Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη «ενηλικιώθηκε» βίαια με τον πόλεμο στην Ουκρανία



Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την προσέλευσή του στην άτυπη συνόδο κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλίες



Την κατάπαυση του πυρός από τη Ρωσία ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που φιλοξενεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στις Βερσαλλίες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο τόνισε ότι θα συζητηθεί το πως θα κινηθεί η Ευρώπη με σκοπό την άσκηση πίεσης στη Ρωσία ώστε να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα υπενθύμισε την επιστολή των έξι σημείων – προτάσεων προς την Κομισιόν με την οποία ζητάει πλαφόν στην τιμή της χονδρικής αγοράς ενέργειας τονίζοντας ότι απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα των ανατιμήσεων καθώς αυτές δεν υπαγορεύονται από τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα συζητηθεί το θέμα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. «Η ΕΕ πρέπει να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ισχύ με τον γεωπολιτικό της ρόλο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί στη «βίαιη ενηλικίωση της Ηπείρου μας και διαμορφώνεται μια συναίνεση να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να εξαιρέσουμε τις αμυντικές δαπάνες ή ένα μέρος αυτών των δαπανών των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της ΕΕ από τους κανόνες του ελλείμματος.
Πηγή: www.tovima.gr    









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια