Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τουρκία: Με νέο εκλογικό νόμο ο Ερντογάν, δυσκολεύει νίκη της αντιπολίτευσης








Μπορεί η Τουρκία να μεγαλοπιάνεται διεθνώς και μάλιστα να φιγουράρει ως εγγυήτρια δύναμη σε ενδεχόμενο ειρήνευσης στην Ουκρανία, ωστόσο «ο λύκος κι αν εγέρασε...»

Ο Ερντογάν πολιτεύεται ως ηγέτης με διεθνές εκτόπισμα, αλλά δεν ξεχνά ότι στο εσωτερικό της Τουρκίας, υπολείπεται, δημοσκοπικά τουλάχιστον των αντιπάλων του. Γι αυτό παρουσίασε ένα νέο εκλογικό νόμο που πλήττει τις συμμαχίες.



Καταρχήν, ο νέος νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο δώδεκα μήνες μετά την υιοθέτηση του από την Εθνοσυνέλευση, την τουρκική Βουλή. Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση πρόωρων εκλογών. Θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης 2023, το πιθανότερο.

Ο νέος εκλογικός νόμος (το σχέδιο δηλαδή που εκπόνησαν, προφανώς οι εκλογικοί εγκέφαλοι του ΑΚΡ) προσπαθεί να περιορίσει τις δυνατότητες της αντιπολίτευσης.

Προβλέπει την κατανομή εδρών με βάση τις ψήφους που κάθε μεμονωμένο κόμμα λαμβάνει σε μια περιφέρεια και όχι με τη βάση τις συμμαχίες κομμάτων, όπως προβλέπει ο σημερινός νόμος.



Αυτό σημαίνει ότι η αντιπολίτευση, που λειτουργεί ως συμμαχία πολλών κομμάτων, θα δυσκολευτεί περισσότερο για να κερδίσει την αυτοδυναμία στην Εθνοσυνέλευση. Αυτό αποκτά πολύ μεγάλη σημασία, ιδίως στην περίπτωση που ο Ερντογάν δεν καταφέρει να επανεκλεγεί Πρόεδρος.



Ο νέος νόμος, που αναμένεται να προωθηθεί την αμέσως επόμενη περίοδο για ψήφιση, μειώνει το όριο που απαιτείται ώστε ένα κόμμα να εκπροσωπείται στην Εθνοσυνέλευση από 10% σε 7%.



Πηγή:www.ethnos.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια