Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έκτακτη σύσκεψη για το φυσικό αέριο στο υπουργείο Ενέργειας - Λήγει το τελεσίγραφο Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια



Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων σήμερα καθώς εκπνέει αύριο το τελεσίγραφο της Ρωσίας




Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, σήμερα, Τετάρτη, 30 Μαρτίου, καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 31 Μαρτίου για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια.


Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, αλλά υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει μια σταδιακή μετάβαση και επισήμανε ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.
"Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια"

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του προέδρου της ρωσικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν προς την ΕΕ ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Αφού η Δύση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε το φυσικό αέριο που εξάγεται στην ΕΕ να πληρώνεται σε ρούβλια. Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 απέρριψαν χθες, Τρίτη, το αίτημα αυτό, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

"Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια", ανέφερε σε ανάρτησή του σήμερα ο Βολόντιν.

"Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ", πρόσθεσε.
 
Ενεργοποίηση του πρώτου επιπέδου σχεδίου έκτακτης ανάγκης - Τι θα συμβεί αν η Μόσχα κλείσει την βάνα

Η Γερμανία ενεργοποίησε το πρώτο επίπεδο σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση της προμήθειας φυσικού αερίου προς την πρώτη οικονομία της Ευρώπης στο πλαίσιο προετοιμασίας για την διατάραξη ή τον τερματισμό της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Οι ρωσικές εξαγωγές αντιστοιχούν στο 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας για το 2021. Αν και το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 40% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα επιτύχει πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές προμήθειες πριν από τα μέσα του 2024.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Η Μόσχα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την θέσπιση μηχανισμού μέχρι τις 31 Μαρτίου στο πλαίσιο του οποίου οι "μη φιλικές" προς το Κρεμλίνο χώρες, όσες έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την επίθεση στην Ουκρανία, θα πληρώνουν σε ρούβλια για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου. Το μέτρο αφορά την Γερμανία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μέχρι σήμερα πληρώνουν σε δολάρια.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο Γερμανός υπουργός υπεύθυνος για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, έχει απορρίψει την ρωσική απαίτηση λέγοντας ότι τα συμβόλαια θα εφαρμοσθούν με τους όρους που προβλέπουν.
 

Οι μεγαλύτεροι Γερμανοί πελάτες της Ρωσίας είναι οι Uniper, RWE και VNG της EnBW, που έχουν μακράς διάρκειας συμβόλαια. Δεν έχουν σχολιάσει ερωτήματα για επιμέρους προετοιμασίες για την αντιμετώπιση της διατάραξης της προμήθειας φυσικού αερίου.

Ποιο είναι το σχέδιο της Γερμανίας;

Το Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης του Βερολίνου για το φυσικό αέριο προβλέπει τρία επίπεδα συναγερμού.
Το πρώτο επίπεδο, που ενεργοποίησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, εφαρμόζεται όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιθανόν να υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις προμήθειες φυσικού αερίου.
Το δεύτερο επίπεδο σημαίνει συναγερμό όταν η διατάραξη της προμήθειας ή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση επηρεάζουν την συνήθη ισορροπία, αλλά μπορεί να υπάρξει διόρθωση χωρίς παρέμβαση.
Το τρίτο επίπεδο αποτελεί κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιείται όταν τα μέτρα της αγοράς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις. Στο επίπεδο αυτό, η ρυθμιστική αρχή του δικτύου, η Bundesnetzagentur, καλείται να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα διανεμηθούν τα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου στην χώρα.

Ποιος επηρεάζεται πρώτος;

Αν η Γερμανία δεν διασφαλίσει επαρκή προμήθεια φυσικού αερίου, η πρώτη που θα πληγεί θα είναι η βιομηχανία, που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της γερμανικής ζήτησης.

"Αυτό σημαίνει ότι χάνεται βιομηχανική παραγωγή, χάνονται εφοδιαστικές αλυσίδες", δήλωσε ο Λέοναρντ Μπίρνμπάουμ, διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού ομίλου E.ON στο δίκτυο ARD. "Το βέβαιο είναι ότι μιλάμε για πολύ μεγάλες απώλειες".

Τα νοικοκυριά θα έχουν προτεραιότητα έναντι της βιομηχανίας, ενώ τα νοσοκομεία, τα κέντρα φροντίδας και άλλα ιδρύματα του δημοσίου τομέα με ειδικές ανάγκες θα είναι τα τελευταία που θα πληγούν από την έλλειψη φυσικού αερίου.
 
Η Πολωνία σχεδιάζει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του έτους

Την ίδια ώρα, η Πολωνία σχεδιάζει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του 2022 και να σταματήσει να εισάγει ρωσικό άνθρακα έως τον Μάιο το αργότερο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, καθώς η χώρα κόβει τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

"Θα επιβάλουμε πλήρες εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα και ελπίζω ότι μέχρι τον Απρίλιο, τον Μάιο το αργότερο, θα έχουμε αποχωρήσει πλήρως από τον ρωσικό άνθρακα", δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέσκι σε συνέντευξη Τύπου. "Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη αυτού του χρόνου".

Ο Μοραβιέτσκι κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισαγάγει φόρο στις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων.

"Καλώ σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει φόρο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες προκειμένου το εμπόριο και οι οικονομικοί κανόνες στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά να λειτουργούν με δίκαιο τρόπο", δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


 








Πηγή: www.thetoc.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια