Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από διαρροή πυρηνικής ενέργειας»





Παρά τους φόβους για την πυρηνική ασφάλεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται ότι οι συνέπειές της στην Ελλάδα, ίσως να μην είναι μεγάλες.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας εμφανίζεται καθησυχαστική για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αν γίνει κάποιο πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία.

Βέβαια, για κάθε ενδεχόμενο, υπάρχει αναθεωρημένο σχέδιο παρέμβασης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με επιστήμονες της Επιτροπής.

Την ώρα που η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων απειλείται, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) παρακολουθεί ενεργά και αδιάλειπτα την κατάσταση στην Ουκρανία όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια.

Μέχρι σήμερα, με βάση τα πλέον αξιόπιστα διαθέσιμα δεδομένα, η κατάσταση της ραδιενέργειας περιβάλλοντος στην Ουκρανία καθώς και σε όλες τις γειτονικές της χώρες αναφέρεται φυσιολογική, σημειώνουν οι επιστήμονές της Επιτροπής.

«Αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες στη χώρα μας, στην απευκταία περίπτωση ραδιολογικού ή πυρηνικού συμβάντος στην Ουκρανία, τονίζεται ότι, λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν μπορεί να προκληθεί μια κατάσταση κινδύνου στην Ελλάδα που θα απαιτούσε επείγοντα μέτρα προστασίας της ζωής ή της υγείας από την ακτινοβολία», αναφέρει η ΕΕΑΕ.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έχει εκπονήσει πρόσφατα νέο, πλήρως αναθεωρημένο «εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων».

Το σχέδιο αυτό προβλέπει εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων σε τρόφιμα και ζωοτροφές και, κατά μέγιστο, ενδεχόμενο περιορισμό στην κατανάλωση συγκεκριμένων τοπικά παραγόμενων ειδών.

«Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να καταστούν αναγκαία πιο δραστικά μέτρα, όπως η εκκένωση πληθυσμού ή η χορήγηση χαπιών ιωδίου», τονίζεται με έμφαση από τους ειδικούς.

Ειδικά ως προς το τελευταίο, η ΕΕΑΕ δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστεί αναγκαία η χορήγηση χαπιών σταθερού ιωδίου στην Ελλάδα και δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να προμηθεύεστε δισκία ιωδίου «προληπτικά» και «για κάθε περίπτωση».

Σημειώνεται, ότι «οι ταμπλέτες αυτές είναι φαρμακευτικό σκεύασμα του οποίου η αυθαίρετη λήψη χωρίς ιατρική αιτιολόγηση μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες».

Η χορήγηση ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος αφορά μόνο τον άμεσα επηρεαζόμενο πληθυσμό, κοντά στην περιοχή του ατυχήματος, όπου η προβλεπόμενη δόση ραδιενέργειας στον θυρεοειδή αδένα είναι πάνω από κάποια καθορισμένα επίπεδα, διευκρινίζεται ενώ οι ειδικοί καταλήγουν πως το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας δεν αφορά με κανέναν τρόπο περιοχές «που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, όπως η χώρα μας».

Της Γιάννας Σουλάκηwww.iatropedia.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια