Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανάλυση: Τι σηματοδοτεί για τα ελληνοτουρκικά η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης




Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν είναι μια νέα προσπάθεια από τις αρκετές που έχουν γίνει και στο παρελθόν για να ξαναπιάσουν το νήμα οι δυο χώρες, που υπό το βάρος και της σύγκρουσης στην Ουκρανία , δηλώνουν ότι μπορεί η θετική ατζέντα και η συνεργασία τους ως μέλη του ΝΑΤΟ απέναντι στις απειλές που εχουν προκύψει ,να ανέβουν στον «αφρό», χωρίς φυσικά να εξαφανίσουν την μεγάλη απόσταση που τις χωρίζει στα προβλήματα που προκύπτουν στις διμερείς σχέσεις, που αφορούν την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τις μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις.

Όπως είπε ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, η ελληνική πλευρά δεν έτρεφε πριν από την συνάντηση καμίαα ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαν να γίνουν θεαματικές υπερβάσεις αλλά τουλάχιστον ήθελε να πέσουν οι τόνοι καθώς ερχόμαστε από μια μακρά περίοδο εντάσεων και οξύτατης ρητορικής.

Σε μια τέτοια ανοικτή συζήτηση είναι λογικό ότι τέθηκαν τα ζητήματα που θεωρεί σημαντικά η κάθε πλευρά. Ο Τούρκος πρόεδρος βάσει της ανακοίνωσης της προεδρίας τα περιέγραψε σε ένα βαθμό, λέγοντας ότι προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινή διάλογο. Αναφέρθηκε σε:

  • προβλήματα του Αιγαίου
  • στις μειονότητες
  • την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (που εδώ περιλαμβάνει τον Φ.Γκιουλεν και το ΠΚΚ)
  • και την παράνομη μετανάστευση .
  • Πόσο ειλικρινής ειναι αυτη αλλαγη τόνων από την τουρκική ηγεσία που δεν μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρο σε μηνυματα συνεννόησης?

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι το διεθνές περιβάλλον δεν σηκώνει νεες εστίες έντασης στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Μακάρι αυτή η εικόνα την οποία θελει να προβάλλει η Τουρκία ως ειρηνοποιού και για διαθεση βελτίωσης των σχέσεων με χώρες που μέχρι τώρα είχε εχθρικές σχέσεις (Αρμενία, Ισραήλ, Εμιράτα) που γίνεται και για λόγους οικονομικούς καθώς ταλανίζεται η τουρκική οικονομία, να είναι ειλικρινής και να αφορά και τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Ένα θετικό βημα φαίνεται ότι εγινε σήμερα τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων ,αλλά αυτή η εικόνα θα κριθεί στην πράξη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης


Πηγή:www.ertnews.gr     








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια