Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συνάντηση στην Αττάλεια: Δεν κόπηκαν οι γέφυρες








Μια ψυχρή ειρήνη είναι καλύτερη από έναν Ψυχρό πόλεμο», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μετά το τέλος της συνάντησής του στην Αττάλεια με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Μία δήλωση που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια «μερικής συμφιλίωσης», μετά από μία συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα, αλλά δεν απέδωσε χειροπιαστά αποτελέσματα. Όπως είπε και ο Ντμίτρο Κουλέμπα, «συζητήσαμε μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν υπήρξε καμία πρόοδος σε αυτό το θέμα». Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών άφησε μάλιστα μία αιχμή λέγοντας ότι «θα πρέπει να παρέμβουν άλλοι, που είναι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων».

Οι γέφυρες δεν κόπηκαν όμως. Και μόνο η διεξαγωγή της συνάντησης ήταν ένα θετικό γεγονός, μέσα στο ζόφο του πολέμου. «Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, Θα τα ξαναπούμε σε αυτή τη μορφή», είπε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση.

Οι 384 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι που είχαν εισρεύσει στην Αττάλεια για να παρακολουθήσουν τη συνάντηση του ηλικίας 71 ετών Λαβρόφ με τον 40χρονο Κουλέμπα, άκουσαν επίσης τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να λέει πώς «δεν έχουμε άλλη εναλλακτική, θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο. Θέλουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει στη Λευκορωσία ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες».
Συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι;

Ο Λαβρόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι. «Το βλέπουμε θετικά. Ο Πούτιν είναι έτοιμος για αυτό. Πάντα το λέγαμε αυτό. Αλλά η συνάντηση δεν πρέπει να γίνει για διαπραγμάτευση», είπε. Ο Λαβρόφ πρόσθεσε: «Θέλουμε η Ουκρανία να είναι μια ουδέτερη χώρα. Ο Πούτιν έχει επίσης δηλώσει πολλές φορές, στην πραγματικότητα, δεν αντιτιθέμεθα με κανέναν τρόπο στην ασφάλεια της Ουκρανίας αντιτιθέμενοι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Θέλουμε την ασφάλεια τόσο των ευρωπαϊκών χωρών όσο και της Ουκρανίας, αλλά νοιαζόμαστε επίσης για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας», είπε.

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τον βομβαρδισμό νοσοκομείου Παίδων στη Μεδιόπολη, ο Λαβρόφ είπε ότι η στόχευση αμάχων στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου ήταν «παραπληροφόρηση των δυτικών ΜΜΕ» και ότι σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σταθμεύουν στο νοσοκομείο. «Η Αμερική δημιουργεί ένα βιολογικό εργαστήριο στην Ουκρανία», ισχυρίστηκε ο Λαβρόφ.

Ο Κουλέμπα ήταν πολύ πιο φειδωλός στις δηλώσεις του. Επαίνεσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που φιλοξένησε τη συνάντηση και πρόσθεσε: «Η Ουκρανία δεν εξαπέλυσε αυτήν την επίθεση. Εμείς απλώς αμυνόμαστε».

Ο Λαβρόφ από την πλευρά του δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, υπεραμυνόμενος των θέσεων της Μόσχας: «Δεν κηρύξαμε πόλεμο στην Ουκρανία. Ήταν θέμα ασφάλειας. Κάναμε προσπάθειες πριν, δεν μας άκουσαν», υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ισχυρίστηκε επίσης ότι «η ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση, προχωράει σύμφωνα με το σχέδιο», αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τις απαγορευμένες από τη Μόσχα λέξεις, όπως «πόλεμος» ή «εισβολή» .

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι εξοπλίζει την Ουκρανία. «Οι Δυτικοί ενεργούν επικίνδυνα, βλέπουμε να μεταφέρονται στην Ουκρανία χιλιάδες εκτοξευτές πυραύλων. Αυτά είναι όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες… Η Δύση θέλει η Ουκρανία να λειτουργήσει εναντίον της Ρωσίας. Είναι επιθετικοί απέναντι σε οτιδήποτε ρωσικό».
Όχι όπλο το φυσικό αέριο

Ερωτηθείς για τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι δεν θα πλήξουν τη ρωσική οικονομία. «Θα πετύχουμε στην οικονομία. Θα βγούμε πιο δυνατοί από αυτή την κρίση. Όταν οι Δυτικοί μιλούν για αξίες, θα ξέρουμε πλέον ότι αυτό δεν ισχύει. Η αντίδραση των Δυτικών στις ενέργειές μας είναι πραγματικά σκληρή. Είδαμε ότι το δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία μπορεί να καταργηθεί. Αυτό παραβιάζεται κατάφωρα. Θα το αντιμετωπίσουμε σίγουρα. Από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς να εξαρτιόμαστε από τη Δύση», υποστήριξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Ερωτηθείς για την αντίδραση της Ρωσίας στο εμπάργκο στο ρωσικό αέριο, ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Μόσχα «θα αντιμετωπίσει τις κυρώσεις κατά των εταιρειών μας. Θα λάβουμε τέτοια μέτρα προφύλαξης που δεν θα βρεθούμε ποτέ ξανά σε παρόμοια κατάσταση. Θα καταστήσουμε αδύνατη τη λήψη μέτρων που θα βλάψουν την οικονομία μας. Το θέμα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το αφήνουμε στη συνείδηση των Δυτικών. Δεν το χρησιμοποιήσαμε ποτέ ως όπλο», υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Πηγή:www.naftemporiki.gr





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια