Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πετρέλαιο: «Βουτιά» έως 17% – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιράκ «αποδυναμώνουν» τον Πούτιν







Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν έως και 17% μετά τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν την αύξηση της παραγωγής, αντισταθμίζοντας ενδεχομένως ορισμένες από τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, που προκλήθηκαν από κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters, το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε περισσότερο από 17%, ή 22 δολάρια, για να φτάσει στο χαμηλό της συνεδρίασης στα 105,60 δολάρια κατά τη διάρκεια μιας απότομης αύξησης των πωλήσεων. Την είδηση της «βουτιάς» του πετρελαίου επιβεβαιώνει και το CNN.

Το αργό πετρέλαιο κατέγραψε ορισμένες απώλειες έως τις 20:03 ώρα Ελλάδας, με πτώση 13,29 δολάρια ή 10,4%, καταλήγοντας στα 114,69 $ το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο υποχώρησε 12,01 δολάρια ή 9,7%, στα 111,69 δολάρια.
Το Ιράκ και τα ΗΑΕ «πιέζουν» ασφυκτικά τον Πούτιν


Οι τιμές έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης, όταν οι έμποροι επικαλέστηκαν αναφορές των μέσων ενημέρωσης για έναν Ιρακινό υπουργό που ισχυρίστηκε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή εάν το απαιτήσει ο ΟΠΕΚ+. Σημειώνεται ότι το Reuters δεν μπόρεσε αμέσως να επαληθεύσει την ακρίβεια της αναφοράς.


Οι Financial Times είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι ο Yousef al-Otaiba, πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον, είπε ότι η χώρα βλέπει θετικά την αύξηση της παραγωγής.


«Αυτό δεν είναι τίποτα. Μπορούν πιθανώς να φέρουν περίπου 800.000 βαρέλια στην αγορά πολύ γρήγορα, ακόμα και αμέσως, καλύπτοντας το ένα έβδομο της απόστασης ως προς την αντικατάσταση της ρωσικής προσφοράς» δήλωσε ο Μπομπ Γιάγκερ, διευθυντής συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στη Mizuho.
Εκτοξεύτηκαν οι τιμές της βενζίνης

Η ανακοίνωση του αμερικανικού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έφερε εκτόξευση των τιμών της βενζίνης, οι οποίες φυσικά… άγγιξαν και την Ελλάδα.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε όλη τη χώρα πλέον έχει υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο, το diesel ήδη κατά μ.ο. βρίσκεται στο 1,8 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης από σήμερα θα διατίθενται με μέση τιμή στα μεγάλα αστικά κέντρα στο 1,5 ευρώ. Δηλαδή πέντε λεπτά ακριβότερα απ’ ότι χθες! Στην περίπτωση των νησιών, όπως πάντα, η κατάσταση ακόμα χειρότερη…

Την εκτίμηση ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έκανε ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο Γιώργος Ασμάτογλου, τις τελευταίες μέρες οι τιμές της βενζίνης μεταβάλλονται συνεχώς, έχοντας πλέον ξεπεράσει τα 2 ευρώ και «οδεύουν» προς τα 2,20 ευρώ ανά λίτρο.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια