Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εκπαιδευτική δράση για την κατάρτιση - εκπαίδευση των Αρχών Επιβολής του Νόμου με θέμα "Προστασία Θυμάτων"


Με σημαντικά οφέλη για τα συμμετέχοντα στελέχη, ολοκληρώθηκε, την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022, εκπαιδευτική δράση, με θέμα “ CEPOL Course 45/2021 Victim Protection (Προστασία Θυμάτων)’’.

Η εκπαιδευτική δράση, 4ήμερης διάρκειας, τελούσε υπό την αιγίδα του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την Κατάρτιση – Εκπαίδευση των Αρχών Επιβολής του Νόμου (CEPOL), πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 08 έως 11 Φεβρουαρίου 2022, φιλοξενήθηκε στις Εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος στη Βέροια Ημαθίας και σε αυτή συμμετείχαν στελέχη των Αρχών Επιβολής του Νόμου των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών, τα οποία απασχολούνται με την εξιχνίαση εγκλημάτων κάθε μορφής.

Η οργάνωση και διεξαγωγή της εκπαιδευτικής δράσης πραγματοποιήθηκε από το ΚΕ.ΜΕ.Α.  σε συνεργασία με τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος (Σ.Μ.Ε.Β.Ε.) και με την υποστήριξη του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την εκπαίδευση των Αρχών Επιβολής του Νόμου (CEPOL), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την προστασία θυμάτων (Victim Support Europe), καθώς και του Mykolas Romeris University.

Η συνολική χρηματοδότηση του εκπαιδευτικού προγράμματος εξασφαλίστηκε από πόρους της CEPOL, προοριζόμενους για την εκπαίδευση και επιμόρφωση στελεχών των Αρχών Επιβολής του Νόμου της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, στις εργασίες της εκπαιδευτικής δράσης, συμμετείχαν ως εκπαιδευόμενοι, (23) στελέχη προερχόμενα από (16) Κ-Μ της Ε.Ε. και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX).

Ως εκπαιδευτές-εμπειρογνώμονες συμμετείχαν στελέχη προερχόμενα από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την εκπαίδευση των Αρχών Επιβολής του Νόμου (CEPOL), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την προστασία θυμάτων (Victim Support Europe), από το Mykolas Romeris University, από το Canterbury Christ Church University και από το ΚΕ.ΜΕ.Α.

Με πρωτοβουλία του ΚΕ.ΜΕ.Α. δημιουργήθηκε εγχειρίδιο για τους συμμετέχοντες της εκπαιδευτικής δράσης, το οποίο περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και καλές πρακτικές, για την προστασία θυμάτων εγκληματικών ενεργειών κάθε μορφής.   

Την έναρξη των εργασιών της εκπαίδευσης κήρυξε η Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος (Σ.Μ.Ε.Β.Ε.), Αστυνομικός Υποδιευθυντής κα. Σοφία Γαϊτανίδου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη βαρύτητα  την οποία προσδίδει η Ελληνική Αστυνομία στην επιτυχή υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων της CΕPOL, ενστερνιζόμενη το γεγονός ότι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κανάλια επικοινωνίας των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Επιπλέον, η κα. Διοικητής της Σχολής στην ομιλία της επεσήμανε τη σπουδαιότητα του ρόλου της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δράσης της CEPOL, η οποία εστιάζει στην προστασία των θυμάτων κατά την διερεύνηση και εξιχνίαση περιπτώσεων διεθνικά οργανωμένου εγκλήματος και όχι μόνο.   

Το επίπεδο των εργασιών και οι γενικότερες συνθήκες οργάνωσης και διεξαγωγής της εκπαιδευτικής δράσης προκάλεσαν τα ευμενή σχόλια των συμμετεχόντων, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τη διαδραστικότητα της εκπαίδευσης και την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων στους συμμετέχοντες σε αυτή.

Το ΚΕ.ΜΕ.Α. ως επιστημονικός, ερευνητικός και συμβουλευτικός φορέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και μέλος του δικτύου συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την εκπαίδευση των Αρχών Επιβολής του Νόμου (CEPOL) πρόκειται να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό το σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων υψηλού επιπέδου, προς όφελος της αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης των υπηρετούντων στις Εθνικές και Ευρωπαϊκές Αρχές Επιβολής του Νόμου.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια