Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Να αναιρεθεί η αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Κορκονέα ζήτησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου


Η αναίρεση για το ελαφρυντικό του σύννομου βίου που "έσπασε" τα ισόβια και άνοιξε την πόρτα της φυλακής στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Παρούσες στην αίθουσα η μητέρα και η αδελφή του αδικοχαμένου Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου, τον οποίο πυροβόλησε και σκότωσε  ο ειδικός φρουρός τον Δεκέμβριο του 2008. 

Την αναίρεση της απόφασης με την οποία καταδικάστηκε ο Επ. Κορκονεας σε κάθειρξη 13 ετών, άσκησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ο οποίος στην αγόρευσή του ζήτησε να παραπεμφθεί η υπόθεση ξανά στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επισήμανε ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Επ. Κορκονεα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, προσθέτοντας ότι αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά,  αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου.

Παράλληλα, τόνισε ότι αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά, κάνοντας λόγο για "εριζόμενη θρασύτητα του κατηγορούμενου σε έννομα αγαθά πριν από την τέλεση της ανθρωποκτονίας".

Ο κ. Πλιώτας επισήμανε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη ,αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. "Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο"

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση ο Επαμεινώνδας Κορκονέας θα οδηγηθεί πίσω στη φυλακή,  καθώς θα αναβιώσει η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Στη συνέχεια, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Λαμίας θα κρίνει για το ελαφρυντικό.

Ο συνήγορος του Επ. Κορκονεα, Ευάγγελος Ανδρούλας στην αγόρευσή του αντέκρουσε τους λόγους της αναίρεσης, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.

Η συγκεκριμένη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επί της ουσίας θα αποτελέσει την "πυξίδα" για όλα τα ποινικά δικαστήρια σε σχέση με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του σύννομου βίου με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Σε δήλωση της η μητέρα του Αλέξανδρου Τζίνα Τσαλικιάν, ανέφερε:

'Κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής του στα 15 χρόνια του. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν ένα παλικάρι 29 χρόνων. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος».

Για μία υπόθεση που έχει στιγματίσει και έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι σε όλους, έκανε λόγο η δικηγόρος της οικογένειας Τσαλικιάν, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως είπε: "Ο Κορκονέας κυκλοφορεί από τις 30/7 2019 ελεύθερος και στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η αναίρεση του Εισαγγελέα αυτό θα αποτελέσει ενθάρρυνση για τον επόμενο εγκληματία παιδιού."

naftemporiki.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια