Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σχολεία: Η ώρα των αποφάσεων – Αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα και προβληματισμός για το άνοιγμα


Η κυβερνητική πυξίδα παραμένει προσανατολισμένη στο άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. Αυτό ήταν το στίγμα στα φειδωλά μηνύματα που εξέπεμπαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι την Δευτέρα, καθολη τη διάρκεια του κύκλου των διαδοχικών συσκέψεων στις οποίες προήδρευσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αλλά και τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Στη συνεδρίαση των ειδικών στις δυο το μεσημέρι θα οριστικοποιηθεί το δίχτυ υγειονομικής προστασίας με το οποίο η επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση να περιβάλλει τη δια ζώσης διδασκαλία τη νέα χρονιά. Δείχνει μάλιστα αρκετά πιθανή η επίσπευση του αρχικού προγραμματισμού με τις σχετικές ανακοινώσεις να μην αποκλείονται ακόμη και εντός της ημέρας.

Όμως η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση και ειδικότερα οι λεγόμενοι, σκληροί δείκτες της πανδημίας, θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες στη δύσκολη εξίσωση πάνω στην οποία κυβέρνηση και ειδικοί εργάζονται εντατικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Παράμετρος που θα παίξει ρόλο- όπως δείχνουν τα διαμειβόμενα- στις τελικές αποφάσεις είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το αποτύπωμα της μετάλλαξης Όμικρον στις μικρές ηλικίες.

Ακόμη θα ληφθεί υπόψιν ως κριτήριο το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου σε κάποιες εξ’αυτών η σχολική δραστηριότητα επιστρέφει ήδη από αυτήν την εβδομάδα. Έμπειροι παρατηρητές πάντως σημείωναν τον αστερίσκο που βάζει η στάση ορισμένων μελών της επιτροπής τα οποία στοιχίζονται στην γραμμή της χρονικής παράτασης των σχολικών διακοπών κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Οι εκπλήξεις

Δεδομένη ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται η τροποποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, υπό το οποίο θα επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις οι μαθητές. Όπως έγραφε το CNN Greece, συγκλίνουσες πληροφορίες εμφανίζουν ως κλειδωμένη την αύξηση των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων, από δυο σε τρεις, κάθε εβδομάδα για τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Δεν φαίνεται πάντως απίθανο στο ίδιο πλαίσιο να ενταχθούν και οι εμβολιασμένοι μαθητές. Ενδέχεται μάλιστα να υπάρξει και μια κλιμάκωση ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, που να επιβάλλει την προσκόμιση, σε καθημερινή βάση, αρνητικών τεστ για την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Φαίνεται πάντως ότι το σενάριο που εμφανιζόταν ως επικρατέστερο και ήθελε τον διαγνωστικό έλεγχο των μαθητών να γίνεται με rapid και όχι με self test να ατονεί. Οι λόγοι όπως εξηγείτο από παράγοντες με γνώση των διεργασιών, εδράζονται στις επιχειρησιακές δυσκολίες του εγχειρήματος. Αφενός ο υψηλός αριθμός των μαθητών, μια πληθυσμιακή ομάδα άνω των 1,2 εκατομμυρίων και αφετέρου ο αυξημένος φόρτος στα εξουσιοδοτημένα σημεία διενέργειας των διαγνωστικών ελέγχων, όπως μικροβιολογικά εργαστήρια και φαρμακεία.

Ως κλειδωμένη παρουσιάζεται η προσαρμογή-στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την ‘Ομικρον- του υγειονομικού πρωτοκόλλου που αφορά στο κλείσιμο των σχολικών τάξεων μετά την εμφάνιση θετικού κρούσματος. Το βασικό σενάριο θέλει τη μείωση της αναλογίας από τους 50+1 στους 40+1 μαθητές, ενώ υπάρχει και μια αυστηρότερη εκδοχή που θέλει την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας σε ένα τμήμα εάν καταγραφούν κρούσματα στο 30+1 των φοιτησάντων σε αυτό.

Οι άλλες αλλαγές

Όπως έγραφε το CNN Greece πάνω στο τραπέζι βρίσκονται και προτάσεις για προσαρμογές οι οποίες αφορούν και στο μοντέλο που θα ακολουθείται σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος. Σε σχέση με τα ισχύοντα έως την ανάπαυλα των εορτών και πριν φυσικά από την εμφάνιση της Όμικρον, η συζήτηση που γίνεται θέλει τον διαγνωστικό έλεγχο να επεκτείνεται σε όλους τους μαθητές μιας τάξης. Ακόμη τα τεστ στα οποία υποβάλλονται θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7 ενώ η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια