί στο πεδίο της μάχης: «Δεν είναι εξοικειωμένοι με το πεδίο και δεν έχουν ισχυρό αίσθημα δέσμευσης με τον λόγω πόλεμο», λέει ο Γουότλινγκ.

Πηγή: www.lifo.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια