Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


Μεγάλοι οι κίνδυνοι από την κατάψυξη τροφίμων – Πότε μπορούν να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση







Πόσες μέρες όμως αντέχουν τα φαγητά στην κατάψυξη; Ο καθηγητής μικροβιολογίας τροφίμων, Στάθης Γκιαούρης, δίνει την απάντηση.

«Θεωρητικά μπορεί να διατηρηθεί επ’ άπειρον. Σε αυτή τη χαμηλή θερμοκρασία δεν μπορεί κανένας μα κανένας μικροοργανισμός ν’ αναπτυχθεί» επισημαίνει ο κ. Γκιαούρης.








Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το βακτήριο έχει ήδη αναπτυχθεί μέσα στα τρόφιμα πριν τα βάλουμε στην κατάψυξη;

«Η κατάψυξη είναι ένας τρόπος και να συντηρηθούν οι μικροοργανισμοί και όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία τόσο καλύτερα για τους μικροοργανισμούς» απαντά ο κ. Γκιαούρης.

Εκτός από το κρέας, άφοβα μπορούμε να καταψύχουμε ψωμί, γάλα, σκληρά τυριά και ελαφρώς βρασμένα ζυμαρικά.

Εν αντιθέσει με τα αυγά, τα λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και τα μαλακά τυριά που δεν πρέπει να μπαίνουν στον καταψύκτη.

Φασολάκια σε σπιτική κονσέρβα είχε καταναλώσει η 46χρονη γυναίκα από το Κιάτο που έχασε τη ζωή της από το βακτήριο της αλλαντίασης. Όπως εξηγούν ειδικοί στο LIVE NEWS, το μοιραίο λάθος έγινε στην αποστείρωση της κονσέρβας χωρίς η γυναίκα να καταλάβει πως κατανάλωνε μολυσμένα φασολάκια.

«Ο καταναλωτής αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει. Δεν είναι ένα τρόφιμο αλλοιωμένο στη γεύση ή την οσμή για να ψυλλιαστεί και να πει “α δεν θα το καταναλώσει”» τονίζει ο Καθηγητής, Στάθης Γκιαούρης.
Γιατί απαγορεύεται το μέλι στα βρέφη;

Το επικίνδυνο βακτήριο της αλλαντίασης δεν κρύβεται όμως μόνο σε ανεπαρκώς αποστειρωμένες κονσέρβες, όπως στην περίπτωση της 46χρονης αλλά και στο μέλι, που δια ροπάλου απαγορεύεται να καταναλωθεί από βρέφη.

«Δεν πρέπει να δίνουμε μέλι στους πρώτους 12 μήνες ζωής γιατί αυτά τα σπόρια μπορεί να υπάρχουν επίσης στο μέλι. Μπορούν ν’ αναπαραχθούν μέσα στο έντερο και να αναπαραχθεί η τοξίνη μέσα στο έντερο του βρέφους» τονίζει ο κ. Γκιαούρης.

Από την ηλικία των δύο ετών, η μικροχλωρίδα στο έντερο έχει σχηματιστεί και η κατανάλωση μελιού γίνεται χωρίς φόβο.

«Σχεδόν αμέσως το φαγητό πρέπει να μπει ψυγείο. Γιατί και μέσα σε λίγες ώρες και δη τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να γίνει η ζημιά» αναφέρει ο κ. Γκιαούρης.

Ο καταψύκτης είναι σαν ένα κουμπί που σταματά τη διαδικασία ωρίμανσης λένε οι ειδικοί. Ωστόσο όταν το τρόφιμο ξεπαγώσει, η διαδικασία ωρίμανσης ξαναξεκινά και πρέπει να καταναλωθεί εντός 24ωρου.



Πηγή: www.newsit.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια