Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου





Επιβεβαίωσε τη διενέργεια του νέου γύρου συνομιλιών ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν


Τη Δευτέρα θα λάβει χώρα ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ οι μάχες στα ουκρανικά εδάφη μαίνονται για 18η συνεχή ημέρα με τη Ρωσία να περικυκλώνει πόλεις – κλειδιά και να βρίσκεται μια ανάσα από την εισβολή στο Κίεβο.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή αλλά θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Ο Πεσκόφ προέβη στις δηλώσεις αυτές αφότου ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρέστοβιτς υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές πραγματοποιούν συνομιλίες σήμερα, εστιάζοντας κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη.

Ο Αρέστοβιτς δήλωσε, επίσης, ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει αρκετά στρατεύματα στη Μαριούπολη ώστε να μην καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.

Σημειώνεται πως ο νέος γύρος συνομιλιών θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στο βάθος συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι;

Αν και κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, αντίστοιχα, δεν επετεύχθη κάποια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, τα τελευταία 24ωρα οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για μικρή πρόοδο στις συνομιλίες των δύο πλευρών, η οποία ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα των διαπραγματεύσεων σε αυτή τη φάση.

«Υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια στις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως μου έχουν μεταφέρει οι ρώσοι διαπραγματευτές» ισχυρίστηκε την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Πεσκόφ, σύμφωνα με τις οποίες το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων, αλλά θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη για να παράγει αποτελέσματα.

«Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Θεωρητικά, είναι πράγματι πιθανό» είπε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν ότι μια συνάντηση μεταξύ Ρώσου και Ουκρανού προέδρου μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι «πρώτα, οι αντιπροσωπείες και οι υπουργοί πρέπει να κάνουν μέρος των εργασιών που απαιτούνται για να διασφαλίσουν ότι οι πρόεδροι δεν θα συναντηθούν μόνο και μόνο για να συναντηθούν, αλλά θα πραγματοποιήσουν επαφές που θα αποφέρουν αποτελέσματα».

«Η θέση της Ρωσίας δεν είναι μυστική, έχει διατυπωθεί και τεθεί υπόψη των ουκρανών διαπραγματευτών. Περιμένουμε να λάβουμε τις διευκρινίσεις τους» πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
«Θέλω διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και χειροπιαστά αποτελέσματα» λέει ο Ζελένσκι

Εκ νέου έκκληση για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος ελπίζει το Ισραήλ να βοηθήσει έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ιερουσαλήμ, χάρη στη «σημαντική θετική επιρροή» του ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ στη ρωσική ηγεσία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ζελένσκι είπε ότι τα κλιμάκια διαπραγμάτευσης των δύο χωρών συζητούν «συμπαγείς» προτάσεις και δεν «ανταλλάσσουν τελεσίγραφα».
Οριστική πρόταση Πούτιν σε Ζελένσκι;

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, η Ρωσία έχει καταθέσει οριστική πρόταση στην Ουκρανία, την οποία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλείται να αποδεχτεί ή να απορρίψει, όντας όμως σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Οπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μετέβη το Σάββατο στη Μόσχα όχι τόσο για να κομίσει κάποια πρόταση όσο για να δει πώς και τι σκέφτεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να ενημερώσει στη συνέχεια τις δυτικές κυβερνήσεις.

Επικαλούμενη ανθρώπους με γνώση των συνομιλιών, η Jerusalem Post αναφέρει ότι η πρόταση προς την Ουκρανία είναι «δύσκολη» (εννοεί, στην αποδοχή), αλλά όχι «απίθανη». Είναι όμως και χειρότερη από αυτή που θα δεχόταν ο Ζελένσκι πριν από την εισβολή. Σε κάθε περίπτωση «το κενό μεταξύ των δύο χωρών» δεν είναι μεγάλο, επιμένει η εφημερίδα.

Επιπλέον, ο Πούτιν δέχτηκε να σταματήσει την προέλαση των δυνάμεών του (δόθηκε εντολή για προσωρινή κατάπαυση), περιμένοντας την απόφαση του Ζελένσκι.

Τι θα συμβεί αν το Κίεβο απορρίψει την πρόταση; Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το είχε προδιαγράψει σε δηλώσεις του: «Θα συμβεί το χειρότερο». Και αυτό λέγεται ότι θα είναι μια εντολή από τον ρώσο πρόεδρο «να αλλάξει το πρόσωπο της Ουκρανίας» με ανηλεή βομβαρδισμό.

Εξάλλου, ο Πούτιν έχει φτάσει σε σημείο από το οποίο δεν μπορεί να κάνει πίσω ή να υποχωρήσει και πρέπει να παρουσιάσει νίκες.

Από την άλλη πλευρά, αναφέρουν οι πηγές της Jerusalem Post, ο Ζελένσκι είναι διχασμένος. Αφενός απολαμβάνει την τεράστια δημοφιλία του που τον κάνει ένα είδος Τσε Γκεβάρα της εποχής μας, αλλά γνωρίζει και το τέλος του αργεντινού επαναστάτη.

Οι πηγές λένε ότι ο ουκρανός πρόεδρος μπορεί να ενισχύσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά το κόστος θα είναι βαρύ. Πιθανόν θα παραχωρήσει το Ντονμπάς, θα αναγνωρίσει τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, θα υποσχεθεί να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να δηλώσει ότι η Ουκρανία θα είναι ουδέτερη.

Αν απορρίψει την πρόταση, θα δει δεκάδες χιλιάδες θανάτους Ουκρανών και πιθανόν το τέλος της ανεξαρτησίας της χώρας του. Σε αυτό το πλαίσιο, το ταξίδι του Μπένετ στη Μόσχα ήταν περισσότερο για την «θερμομέτρηση» των διαθέσεων του Πούτιν.

Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι πιο σοβαρές από όσο υποστηρίζει η Δύση, η οποία μάλιστα δεν είναι ενήμερη από το Κίεβο για το περιεχόμενό τους.

Οι Ουκρανοί, καταλήγει η Jerusalem Post, γνωρίζουν καλά το περιεχόμενο των ρωσικών προτάσεων και θα απαντήσουν εντός των ημερών. Οποια και αν είναι η απάντηση θα είναι το δίχως άλλο δραματική. Και είναι στους ώμους του Ζελένσκι.


Πηγή: www.in.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια