Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όλα τα εκκρεμή πακέτα αναδρομικών και αυξήσεων στις συντάξεις

Υπουργείο Εργασίας Δύο συν ένα μεγάλα "πακέτα” αναδρομικών και αυξήσεων αναμένεται να "τρέξουν” φέτος. Τα δύο είναι "βεβαιωμένα”, ενώ το τρίτο δεν έχει ακόμα κριθεί.     

Σε σχέση με εκείνο που δεν έχει ακόμα κριθεί, αφορά τα αναδρομικά "παλιών” συνταξιούχων οι οποίοι υπέστησαν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα "δώρα” κατά το 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2016-Μαΐου 2015. Αρχές του ερχόμενου Απριλίου, δηλαδή σε περίπου 1½ μήνα από σήμερα, αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ.

Αν είναι θετική, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr, τότε οι "παλιοί” συνταξιούχοι (κοντά στο 1 εκατ.) θα δικαιούνται την επιστροφή ύψους περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, ανοιχτό παραμένει (μέχρι την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης και εφόσον αυτή είναι θετική για τους συνταξιούχους) το πότε και με ποιους ρυθμούς θα πληρωθούν τα αναδρομικά. 

Το δεύτερο πακέτο αναδρομικών είναι "βεβαιωμένο” και αφορά τους συνταξιούχους οι οποίοι περιμένουν τη σύνταξή τους. Το "πακέτο" αυτό χωρίζεται σε δύο βασικά μικρότερα. Το πρώτο αφορά τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις και το δεύτερο τις εκκρεμείς επικουρικές. Σε σχέση με τις κύριες συντάξεις, προτεραιότητα για την κυβέρνηση έχει η μείωση των εκκρεμών κύριων συντάξεων για όσους είχαν μία (πχ μόνο τέως ΙΚΑ ή μόνο τέως ΟΑΕΕ κλπ.) ή διαδοχική ασφάλιση (πχ αρχικά ΙΚΑ και μετά ΟΑΕΕ). Ο εκμηδενισμός του πλήθους αυτής της κατηγορίας των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων (κοντά στις 80.000) και η καταβολή αναδρομικών κοντά στα 270 εκατ. ευρώ έως τον ερχόμενο Ιούνιο αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης έναντι των θεσμών. Ωστόσο, πέραν των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων υπάρχουν άλλες περίπου 50.000 μη ληξιπρόθεσμες αιτήσεις οι οποίες εκκρεμούν και αφορούν επίσης μία ή διαδοχική ασφάλιση (με κόστος αναδρομικών επιπλέον 120 εκατ. ευρώ). Επίσης υπάρχουν επιπλέον 50.000 εκκρεμείς αιτήσεις οι οποίες αφορούν παράλληλη ασφάλιση. Εκείνοι που τις έχουν υποβάλλει είναι συνταξιούχοι με ταυτόχρονη ασφάλιση σε πάνω από ένα Ταμείο, οι οποίοι έχουν λάβει μία σύνταξη και αναμένουν και τη δεύτερη σύνταξη -προσαύξηση στην πρώτη. Εξάλλου εκκρεμούν επιπλέον 25.000 αιτήσεις για διεθνή σύνταξη. Την ίδια ώρα, σε τροχιά αύξησης του ρυθμού εκκαθάρισης έχουν μπει και οι 120.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχουν μετρηθεί αναδρομικά ύψους 220 εκατ. ευρώ. 

Το τρίτο μεγάλο πακέτο αφορά ιδίως τους "νέους” συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016 με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και του νόμου Βρούτση.

Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για κοντά 600.000 συνταξιούχους οι οποίοι δικαιούνται αύξηση στις ονομαστικές συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023 , καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2022 λήγει το "πάγωμα” των αυξήσεων, το οποίο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, η αύξηση αυτή θα μπορούσε να ανέλθει στο 4%. Δεδομένου ότι η μέση κύρια σύνταξη βάσει νόμου Κατρούγκαλου ανέρχεται κοντά στα 700 ευρώ, μετά την αναμενόμενη αύξηση θα ανέλθει στα 728 ευρώ (ή 28 ευρώ/μήνα ή 336 ευρώ/έτος). Η αύξηση θα καταβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, καθώς οι συντάξεις Ιανουαρίου καταβάλλονται τότε. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος σε ετήσια βάση αναμένεται στα 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αύξηση, "λογιστική” όμως, θα λάβει και η μεγάλη πλειοψηφία των "παλιών” συνταξιούχων (δηλαδή εκείνων που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το Μάιο του 2016), καθώς θα μειωθεί η αρνητική προσωπική διαφορά τους.  

Πηγή:www.capital.gr

 

 

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια