Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χούλιγκαν: Από "φιντάνια" των συνδέσμων...εκτελεστές της Greek Mafia, βομβιστές, διακινητές και μπράβοι


"Πληρωμένος" εκτελεστής συμβολαίου θανάτου υπογεγραμμένο από την GREEK MAFIA για αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. αντί 250.000 ευρώ, κατ’ εντολή βομβιστές και εμπρηστές, κατά παραγγελία δράστες σωματικών βλαβών, "μπράβοι"-εκβιαστές καταστηματαρχών, διακινητές ναρκωτικών ουσιών, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων με ρατσιστικές επιθέσεις, μέλη του αναρχικού χώρου που συμμετέχουν σε επεισόδια, ληστές, διαρρήκτες, συμμορίες ανηλίκων με επιθέσεις σε σχολικά συγκροτήματα, έχουν ξεπεταχθεί τα τελευταία χρόνια μέσα από συνδέσμους οπαδών όλης της Ελλάδας αλλά κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με χούλιγκαν να έχουν εξελιχθεί και μεταλλαχθεί σε σοβαρούς ποινικούς κακοποιούς.

Την ίδια ώρα καταγράφονται αντιπαλότητες επικυριαρχίας ανάμεσα σε οπαδούς της ίδιας ποδοσφαιρικής ομάδας, για τον έλεγχο των συνδέσμων, τον "στιγματισμό" περιοχών, και τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν εξελιχθεί επικίνδυνα και αιματηρά.

 

Σχέδιο αντι-χούλιγκαν

Το σχέδιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας μπαίνει και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων, σε μια ακόμη προσπάθεια συναπόφασης να μπει τέλος σε αυτή την αιματηρή και θανατηφόρα κατάσταση.

Μετά την δολοφονία του 19χρονου Άλκη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες εξελίσσονται συσκέψεις επαναξιολόγησης του θεσμικού και επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης της οπαδικής βίας. Σε αυτές τις συσκέψεις συζητείται η αναγκαιότητα αλλαγών για την πιστή εφαρμογή του υπάρχοντος "καλού" νομικού πλαισίου αντιμετώπισης του φαινομένου. Για παράδειγμα στην περίπτωση επιβολής απαγόρευσης εισόδου φιλάθλου σε αθλητική εγκατάσταση, πως αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Αναγκαία είναι η συνεκπαίδευση στελεχών αστυνομικών υπηρεσιών που συμμετέχουν σε μέτρα ασφαλείας σε γήπεδα, καθώς παρατηρείται πως καλούνται αστυνομικοί να εφαρμόσουν μέτρα που δεν γνωρίζουν και απλά υπάρχουν…

Απαιτούμενη είναι η συχνότητα ελέγχων και αστυνομικών επιχειρήσεων σε συνδέσμους οπαδών ποδοσφαιρικών σωματείων, ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου, συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενδεχομένως και επιπλέον αυστηροποίηση των ποινών. Σημαντική είναι η χαρτογράφηση και ανθρωπογεωγραφία των χούλιγκαν και η ενίσχυση αστυνόμευσης σε μικρούς τοπικούς αγώνες όπου φαίνεται να έχουν μετακινηθεί τα πεδία "πολέμου" και αναζήτησης υποψήφιων θυμάτων-αντιπάλων.

Επικεφαλής αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους επισημαίνει χαρακτηριστικά: "Όλοι οπλοφορούν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Ήταν θέμα τύχης που δεν είχαν σκοτώσει".

Ναζιστές χούλιγκαν

Στη Θεσσαλονίκη έχει εμφανιστεί ένα νεοναζιστικό "τάγμα εφόδου"-χούλιγκαν που αντιπαρατίθενται με σφοδρότητα εναντίον οπαδών της θύρας 4 του ΠΑΟΚ. Τον Οκτώβριο του 2021, χούλιγκαν του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν σε οπαδούς του "Δικέφαλου του Βορρά" στα κεντρικά γραφεία της "Θύρας 4", δηλαδή στον επίσημο σύνδεσμο του ΠΑΟΚ.

Αυτοί οι χούλιγκαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ανήκουν σε μία νεοναζιστική-φασιστική "φράξια" που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα μέρος των οπαδών του "Δικέφαλου του Βορρά". Αμφισβητούν την επίσημη "γραμμή" της "Θύρας 4", που σε ανακοινώσεις της καταδικάζει τον ρατσισμό, υποστηρίζει τους μετανάστες κτλ. Από αυτούς προέρχονται, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, τα μέλη "τάγματος εφόδου" που συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον μελών της ΚΝΕ και μαθητών, στην κατάληψη του ΕΠΑΛ στην Σταυρούπολη, καθώς και στην επίθεση στο αντιεξουσιαστικό στέκι "Libertaria" μετά το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, το 2018.

Μέλη της ίδιας νεοναζιστικής ομάδας φέρονται να συμμετείχαν και στον ξυλοδαρμό του πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Αποκορύφωμα αυτής της επικίνδυνης ύπαρξης χούλιγκαν και νεοναζιστικών στοιχείων ήταν στις 21 Ιανουαρίου 2021, όταν κατά τη διάρκεια προκαθορισμένης συμπλοκής οπαδών του ΠΑΟΚ και του Άρη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έπεσαν πυροβολισμοί, με τους αστυνομικούς να συλλέγουν τουλάχιστον δύο κάλυκες από το σημείο της σύγκρουσης.

 

Παναγιώτης Σπυρόπουλος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια