Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καταδίωξη στο Πέραμα: Απολογίες και μαρτυρίες για τον Σαμπάνη


Βρισκόταν ή όχι στη θέση του οδηγού ο 20χρονος Ρομά Νίκος Σαμπάνης, που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια καταδίωξης τον Οκτώβριο στο Πέραμα;

Στις απολογίες τους, οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο συμβάν ανέφεραν ότι ο Σαμπάνης ήταν αυτός που οδηγούσε το κλεμμένο Hyundai, με το οποίο εμβόλισε τους αστυνομικούς στην προσπάθειά του να διαφύγει τη σύλληψη. «Τον οδηγό του οχήματος τον τράβηξε ο υπαρχιφύλακας από τη θέση του συνοδηγού προς τα έξω», είπε απολογούμενος ο ένας από τους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. που αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση. «Εγώ, από την πόρτα του συνοδηγού μπήκα στο Hyundai και αφού έπιασα τον οδηγό κατάφερα να τον βγάλω από το όχημα. Οταν τον έβγαλα, είδα ότι έχει κάποια τραύματα από πυροβολισμούς και αμέσως προσπαθήσαμε να του δώσουμε τις πρώτες βοήθειες», κατέθεσε άλλος αστυνομικός, τοποθετώντας τον Σαμπάνη στη θέση του οδηγού. Ο ίδιος αστυνομικός κατέθεσε απολογούμενος ότι το άτομο που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού «βγήκε από τη θέση του και άρχισε να τρέχει. Κάποιοι συνάδελφοι τον κυνήγησαν για λίγο, αλλά δεν κατάφεραν να τον πιάσουν και τον έχασαν».

Σε διαφορετικό συμπέρασμα, πάντως, οδηγούν οι καταθέσεις περιοίκων που υπήρξαν αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες της αιματηρής καταδίωξης. Κι αυτό διότι τοποθετούν τον θανάσιμα τραυματισμένο Σαμπάνη στη θέση του συνοδηγού. Κάτοικος της περιοχής με γνώσεις πρώτων βοηθειών, που προσέτρεξε στο σημείο για να παράσχει βοήθεια, στην κατάθεσή του αναφέρει: «Η πόρτα του οδηγού του Hyundai ήταν ανοικτή. Στη θέση του οδηγού, όμως, δεν ήταν κανείς. Ανοικτές ήταν επίσης και οι δύο πόρτες από την πλευρά του συνοδηγού. Στον δρόμο ήταν ξαπλωμένοι δύο άνδρες που όπως τους είδα κατάλαβα πως είναι Ρομά». Ο ίδιος μάρτυρας, επικαλούμενος όσα φέρεται να του περιέγραψαν και άλλοι γείτονες που υπήρξαν μάρτυρες του περιστατικού, «μέσα στο Hyundai ήταν τρεις άνδρες. Ο ένας όμως, ο οδηγός, κατάφερε να διαφύγει».

Ερωτήματα για την αντίδραση των αστυνομικών είχαν προκύψει και από την κατάθεση του Αιγύπτιου ιδιοκτήτη του λευκού Hyundai, ο οποίος είχε περιγράψει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι όλες οι τρύπες από τις σφαίρες των αστυνομικών βρίσκονταν από τη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου και όχι από την πλευρά του οδηγού. «Υπήρχαν τρύπες από σφαίρες στο πορτμπαγκάζ στην πλευρά του συνοδηγού, στην πόρτα, στην κολόνα του συνοδηγού», είχε καταθέσει ο 46χρονος. Στα παραπάνω προστίθενται και όσα διημείφθησαν μεταξύ των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. που ενεπλάκησαν στο συμβάν και έχουν καταγραφεί σε ερασιτεχνικό βίντεο που είχε δημοσιεύσει ήδη από τότε η «Κ». Σε αυτό, ο ένας από τους ενστόλους ακούγεται να λέει απευθυνόμενος σε συναδέλφους του ότι «ο ένας έφυγε, ο οδηγός έφυγε».

Τα παραπάνω εγείρουν, προσωρινά τουλάχιστον, ερωτήματα σχετικά με όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου στο Πέραμα, με τον συνήγορο της οικογένειας Σαμπάνη, Θανάση Καμπαγιάννη, να υποστηρίζει ότι «ο βασικός υπερασπιστικός ισχυρισμός των αστυνομικών καταρρέει». Σαφείς απαντήσεις θα προκύψουν με την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων επί των στοιχείων που βρέθηκαν μέσα στο όχημα (ίχνη αίματος, δακτυλικά αποτυπώματα κ.ά.). Πηγές της ΕΛ.ΑΣ., που ρωτήθηκαν σχετικά, ανέφεραν στην «Κ» ότι το τελικό πόρισμα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Συμπλήρωσαν, ωστόσο, ότι από την έως τώρα έρευνα δεν έχουν προκύψει ευρήματα που να ανατρέπουν την αρχική –κατά τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.– αφήγηση των γεγονότων.

Γιάννης Σουλιώτης




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια