Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προς ανάσυρση από το αρχείο η δικογραφία με τις καταγγελίες Βγενόπουλου κατά Θάνου – Η διάταξη που επιτρέπει την χρήση παράνομων μέσων


Νέα έρευνα με νέα δεδομένα, δρομολογεί, όπως όλα δείχνουν η αποκάλυψη του ηχητικού ντοκουμέντου με τον Ανδρέα Βγενόπουλο να καταγγέλλει ότι εκβιάστηκε προκειμένου να δώσει χρήματα στην πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Επισήμως ο Άρειος Πάγος απλώς μελετά τα νέα δεδομένα αλλά πιθανότατα δρομολογεί την περίπτωση να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος.

Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Α) Να έχουν προκύψει νέα στοιχεία, όπως ορίζει το άρθρο 43 – Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Νόμος 4620/2019) παρ .6.

«…Ο αρμόδιος εισαγγελέας ανασύρει τη δικογραφία από το αρχείο μόνον όταν αναφαίνονται νέα πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία ή γίνεται επίκληση αυτών, τα οποία δικαιολογούν κατά την κρίση του την επανεξέταση της υπόθεσης. Στην περίπτωση αυτή καλεί τον μηνυόμενο ή αυτόν σε βάρος του οποίου διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση για παροχή εξηγήσεων».

Εν προκειμένω η υπόθεση αρχειοθετήθηκε , λίγους μήνες μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς τον Μάιο του 2016 κι ενώ στο μεσοδιάστημα ο Βγενόπουλος είχε αποβιώσει αιφνιδίως με ανακοπή καρδιάς. Το ερώτημα είναι αν στη δικογραφία υπήρχε η σχετική συνομιλία, προϊόν βέβαια υποκλοπής, συνεπώς και ποινικό αδίκημα. Η απάντηση είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχε αυτή η συνομιλία στη δικογραφία. Άρα μπορεί να θεωρηθεί «καινούργιο στοιχείο».

Β) Να μπορούν αυτά τα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν. Εδώ όμως τα πράγματα είναι μάλλον ξεκάθαρα, αφού μια διάταξη που ψηφίστηκε το 2015 με εισηγητή τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο, δίνει το δικαίωμα χρήσης ακόμα και παράνομων αποδεικτικών μέσων. Βέβαια το οξύμωρο είναι πως αυτή η διάταξη καταργήθηκε το 2019 με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επανήλθε σε ισχύ με τις αλλαγές που έκανε η ΝΔ, τον Νοέμβριο του 2020. Η διάταξη (που ξεμπλοκάρει τη χρήση παράνομων αποδεικτικών μέσων) αναφέρει πως «….στις περιπτώσεις πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 2 του άρθρου 177 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εφόσον το αποδεικτικό μέσο αφορά πληροφορίες ή στοιχεία, στα οποία οι ανωτέρω εισαγγελείς έχουν δικαίωμα πρόσβασης, κατά τις διατάξεις των άρθρων 34 παρ. 1 και 36 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η χρήση του παραπάνω αποδεικτικού μέσου κατά την παραπομπή και τη δίκη γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι: α) η βλάβη που προκαλείται με την κτήση του είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος, τη σπουδαιότητα και την έκταση από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, β) η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη και γ) η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία».

Ανδρέας Βγενόπουλος: Ανάσυρση

Υπό αυτά δεδομένα είναι πολύ πιθανόν ο Αρειος Πάγος να αποφασίσει τον επανέλεγχο της υπόθεσης , ότι κι αν σημαίνει αυτό. Για το θέμα πάντως, ενώ όλες οι πολιτικές παρατάξεις ζητούν να υπάρξει πλήρης έρευνα, τοποθετήθηκε και η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου η οποία είπε πως «…επιφυλάσσομαι για την άμεση άσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μου, εναντίων όσων ανακυκλώνουν τις άθλιες συκοφαντίες σε βάρος μου, οι οποίες διερευνήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από το 2016».

Ανδρέας Βγενόπουλος: Η αντίδραση Θάνου

Η Βασιλική Θάνου μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο Kontra News 10 για το ηχητικό Βγενόπουλου απάντησε λέγοντας ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις συκοφαντίες εναντίον της, ενώ επισήμανε ότι ούτε ο Βγενόπουλος τόλμησε να την καταγγείλει ευθέως, αλλά και ο δικηγόρος του, ο κ.Δημητρακόπουλος επιβεβαίωσε τα λεγόμενά της.

 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια