Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Την Τετάρτη θα αποφασίσει το Διεθνές Δικαστήριο Χάγης εάν οι Ρώσοι προχώρησαν σε εγκλήματα πολέμου





ΗΠΑ και συμμαχικές δυνάμεις διατείνονται ότι η Μόσχα έχει προχωρήσει σε εγκλήματα πολέμου - Τι είναι οι βόμβες διασποράς Με τη Δύση να κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου σε βάρος της Ουκρανίας, αποφασίστηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να αποφανθεί για το θέμα την Τετάρτη.

Πριν από μια βδομάδα, το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) γνωστοποίησε πως θα ζητήσει έγκριση για να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο εισαγγελέας Καρίμ Καν είχε εκφράσει την Παρασκευή την ανησυχία του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δήλωσε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει καταγγελίες για εγκλήματα που έχουν ανακύψει στην παρούσα κρίση.

«Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε στη διαδικασία αναζήτησης και εξασφάλισης εξουσιοδότησης από το Προανακριτικό Τμήμα του Δικαστηρίου για να ξεκινήσουμε την έρευνα», αναφέρει το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που εδρεύει στη Χάγη.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα-Τόμας Γκρινφίλντ, δήλωσε στο BBC ότι το Κρεμλίνο έχει προχωρήσει σε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

«Εργαζόμαστε με άλλα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας για να ακτινογραφήσουμε τα εγκλήματα στα οποία έχει προβεί η Ρωσία σε βάρος των πολιτών της Ουκρανίας» επισήμανε, συγκεκριμένα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ.

Τι είναι οι βόμβες διασποράς

Οι βόμβες διασποράς (συσσωματωμάτων) κουβαλούν μικρά βομβίδια που είναι προγραμματισμένα να εκραγούν στον αέρα (εγκαιροφλεγή) η στο έδαφος (κρουσιφλεγή) η μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (βραδυφλεγή) ως νάρκες. Για παράδειγμα η βόμβα συσσωματωμάτων CBU-87, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον στις Νατοϊκές επιχειρήσεις, περιέχει 202 βομβίδια που σκορπίζονται στη γύρω περιοχή. Κάθε μία από αυτές θα εκραγεί εκσφενδονίζοντας περίπου 300 θραύσματα ικανά να διατρήσουν ελαφρά τεθωρακισμένα.

Τα βομβίδια που δεν εκρήγνυνται σπέρνονται στο έδαφος και εκρήγνυνται σε ανύποπτο χρόνο προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους. Κατά συνέπεια αυτά τα πυρομαχικά εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία με τις νάρκες όσον αφορά τις μεταπολεμικές τους απώλειες.

H εκκαθάριση της περιοχής από τις βόμβες διασποράς που δεν έχουν εκραγεί (UXO: Unexploded Ordnance) είναι εξαιρετικά επίπονη διότι αυτές είναι μικρές σε μέγεθος και μπορεί ακόμη να βρίσκονται κρεμασμένες σε δέντρα η στις στέγες των σπιτιών και να πέσουν στο έδαφος και στους ανθρώπους πολύ αργότερα.

Πηγή: www.protothema.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια