Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

2001: Κώστας Πάσσαρης – Μακελειό στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών


Για σχεδόν δύο χρόνια ο Κώστας Πάσσαρης ήταν ο αδιαμφισβήτητος υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος από την Ελληνική Αστυνομία.
Η σύλληψή του ήταν θέμα τιμής και έμμονη ιδέα για τους αξιωματικούς του τμήματος ανθρωποκτονιών, καθώς, ανάμεσα σε άλλες δολοφονίες και ένοπλες ληστείες που συμπεριλαμβάνονταν στην κακοποιό δράση του, είχε σκοτώσει δύο συναδέλφους τους, για να αποδράσει από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου τον συνόδευαν για ιατρικές εξετάσεις, στις 16 Φεβρουαρίου 2001.
Οι αστυνομικοί συνειδητοποίησαν πόσο επικίνδυνος και αδίστακτος ήταν, όταν στις 19 Φεβρουαρίου 2000, αντάλλαξε πυροβολισμούς με τα πληρώματα περιπολικών της Αμέσου Δράσεως, που έκαναν σήμα σε μια βυσσινή “BMW”, στην οποία επέβαινε, μαζί με άλλα δύο άτομα. Έπεσαν πάνω από 50 πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 20χρονος Ρουμάνος Ίον Βασίλε και να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί, οι Ροδόλφος Τολιάτος, Παναγιώτης Πολύχρονος και Προκόπης Βλάσης.

Ο Πάσσαρης διέφυγε με τον συνεργό του, αφήνοντας πίσω το κλεμμένο αυτοκίνητο και ένα αυτόματο όπλο. Την επόμενη ημέρα βγήκε ανώνυμα στην τηλεόραση, απειλώντας να σκοτώσει τρεις αστυνομικούς για να πάρει το αίμα του πίσω! Πρόλαβε να ρίξει μια χειροβομβίδα στο Αστυνομικό Τμήμα Μάνδρας, αλλά έπεσε στα χέρια της Ασφάλειας πριν περάσουν δύο 24ωρα, την ώρα που έβγαινε από νυχτερινό κέντρο στην πλατεία Αμερικής. Δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει την χειροβομβίδα και το πιστόλι που είχε πάνω του, αν και προσπάθησε.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, 22 Φεβρουαρίου 2000, έπεσε νεκρός στην οδό Δωδεκανήσου στην Πετρούπολη και ο δεύτερος Ρουμάνος που ήταν μαζί του στην συμπλοκή στην πλατεία Βάθη. Ο 30χρονος Νικολάε Γκορέα τράβηξε ένα «Καλάσνικοφ» από το σάκο του, αλλά οι αστυνομικοί φάνηκαν πιο αποτελεσματικοί.
Με τη σύλληψη του Κώστα Πάσσαρη η Ασφάλεια εξιχνίασε πέντε ληστείες σε ξενοδοχεία, ανταλλακτήρια συναλλάγματος και ταξιδιωτικά γραφεία. Έξι μήνες αργότερα συνελήφθη και ο πατέρας του, Βαγγέλης, με μια βόμβα που προοριζόταν για το αυτοκίνητο ενός διακοσμητή στην Άνω Γλυφάδα.

Οι σκέψεις για απόδραση και εκδίκηση δεν εγκατέλειψαν τον 26χρονο κακοποιό όσο καιρό ήταν προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό. Είχε διαύγεια, αν και ήταν γνωστό ότι έκανε χρήση κοκαΐνης. Προετοίμαζε το έδαφος με «πονοκεφάλους» και «επιληπτικές κρίσεις», εξασφαλίζοντας δύο άδειες μεταγωγής με παραπεμπτικά σημειώματα για εξετάσεις στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, τις οποίες αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει, προφανώς επειδή δεν ήταν όλα έτοιμα για την απόδραση.
Η τρίτη, στις 16 Φεβρουαρίου 2001, ήταν και η «φαρμακερή». Κανένα μυαλό δεν υποψιάστηκε κάτι, όταν σήκωσε πρωί – πρωί από το λογιστήριο 100.000 δραχμές. Τι χρειαζόταν τόσα λεφτά στο νοσοκομείο; Στο ραντεβού για αξονική τομογραφία δεν πήγε ποτέ. Στο κεφαλόσκαλο του πρώτου ορόφου του Κτιρίου 3 πυροβόλησε έξι φορές τους φρουρούς του με ένα μικρό και σπάνιο πιστόλι σοβιετικής κατασκευής, που πιθανότατα του έβαλε στα χέρια ένας συνεργός του και σκότωσε τους αρχιφύλακες του Τμήματος Μεταγωγών Αθανάσιο Δρακόπουλο 47 και Διονύση Αλεβιζόπουλο 49 χρόνων. Ο 32χρονος ειδικός φρουρός του υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέας Φυσέκης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος. Ο 26χρονος κακοποιός πέρασε στο διπλανό νοσοκομείο «Σωτηρία» και διέφυγε με το αυτοκίνητο του κηπουρού, τον οποίο απείλησε με το όπλο.

Οι διώκτες του Πάσσαρη πίστεψαν ότι θα «λούφαζε» για ένα διάστημα, όμως διαψεύστηκαν. Μέχρι να διαφύγει στη Ρουμανία, όπου τελικώς συνελήφθη στις 27 Νοεμβρίου 2001, η Αστυνομία πρόσθεσε στον «πλούσιο» φάκελό του άλλες τρεις ανθρωποκτονίες και ένοπλες ληστείες σε τράπεζες και καταστήματα.

Στις 2 Μαρτίου 2001 λήστεψε το υποκατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Παύλου Μελά 8 στο Περιστέρι και εκτέλεσε με δύο σφαίρες τον 36χρονο ταμία Γιάννη Παπαλεξανδρή, που προσπάθησε να τον κυνηγήσει.
Δύο μήνες αργότερα, στις 11 Μαΐου, σκότωσε στο Τροκαντερό την 22χρονη Βουλγάρα ιερόδουλη Μπλάγκα Σλάβτσεβα, πυροβολώντας την στο κεφάλι για άγνωστο λόγο. Το ίδιο βράδυ έπεσε σε μπλόκο αστυνομικών στον Πειραιά, όπου λήστεψε ένα ταξιδιωτικό γραφείο και ένα κατάστημα σιδηρικών, αλλά κατάφερε να ξεφύγει, ανοίγοντας πυρ εναντίον τους.

Μεσολάβησαν το φιάσκο του Νέου Κόσμου, απ’ όπου διέφυγε από κλοιό δεκάδων αστυνομικών που είχαν περικυκλώσει το κρησφύγετό του στην οδό Ιππάρχου, στις 31 Ιουλίου και άλλες δύο ένοπλες ληστείες, σε φούρνο της αλυσίδας «Βενέτη» στη Νέα Ερυθραία και στην Εμπορική τράπεζα Αλίμου και στις 28 Αυγούστου 2001 έκανε την τελευταία δολοφονία, για την οποία κατηγορείται στην Ελλάδα. Εισέβαλε νωρίς το απόγευμα στο φαρμακείο της Αργυρώς Χριστάκου, στην οδό Πιπίνου 19-21 στην Κυψέλη και πυροβόλησε την ιδιοκτήτρια και την 50χρονη αδελφή της Μαρία Σαφού, μικροβιολόγο η οποία εκείνη την ώρα βρισκόταν στο κατάστημα και την βοηθούσε. Οι γείτονες άκουσαν τις φωνές της ιδιοκτήτριας που καλούσε απεγνωσμένα σε βοήθεια και λίγο αργότερα την έβαλαν στο ασθενοφόρο. Η αδελφή της είχε αφήσει την τελευταία της πνοή.
Οι δεσμοί αίματος που απέκτησε με Ρουμάνους κακοποιούς στην Αθήνα, μπορεί να του είχαν σώσει αρκετές φορές έως τότε τη ζωή, αλλά αυτή τη φορά αποδείχθηκαν μοιραίοι. Το ταξίδι στο Βουκουρέστι και η άγρια ληστεία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος, όπου σκότωσε τον ιδιοκτήτη και τον φύλακα για να αδειάσει το ταμείο, ήταν τα δύο μοιραία λάθη που έδωσαν τέλος στην δράση του. Μέσα σε δύο ημέρες είχε συλληφθεί στο διαμέρισμα μιας νεαρής σερβιτόρας στον ένατο όροφο πολυκατοικίας στο Βουκουρέστι. Αν και αρνήθηκε τα πάντα, στα ρούχα του υπήρχαν κηλίδες από το αίμα των θυμάτων του, ενώ στο διαμέρισμα βρέθηκαν δεσμίδες χαρτονομισμάτων με τη σφραγίδα του ανταλλακτηρίου “Petit Bijou”.

Οι Έλληνες αξιωματικοί που πήγαν στη Ρουμανία, τον άκουσαν εμβρόντητοι να λέει ότι «ηδονίζεται να σκοτώνει αστυνομικούς»! «Δεν θυμάμαι πόσες ληστείες έχω κάνει, τις περισσότερες τις έκανα για πλάκα. Φορούσα πάντα τα ίδια αθλητικά παπούτσια και το ρολόι πάνω από το μανίκι του μπουφάν για να ξέρετε ότι ήταν ο Πάσσαρης», είπε χωρίς ίχνος μεταμέλειας. Από τότε κρατείται στις φυλακές της Ρουμανίας.
Στα τέλη του 2017 οι ρουμανικές αρχές τον έβγαλαν από το καθεστώς κράτησης υψίστης ασφαλείας στην απομόνωση και τον μετέφεραν στη γενική πτέρυγα των φυλακών. Πληροφορίες λένε ότι διαβάζει ποίηση, γράφει, αθλείται και έχει αφοσιωθεί στο Θεό, δηλώνοντας μετανιωμένος για τα εγκλήματά του.
Το Μάιο του 2019 ο Κώστας Πάσσαρης καταδικάστηκε ερήμην από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών σε τέσσερις φορές ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 71 ετών για τέσσερις ανθρωποκτονίες, έξι απόπειρες, τρεις ληστείες και άλλα αδικήματα, ενώ απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών για τη δολοφονία του ταμία της ΔΕΗ Περιστερίου. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς καταδικάστηκε, και πάλι ερήμην, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών σε κάθειρξη 45 ετών για τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονίας εναντίον αστυνομικών, στη συμπλοκή της πλατείας Βάθη.
Νίκος Τσέφλιος


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλύτερα να τον κρατήσουν οι Ρουμάνοι γιατί με τις υποδομές των φυλακών και την αστεία νομοθεσία μας προβλέπω ή να αποδρά ή να παίρνει άδεια και να μην επιστέφει ή να αποφυλακίζεται με τους γνωστούς νόμους που πέρασαν πρόσφατα