Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για εισβολή στη Μολδαβία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για εισβολή στη Μολδαβία
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να ανοιχτούν εννέα διάδρομοι εκκένωσης των πόλεων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και ήδη οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν την διεθνή καταδίκη για τον βομβαρδισμό ενός θεάτρου στην Μαριούπολη. Από την άλλη, το Κίεβο ανακοίνωσε συμφωνία  με τη Ρωσία για διάνοιξη εννέα διαδρόμων εκκένωσης, μεταξύ των οποίων και από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης.

Οι διάδρομοι έχουν σχεδιαστεί για να επιτραπεί η ασφαλής μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις πόλεις και η ασφαλής διέλευση για τους κατοίκους που θέλουν να φύγουν.  Τις τελευταίες ημέρες, ένας αυξανόμενος αριθμός ιδιωτικών οχημάτων έχουν διαφύγει από τη Μαριούπολη, παρόλο που δεν υπάρχει επίσημος διάδρομος. Μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που προοριζόταν για την πόλη έχει κολλήσει στο Μπερντιάνσκ, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά, εδώ και μέρες. 

030feed5fdfa3c2ef2f00f36bc3ea398


Τι συμφώνησαν

Η υπουργός Επανενσωμάτωσης των Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών, Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι έχουν συμφωνηθεί άλλοι διάδρομοι στην περιοχή του Κιέβου, μεταξύ των οποίων από τη Μποροντιάνκα στο Ζίτομιρ και από το χωριό Σεβτσένκοβε μέχρι το Μπροβάρι.

Από την άλλη πλευρά, η Βερεστσούκ είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στις πόλεις Χοστόμελ και Μπούτσα, καθώς και στα χωριά Σεμιπόλκι, Μαρκίβτσι και Οπανασίβ.

Οι φόβοι για εισβοή στην Μολδαβία

Αναζωπυρώνονται οι φόβοι ότι η Μολδαβία θα μπορούσε να είναι η επόμενη στο στόχαστρο του Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως αναφέρει την Πέμπτη το κανάλι sky news, επικαλούμενο σχετική ανάρτηση δημοσιογράφου, η ρωσική πρεσβεία στη χώρα ζητά από Ρώσους – Ρωσόφωνους να επικοινωνήσουν μαζί της στέλνοντας παραδείγματα «διακρίσεων» ή «πράξεων βίας».

Ο δημοσιογράφος Μάικλ Μπερντ δήλωσε ότι οι Μολδαβοί φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «ως απόδειξη» για τη Ρωσία ώστε να αναπτύξει δυνάμεις για να «προστατεύσει» τους Ρώσους που απειλούνται».  Η Μολδαβία είναι χώρα που ανήκε στη Σοβιετική Ένωσηςκαι έχει ταχθεί υπέρ της προοπτικής της ΕΕ.

Μια ρωσική εισβολή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία λόγω της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας, στα σύνορα Μολδαβίας-Ουκρανίας. Αν και η σύγκρουση εκεί θεωρείται «παγωμένη», εάν η Ρωσία έπαιρνε τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας τότε θα ήταν εύκολο να περάσει στη Μολδαβία μέσω της Υπερδνειστερίας. Την ίδια στιγμή, ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί περί τους 14.000 Ρώσους στρατιώτες.



Πηγή: www.pagenews.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια