Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δίωξη για απιστία σε 13 πρόσωπα και μέλη διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007 - 2009




Η υπόθεση αφορά σε παράνομες επιχορηγήσεις ύψους 2 εκ. ευρώ - Εμπλεκόμενος και Μητροπολίτης Αττικής Στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης προχωρά η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος 13 προσώπων για παράνομες επιχορηγήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ τη περίοδο 2007 – 2009, ποσού που φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στα υπό δίωξη πρόσωπα είναι και εννέα μέλη διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εκπρόσωποι εταιρειών αλλά και ένας εν ενεργεία Μητροπολίτης στην Αττική.



Το «πράσινο φως» για την άσκηση της ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της απιστίας αλλά και της ηθικής απιστίας σε βάρος των 13 προσώπων, άναψε έπειτα από μαραθώνια έρευνα που πραγματοποίησε η Οικονομική Εισαγγελία. Επί της ουσίας, πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός μόνο σκέλους της έρευνας, η οποία είχε ξεκινήσει το 2012 με παραγγελία του τότε οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.






Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί μια τεράστια δικογραφία η οποία καταλαμβάνει ένα ολόκληρο δωμάτιο, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές. Μάλιστα, για να διαβαστεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να αυτή να ασκήσει την ποινική δίωξη, θα ζητηθεί η συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να μεταφερθούν τα χιλιάδες έγγραφα.





Την έρευνα για το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης, διενήργησαν τρεις εισαγγελείς, οι οποίοι αναζήτησαν το σχετικό αποδεικτικό υλικό μέσα σε μια χαοτική συνθήκη καθώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πολλά έγγραφα είχαν εξαφανιστεί.



Αντίθετα, από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν την άσκηση ποινικής δίωξης για δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί και οι οποίες αφορούσαν προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, συμβάσεις του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς και καταβολές ποσών για έρευνες. Έτσι, όλες αυτές οι υποθέσεις τίθενται στο αρχείο.

Οι πέντε υποθέσεις και τα στοιχεία που οδήγησαν στις διώξεις

Ειδικότερα, τα στοιχεία που οδήγησαν στην παραγγελία για άσκηση δίωξης σε βάρος των 13 προσώπων αφορούν σε πέντε περιπτώσεις επιχορηγήσεων, συναλλαγών και οικονομικών ενισχύσεων εταιρειών και της επίμαχης Μητρόπολης. Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικό ελεγχόμενο πρόσωπο σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι ο τότε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ σε δύο από τις πέντε υποθέσεις εμπλέκεται ο Μητροπολίτης που ήταν μέλος και του Δ.Σ. του Κέντρου.

Οι περιπτώσεις, που τέθηκαν στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελικής έρευνας είναι:

- Οικονομική ενίσχυση εταιρείας επικοινωνίας, στην οποία χορηγήθηκε προκαταβολικά ποσό 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης, το συνολικό κόστος της οποίας ωστόσο ανήλθε σε 253.519 ευρώ, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ. Για το περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ που καταβλήθηκε επιπλέον δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.



- Επιχορηγήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ σε μεγάλη μητρόπολη της Αττικής ύψους 749.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι στη συγκεκριμένη Μητρόπολη παράνομα χορηγήθηκαν μέσα σε διάστημα μόλις 26 μηνών 18 επιχορηγήσεις. Τα χρήματα αυτά, δόθηκαν, μεταξύ άλλων, για θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων απόρων και μεταναστών, για υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων. Όπως, όμως, διαπίστωσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς οι επιχορηγήσεις δεν αξιοποιήθηκαν από την Μητρόπολη για αυτούς τους σκοπούς αλλά διατέθηκαν σε αόριστες δαπάνες φιλανθρωπίας. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι η παροχή οικονομικών ενισχύσεων σε τέτοιους φορείς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ.

- Στις 29 Ιουλίου 2009 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκτυπωτικής εταιρείας για την εκτύπωση 1,5 εκ. ενημερωτικών φυλλαδίων για τη νέα γρίπη και τη διανομή τους σε γήπεδα της Super League. Στο πλαίσιο της σύμβασης αυτής, καταβλήθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, 196.052 ευρώ. Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε, όμως, ότι τα περισσότερα από τα φυλλάδια αυτά διατέθηκαν σε γήπεδα που βρίσκονταν μόλις 126.073 φίλαθλοι. Για τα υπόλοιπα φυλλάδια δεν προέκυψε ότι αυτά είχε διατεθεί κάπου αλλού ούτε είχαν κάπου αποθηκευτεί. Όπως διαπιστώθηκε από τους εισαγγελείς η εν λόγω εκτύπωση, που πληρώθηκε από το Κέντρο, ήταν εικονική.

- Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε καταβάλλει το Σεπτέμβριο του 2009, ποσό 232.050 ευρώ σε portal υγείας χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύμβαση που να περιγράφει την αιτιολογία καταβολής των χρημάτων. Από την εισαγγελική έρευνα, διαπιστώθηκε πως η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, δεν απασχόλησε προσωπικό, εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2009. Το μοναδικό τιμολόγιο που είχε «κόψει» ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη δημιουργία ενός «υποτιθέμενου Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη» το οποίο δεν προέκυψε τελικώς ότι δημιουργήθηκε.

- Το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε τον Ιούλιο του 2008 την έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, από την συγκεκριμένη έκδοση η περιουσία του Κέντρου επιβαρύνθηκε κατά 180.240 ευρώ. Και αυτό διότι, το εν λόγω επιστημονικό περιοδικό εκδόθηκε μόνο μια φορά αν και καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε έξι δημοσιογράφους, με μόνον έναν εξ’ αυτών να φαίνεται ότι εργάστηκε.

Θα πρέπει ακόμη να αναφερθεί πως η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων συνεχίζεται για την καταβολή από το ΚΕΕΛΠΝΟ 184.806 ευρώ σε ακτιβιστή δημοσιογράφο για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και την συνεργασία του Κέντρου με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες για την προβολή των δράσεών του. Τέλος, η οικονομική εισαγγελία διαβιβάζει τη δικογραφία στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο σε τουλάχιστον 20 εταιρείες που είχαν συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ την επίμαχη περίοδο καθώς και στην Μητρόπολη που εμπλέκεται.

Πηγή:www.protothema.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια