Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ουκρανία: Στην Τουρκία η συνέχεια των διαπραγματεύσεων – Συνεχίζονται τα τυφλά χτυπήματα







Στην Τουρκία θα συνεχιστούν από τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο νέος αυτός γύρος συνομιλιών θα διεξαχθεί πρόσωπο με πρόσωπο από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Νταβίντ Αρακχάμια, έναν εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία προσπαθεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, για να δημιουργήσει μια περιοχή ελεγχόμενη από τη Μόσχα, αφού απέτυχε να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών. Ο Κίριλο Μπουντάνοφ δήλωσε ότι πρόκειται για μία προσπάθεια δημιουργίας Βόρειας και Νότιας Κορέας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί θα προσπαθήσουν να ανατακαταλάβουν με ανταρτοπόλεμο τα εδάφη που έχασαν από τη Ρωσία.

Το βρετανικό υπουργείο Αμύνης αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι επικεντρώνονται στο να περικυκλώσουν τις αυτονομιστικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας, ενώ προελαύνουν από το Χάρκοβο στα βόρεια και τη Μαριούπολη στα νότια, στη στιγμή που το πεδίο μάχης σε όλη τη βόρεια Ουκρανία παραμένει στατικό.(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Το ρωσικό υπουργείο Αμύνης επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έπληξε στρατιωτικούς στόχους στη δυτική ουκρανική πόλη Λβιβ με πυραύλους κρουζ υψηλής ακρίβειας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, η Ρωσία έπληξε έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στη Λβιβ με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ για να χτυπήσει ένα εργοστάσιο στην πόλη που χρησιμοποιείται για την επισκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, σταθμών ραντάρ και σκοπεύτρων για άρματα μάχης.

Ψύχραιμοι, παρά τις πυραυλικές επιθέσεις που δέχτηκε η πόλη τους, παραμένουν οι κάτοικοι της πόληγ. Η ανησυχία πάντως είναι έκδηλη, καθώς μέχρι πρότινος πίστευαν ότι η περιοχή της Δυτικής Ουκρανίας είναι εκτός εμβέλειας και σχετικά ασφαλής από τα ρωσικά πυρά.

Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανέφερε ότι μια εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στο Χάρκοβο έγινε και πάλι στόχος βομβαρδισμού από τη Ρωσία, ενώ οι μάχες καθιστούν αδύνατη την εκτίμηση των ζημιών.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα τυφλά χτυπήματα στις πολιορκημένες πόλεις στο Νότο και την Ανατολή, όπως τη Μαριούπολη. Mε τις πληροφορίες από ουκρανικές αρχές να αναφέρουν ότι τουλάχιστον 139 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα, ενώ 205 έχουν τραυματιστεί και την καταγγελία από την αναπληρώτρια πρωθυπουργό, Ιρίνα Βερεστούκ στο πρακτορείο nexta ότι 40.000 Ουκρανοί έχουν μετακινηθεί από τους Ρώσους σε άγνωστες περιοχές, η ανησυχία στην περιοχή είναι δικαιολογημένη.(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ενώ πρόσθεσε πως οι άμαχοι της Μαριούπουλης μπορούν να εκκενώσουν την πόλη με ιδιωτικά οχήματα.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι θα υπάρξει “συλλογική ενοχή” αν δεν γίνει κάτι για να βοηθηθούν οι άμαχοι στη Μαριούπολη, την πόλη αυτή της Ουκρανίας την οποία έχουν περικυκλώσει οι ρωσικές δυνάμεις.

Στο Κίεβο τα πράγματα σήμερα ήταν ήρεμα και ο κόσμος προσπαθούσε να επιστρέψει στην κανονικότητα. Αντίθετη εικόνα επικρατούσε στην Στονγιάνκα, κοντά στο Ίρπιν, όπου τα κτήρια είναι κατεστραμμένα, οι δρόμοι βομβαρδισμένοι και μια υπόκωφη ηρεμία επικρατεί στην ουκρανική πόλη, που έγινε στόχος των ρωσικών βομβαρδισμών τις προηγούμενες ημέρες. Η ίδια έχει εγκαταλειφθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τους κατοίκους της. Οι ελάχιστοι που απέμειναν, βιώνουν την εκκωφαντική σιωπή της και τη μυρωδιά καμένου στα κατεστραμμένα σπίτια.

Στον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών έχουν περάσει αρκετές περιοχές στο Ντονέτσκ, με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti να μεταδίδει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους.
ΟΗΕ: 1.119 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι 1.119 άμαχοι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στην Ουκρανία και 1.790 έχουν τραυματιστεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα.

Περί τα 15 κορίτσια και 32 αγόρια, καθώς και 52 παιδιά των οποίων δεν έχει γίνει γνωστό το φύλο, συγκαταλέγονται στους νεκρούς, ανέφεραν τα Ηνωμένα Εθνη σε ανακοίνωσή τους που αφορά την περίοδο από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 26ης Μαρτίου.(AP Photo/Nariman El-Mofty)
Διπλωματικές αναταράξεις για την Ουκρανία

Αντιδράσεις εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα έπρεπε να είναι πρόεδρος της Ρωσίας.

Γαλλία και Βρετανία παίρνουν αποστάσεις με τον ίδιο το Γάλλο πρόεδρο να σχολιάζει πως είναι κάτι που ο ίδιος δεν θα έλεγε ποτέ. Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι τέτοιες δηλώσεις το μόνο που θα καταφέρουν είναι να κλιμακώσουν την ένταση την ώρα που στόχος είναι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. Τόνισε επίσης ότι μέσα στις επόμενες δυο μέρες θα έχει νέα συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Βρετανός υπουργός Παιδείας ανέφερε πως εναπόκειται στο ρωσικό λαό να αποφασίσει για την κυβέρνηση του.

Ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να μιλάει με τη Μόσχα και όχι να γκρεμίζονται οι γέφυρες επικοινωνίας.

Σε συνέντευξη του στο CNNTurk, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι: «Ο Πρόεδρός μας επανέλαβε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν αναγνωρίζουμε την άδικη εισβολή της Ουκρανίας από τη Ρωσία».

Το σχόλιο του Τζο Μπάιντεν, έγινε στο τέλος της ομιλίας του στη Βαρσοβία και όπως αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν εκτός κειμένου. Από το Λευκό Οίκο ξεκαθαρίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.AP Photo/Yuriy Vasilenko)

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ. Εξήγησε ότι αυτό που ήθελε πολύ απλά να πει ο Τζο Μπάιντεν είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να έχει την άδεια να επιτίθεται στην Ουκρανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Στα μέσα της εβδομάδας (Τετάρτη ή Πέμπτη) αναμένεται η ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συνεχίζει τις παρεμβάσεις του σε κοινοβουλευτικά σώματα ανά τον κόσμο σε μια προσπάθεια διασφάλισης επιπλέον στήριξης στην Ουκρανία. Κοινό σημείο στις μέχρι στιγμής ομιλίες του η έκκληση για αύξηση οικονομικής και στρατιωτικής πίεσης στη Ρωσία αλλά και οι συνεχείς αναφορές του στις απώλειες παιδιών και αμάχων στην Ουκρανία.

Μέσω βιντεοκλήσης ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο με τους βουλευτές του να τον υποδέχονται με θερμό χειροκρότημα.

Πηγή: www.ertnews.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια