Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καταδίκη Σύρου για ναυάγιο «δουλεμπορικού» με θύμα ένα παιδί ηλικίας 2 ετών


Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου κατηγορούμενοι για μεταφορά στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή, πράξη εκ της οποίας προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους και επήλθε θάνατος, πρόκληση ναυαγίου από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και επήλθε θάνατος και παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις αλλά και για συνέργεια στις δύο πρώτες ως άνω πράξεις, κάθισαν χθες δύο Σύροι.

Το Δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 38 ετών κι ενός μηνός (εκτιτέα τα 20) στον πρώτο και ποινή φυλάκισης 3 μηνών με 3ετή αναστολή στον δεύτερο που δεν κρίθηκε ένοχος για τη μεταφορά των μεταναστών.

Πιο συγκεκριμένα, την 04.40′ ώρα της 23ης Οκτωβρίου 2019 κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας σκάφους του Λιμενικού, ενώ εκινείτο από τη θαλάσσια περιοχή Φωκά, νοτιοανατολικά της Κω με κατεύθυνση βόρεια προς τη θαλάσσια περιοχή Λούρου, χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας και ενώ δεν υπήρχε καμία ένδειξη στόχου στο ραντάρ, το σκάφος του Λιμενικού προσέκρουσε σε πνευστή λέμβο προερχόμενη από τα παράλια της Τουρκίας έμφορτη με πολίτες τρίτων χωρών, παράνομα εισελθέντες στην Ελλάδα.

Αμέσως ξεκίνησε η διάσωση των επιβαινόντων διότι η λέμβος ξεφούσκωσε και βυθιζόταν. Ένα παιδί ηλικίας 2 ετών επνίγη. Τη λέμβο κυβερνούσε ο πρώτος κατηγορούμενος, με τη συνδρομή του δευτέρου ο οποίος είχε πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς χάρτες.

Καθ’ολη τη διάρκεια του ταξιδιού κυβερνήτης της λέμβου ήταν ο κατηγορούμενος, ο οποίος κατονομάζεται με βεβαιότητα από τους επιβαίνοντες και είναι άγνωστο αν είχε εμπειρία στην πλοήγηση σκαφών και αν είχε έστω τα τυπικά προσόντα (δίπλωμα χειρισμού σκάφους), αλλά ωστόσο ανέλαβε τον κίνδυνο να κυβερνήσει τη λέμβο αδιαφορώντας για τα επακόλουθα αυτής της ενέργειας, με τη συνδρομή του δεύτερου ο οποίος ήταν ο μόνος που είχε ενεργοποιημένη τη συσκευή κινητού τηλεφώνου του και είχε πρόσβαση σε εφαρμογή ηλεκτρονικών χαρτών, προκειμένου να κατευθύνει τον πρώτο.

Αποτέλεσμα ήταν, λόγω της έλλειψης φώτων ναυσιπλοΐας του σκάφους, του πυκνού σκοταδιού και της έλλειψης ορατότητας λόγω υγρασίας, να συγκρουστεί με το σκάφος του Λιμενικού, με συνέπεια να προκύψει κίνδυνος για τη ζωή των 30 επιβαινόντων στη λέμβο, αφού βρέθηκαν στη θάλασσα, να αγνοείται ένας άνθρωπος και να επέλθει ο θάνατος του παιδιού.

Οι κατηγορούμενοι αιτιώνται ότι είναι μετανάστες και ο ίδιοι και αναγκάστηκαν να προβούν στη διακυβέρνηση του σκάφους προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ανέλαβαν τον κίνδυνο πλοήγησης σκάφους και αποτέλεσαν τον λόγο εισόδου των παράτυπα εισερχομένων στην Ελλάδα.

ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

 dimokratiki.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια