Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κυβέρνηση: Νομοθετική ρύθμιση για να καταργήσει την ΠΟΛ και πρωτοβάθμιες Ενώσεις Λιμενικών




Είναι γνωστό ότι εδώ και τρεις δεκαετίες οι λιμενικοί έχουν δικαίωμα να συγκροτούν, να εγγράφονται και να λειτουργούν σωματεία, ενώσεις προσωπικού και ομοσπονδίες – (δευτεροβάθμια όργανα).

Σήμερα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα δεκάδες – «Ενώσεις Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» – πρωτοβάθμια όργανα, δύο Πανελλήνιες Ομοσπονδίες – δευτεροβάθμια όργανα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Λιμενικού Σώματος – ΠΟΕΠΛΣ, καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος – ΠΕΑΛΣ. Τις τελευταίες μέρες είναι διάχυτες οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει νομοθετική ρύθμιση – παρέμβαση στο νόμο 1264/1982, με σκοπό ουσιαστικά να καταργήσει την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών – ΠΟΛ αλλά και τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις που τη συγκροτούν.

Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε τέτοια σκέψη! Κανένας να μην αποδεχτεί και να μη στηρίξει μια τέτοια επιλογή. Η όποια πιθανή τέτοια εξέλιξη είναι αρνητική πρώτα απ’ όλα για τα δικαιώματα των ίδιων των λιμενικών. Και πρέπει να την αντιπαλέψουν οργανωμένα, μαζικά και σθεναρά μέσα από τις Ενώσεις τους. Να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να διαλύσει τα νόμιμα συγκροτημένα σωματεία τους με μια ωμή και αυταρχική παρέμβαση σε βάρος στοιχειωδών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους. Για τους λιμενικούς θα πρέπει να ισχύουν αναλογικά οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και δυνατότητες που ισχύουν για όλους τους πολίτες. Αυτή είναι η λογική που πρέπει να κυριαρχήσει, ώστε και οι λιμενικοί να μπορούν ελεύθερα να συγκροτούν πρωτοβάθμιες ενώσεις, στη βάση της θέλησης ενός ικανού αριθμού προσώπων, με τη συμπλήρωση 21 υπογραφών για την ίδρυση πρωτοβάθμιας ένωσης, όπως και στην περίπτωση οποιουδήποτε άλλου σωματείου. Αντίστοιχα, να μπορούν να διαμορφώνουν δευτεροβάθμια όργανα κατ’ αναλογία όσων ισχύουν στις περιπτώσεις των εργαζομένων κ.ά., δηλαδή ένας αριθμός πρωτοβάθμιων ενώσεων, δύο τον αριθμό, να μπορεί να συγκροτεί Ομοσπονδία.

Είναι οι πρωτοβάθμιες ενώσεις που αποφασίζουν αν θα συγκροτήσουν μία ή περισσότερες Ομοσπονδίες. Είναι επίσης οι πρωτοβάθμιες ενώσεις που αποφασίζουν σε ποια Ομοσπονδία, από τις μία ή περισσότερες που συγκροτούνται, θα συμμετάσχουν. Αυτά καθορίζει ο νόμος 1264/1982 που είναι ο βασικός νόμος – κορμός για τη συνδικαλιστική δράση. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί καμία νομοθετική ρύθμιση να καταστρατηγήσει και να ακυρώσει την επιλογή Ενώσεων που ίδρυσαν και επέλεξαν τη συμμετοχή τους στην ΠΟΛ, όπως επίσης και την ίδια την ΠΟΛ. Η λεγόμενη τροποποίηση από πλευράς της κυβέρνησης, εφόσον ισχύει, καταστρατηγεί ακόμα και τα υπάρχοντα συνδικαλιστικά δικαιώματα αντί για την ουσιαστική και πραγματική κατοχύρωσή τους, την κατά το δυνατόν αναβαθμισμένη και ανεμπόδιστη άσκησή τους. Κανένας νόμος ή παρέμβαση δεν μπορεί να ακυρώσει τη βούληση των πρωτοβάθμιων οργανώσεων που συγκροτούν την ΠΟΛ, η οποία από την ίδρυσή της λειτουργεί σύμφωνα με τον νόμο 1264/82. 

 

Πηγή:www.alt.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια