Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ακρίβεια: Μείωση των φόρων σε καύσιμα και ενέργεια ζητούν Ευρωβουλή και Κομισιόν








Την ανάγκη προσωρινής μείωσης της φορολογίας σε καύσιμα και ενέργεια προτείνουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο



Την ανάγκη προσωρινής μείωσης της φορολογίας σε καύσιμα και ενέργεια προτείνουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ανασχεθούν οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ενημέρωση – σύνοψη που παρείχε η Ευρωβουλή για τα σχετικά θέματα αναφέρεται μεταξύ άλλων στα βραχυπρόθεσμα εθνικά μέτρα για τον μετριασμό των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και τροφίμων, και στις σχετικές συστάσεις που έκανε η Κομισιόν στις 24 Μαρτίου.

Στη σύνοψη σημειώνεται πως :
Προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών των τροφίμων στους πιο ευάλωτους η Κομισιόν πρότεινε ότι τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόσουν μειωμένους συντελεστές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και να ενθαρρύνουν τους οικονομικούς φορείς να μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής καθοδήγησης στα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να κάνουν βέλτιστη χρήση του νομικού πλαισίου για τον μετριασμό των υπερβολικών τιμών ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων παρεκκλίσεων ανά χώρα βάσει της οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας, ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην Ενιαία Αγορά. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η πλειονότητα των κρατών μελών έχει θέσει σε εφαρμογή μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια ή/και την τηλεθέρμανση. Ωστόσο, «πολλές δυνατότητες, ιδίως στο πλαίσιο της οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων συντελεστών ή των απαλλαγών για τα νοικοκυριά, δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως».

Πηγή:www.cnn.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια