Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έκλεβαν καλώδια και αγωγούς χαλκού από εγκαταστάσεις δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας


Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, εγκληματική ομάδα που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές καλωδίων και αγωγών χαλκού από εγκαταστάσεις δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 24-2-2022 στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης που έλαβε χώρα σε Μάνδρα, Άνω Λιόσια, Αθήνα και Νίκαια, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, των Τμημάτων Ασφαλείας της Βορειοανατολικής Αττικής και τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε., πέντε (5) μέλη της συμμορίας, μεταξύ αυτών τέσσερις αλλοδαποί ηλικίας 37, 34, 29 και 18 ετών και 26χρονη ημεδαπή. Ταυτοποιήθηκε 29χρονος αλλοδαπός μέλος της συμμορίας, έγκλειστος στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α Αμυγδαλέζας.

Σε βάρος των ανωτέρω σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας, διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και φθορά ξένης ιδιοκτησίας σε αντικείμενα που χρησιμεύουν για κοινό όφελος.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, από το Δεκέμβριο του 2021, συνέστησαν δομημένη εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της συμμορίας κινούνταν σε απομονωμένες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, αναζητώντας υποσταθμούς του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό την αφαίρεση καλωδίων και αγωγών χαλκού και σε κάποιες περιπτώσεις και των μετασχηματιστών.

Η συμμορία χρησιμοποιούσε δύο «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα, με τα οποία προσέγγιζαν κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες τις εγκαταστάσεις. Τα στάθμευαν σε απόσταση από τα σημεία κλοπής, επιλέγοντας μέρη με χαμηλό φωτισμό.

Ακολούθως, οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι που ήταν και οι φυσικοί αυτουργοί των κλοπών κινούνταν πεζή προς την εξωτερική περίφραξη της εγκατάστασης και την παραβίαζαν με κόφτη. Μόλις εντόπιζαν τα καλώδια χαλκού με τη χρήση ισχυρών κοφτών και τσεκουριών, τα τεμάχιζαν σε μικρότερα κομμάτια και τα μετέφεραν στο επιχειρησιακό αυτοκίνητο. Ακόμη, δε δίσταζαν να αφαιρέσουν και άλλα αντικείμενα από μέταλλα, από τα οποία θα εξασφάλιζαν κέρδος.

Η γυναίκα μέλος της συμμορίας ήταν επιφορτισμένη να κινείται με το ένα από τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα, κοντά στις κεντρικές οδικές αρτηρίες των σημείων κλοπής, για την έγκαιρη ειδοποίηση των φυσικών αυτουργών σε περίπτωση προσέγγισης αστυνομικών δυνάμεων.

Αφού ολοκλήρωναν τις κλοπές εντός των υποσταθμών, στη συνέχεια τα αποθήκευαν σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στη Μάνδρα. Εκεί σε κατάλληλο χρόνο αφαιρούσαν τον χαλκό από τα καλώδια, τον οποίο διοχέτευαν σε «σκραπατζίδικα», αποκομίζοντας οικονομικό όφελος.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της σπείρας διέθεταν την κατάλληλη τεχνική υποδομή, τις ειδικές γνώσεις και τα εξειδικευμένα εργαλεία, για να διαπράττουν τις κλοπές αποφεύγοντας τον κίνδυνο ατυχήματος.

Αξιοσημείωτη είναι η απαξίωση των μελών της συμμορίας, στη μεγάλη ζημιά που προκαλούσε η εγκληματική τους δράση στο ηλεκτρικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής και στις επακόλουθες αρνητικές συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο από τις βλάβες σε αγαθό κοινής ωφέλειας.

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πλήθος εργαλείων κοπής, τηλεφωνικών συσκευών, επιχειρησιακά αυτοκίνητα και το χρηματικό ποσό των -1.600- ευρώ.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί -17- περιπτώσεις κλοπών, σε διάφορες εγκαταστάσεις της Βορειοανατολικής Αττικής.

Επιπρόσθετα, οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι έχουν συλληφθεί και στο παρελθόν για ομοειδή αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια