Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προσφυγικό: Ένταξη ασυνόδευτων ανηλίκων μέσω προγραμμάτων


Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία του θεσμού της επιτροπείας (διορισμός αποκλειστικά υπεύθυνου εκπροσώπου) όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανηλίκους που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη χώρα μας υπάρχουν συνολικά 2.576 ασυνόδευτα παιδιά, εκ των οποίων τα 1.592 διαμένουν σε ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων που λειτουργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Επίσης 308 ασυνόδευτα παιδιά, προφανώς μεγαλύτερης ηλικίας, φιλοξενούνται σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης και 95 βρίσκονται σε ειδικούς ξενώνες ώστε να προετοιμαστούν για τη μετεγκατάσταση. Ακόμα 237 ασυνόδευτα παιδιά διαβιούν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Φυλάκιο Eβρου έως ότου ολοκληρωθούν η διαδικασία καραντίνας και η καταγραφή τους, ενώ 39 ασυνόδευτα παιδιά παραμένουν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας.

Μετεγκατάσταση

Επίσης, μέσα στον τελευταίο 1,5 χρόνο (από 15.4.2020 έως 2.12.2021) έχουν μεταφερθεί 1.093 ασυνόδευτα παιδιά σε Βέλγιο, Γαλλία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κροατία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Φινλανδία, ενώ εκκρεμεί η μετεγκατάσταση 443 ασυνόδευτων ανηλίκων, η πλειονότητα των οποίων αναμένεται να μεταβεί στην Πορτογαλία.

Παράλληλα έχει σχεδιαστεί και αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος Helios Junior που αφορά την προετοιμασία για την αυτόνομη διαβίωση των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στη μεταβατική ηλικία των 18-21 ετών.

Το νομοσχέδιο για την επιτροπεία των ανηλίκων βρίσκεται ήδη στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –προκειμένου να εγκριθεί, εφόσον θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια– και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος του μήνα.

Oπως τονίστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, ο στόχος της Ελλάδας είναι η ένταξη των ασυνόδευτων παιδιών μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων και συνεργειών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η υφυπουργός, ωστόσο, ανέφερε ότι ασυνόδευτα παιδιά συνεχίζουν να φτάνουν στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές, και όπως ανακοίνωσε σύντομα θα δημιουργηθούν 200 θέσεις έκτακτης ανάγκης για ασυνόδευτα ανήλικα, καθώς όπως σημείωσε «στα πρόσφατα ναυάγια υπήρ-χαν πολλά ανήλικα».  

Πρόθεση της χώρας μας είναι να συνεχιστεί υπό όρους το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε η τέως γενική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη. «Καμία χώρα δεν έχει απεριόριστη δυνατότητα να φιλοξενήσει ασυνόδευτους ανηλίκους», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η φέρουσα ικανότητα της Ελλάδας είναι 2.500 θέσεις μακροχρόνιας φιλοξενίας».

Τη θέση του γενικού γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κατέχει πλέον ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ (πρώην εθνικός εισηγητής για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών), ο οποίος δήλωσε ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική αναλαμβάνοντας και περαιτέρω πρωτοβουλίες.

 

Τάνια Γεωργιοπούλου




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια